Urheilutähti pelasti vakavasti sairastuneen 3-vuotiaan olympiamitalillaan – kysymys Olek-pojasta sai järkäleen hymyilemään lämpimästi: "Se on kaikkein tärkeintä"

Kiekonheittäjä Piotr Malachowskin kunniakas arvokisaura päättyi tänään Tokiossa. Hän on saanut urallaan paljon menestystä, mutta suurimman tekonsa hän on tehnyt urheilukenttien ulkopuolella, menestyksensä ansiosta.

Viisi vuotta sitten Rion olympialaisissa olympiahopeaa voittanut Malachowski oli saanut avunpyynnön. Puolalaisnaisen 3-vuotias poika Olek oli sairastunut vakavaan ja harvinaiseen verkkokalvon varhaissolusyöpään, jota esiintyy yleensä lapsilla.

Hoitoja varten tarvittiin kuusinumeroinen summa, paitsi itse hoidon hinnan vuoksi, myös siksi, että niitä varten piti matkustaa Puolasta New Yorkiin. Malachowski päätti toimia ja laittoi hopeamitalinsa huutokaupattavaksi – kaikki tuotto menisi Olekin auttamiseen.

Hinta ehti nousta jo lähemmäs 20 000 euroa, kunnes puolalainen varakas pariskunta osti sen koko hoitoihin tarvittavalla summalla. Malachowski alkoi hymyillä, kun MTV Urheilu kysyi häneltä, mitä Olekille kuuluu viisi vuotta myöhemmin.

– Hän on terve. Pidän yhteyttä hänen vanhempiinsa. Minulla ei ole nyt tässä puhelinta, mutta saan Olekin äidiltä pojasta kuvia ja videoita viikoittain tai kuukausittain. Hänen terveytensä on tärkeintä, 194-senttinen Malachowski sanoi lempeästi.

– Hän on iloinen, hän käy koulua. Se on kaikkein tärkeintä.

Mahtava ura päättyy

Malachowski oli Tokiossa kiekon karsinnan jälkeen haikealla mielellä. 38-vuotias puolalainen on saavuttanut urallaan maailmanmestaruuden, kaksi Euroopan mestaruutta sekä kaksi olympia- ja kaksi MM-hopeaa. Tänään limppu lensi karsinnassa 62,68 metriä, eikä sillä ollut asiaa finaaliin.

– Tämä ei vielä ollut viimeinen kilpailuni, mutta viimeiset olympialaiseni. Ensi kuussa on vielä iso kilpailu Puolassa. Olin valmis taistelemaan, mutta ei tänään, en tiedä mitä tapahtui. Kun otin kiekon käteeni, tunne oli hyvä ja heitoissa kiekko kiersi hyvin, mutta lensi vain 62 metriä, Malachowski sanoi olkiaan kohautellen.

Karsiutuminen oli kohtalona myös kaksi vuotta sitten Dohan MM-kisoissa. Jotain puuttuu.

– En tiedä. Olen vanha, hän tokaisi hieman kuivalla huumorilla.

Kun meriittilistaa katsoo, voi todeta, että ura on ollut komea.

– Olen kotoisin pienestä 2000 ihmisen kylästä. Sain kaksi olympiamitalia ja olen heittänyt yli 71 metriä. Olen tyytyväinen.

– Juuri nyt olen väsynyt. Urani on kestänyt 25 vuotta, se on minulle riittävästi.

Lue myös:

    Uusimmat