Urheilusankarin silmissä kiilui olympiavoitto, kesken kisan näkökenttään ilmestyi jotain vakavampaa – uskomaton teko oli kultasaavutusta merkittävämpi: ”Tekisin edelleen kaiken samoin”

Kanadalainen Lawrence Lemieux oli lähellä urheilijauransa unelmaa Etelä-Korean Soulissa kesällä 1988, mutta purjehduksen tärkeimmän säännön noudattaminen teki hänestä erilaisen sankarin.

Lemieux oli jahdannut olympiapaikkaa suosikissaan Finnjolla-luokassa vuosikymmenen ajan. Vuonna 1980 hän oli ehdolla Kanadan joukkueeseen, mutta maa boikotoi Moskovan kisoja. Neljä vuotta myöhemmin hän edusti Kanadaa Star-luokassa, ja 1988 oli Lemieux’n vuoro loistaa Finnjollissa.

Hän oli yksi mitaliehdokkaista, ja syyskuun 24. päivän viidennessä lähdössä näytti siltä, että hän saattaisi taistella jopa olympiavoitosta. Pian kaikki kuitenkin muuttui.

Lemieux oli vesillä Finnjollallaan, kuten myös monet muut kilpailijat eri luokista. Yksi 470-luokan kaksikoista oli singaporelaispari Siew Shaw Her–Joe Chan.

Lemieux oli lähtönsä puolivälissä toisena, kun hän huomasi neljä metriä korkeassa aallokossa ympäri kääntyneen veneen. Sen päällä istui vain yksi henkilö, vaikka veneen luokka oli 470.

Venekunnan toinen jäsen räpiköi noin 20 metrin päässä, mutta virta vei häntä kauemmas kaatuneesta veneestä.

– Jos pelastushenkilökunta olisi yrittänyt etsiä yhtä päätä tuossa aallokossa, se olisi vastannut neulan etsimistä heinäsuovasta, Lemieux muisteli.

Vaakakupissa oli olympiamenestys, mutta Lemieux paineli merihädässä olleiden kollegoidensa luo. Ensin hän noukki kyytiin suuremmassa pulassa olleen Chan ja purjehti sitten verisen haavan käteensä saaneen Siewin luo. Hän jäi vielä odottamaan virallista apua ennen kuin jatkoi kisaa, mutta mitalihaaveet olivat menneet – kokonaiskisan sijoitus oli lopulta 11:s.

– Purjehduksen ensimmäinen sääntö on se, että jos näet jonkun pulassa, menet auttamaan.

– Olisin voinut voittaa kultaa, mutta tekisin edelleen kaiken samoin noissa olosuhteissa, Lemieux totesi myöhemmin Edmonton Journalille.

Olympiamitaleja jaetaan nykyisin yli 2 000 kappaletta yksissä kesäkisoissa. Lawrence Lemieux ei koskaan saavuttanut olympiakultaa, -hopeaa tai -pronssia, mutta hän sai jotain hyvin erityistä: Pierre de Coubertin -mitalin, joita on jaettu olympiahistoriassa ainoastaan 26.

Joukossa ei ole suomalaisia. Lemieux sai kunnian viidentenä.

– Urheiluhenkesi, uhrautumisesi ja rohkeutesi ilmentävät kaikkea hyvää olympiaihanteessa, KOK:n puheenjohtaja Juan Antonio Samaranch totesi kanadalaissankarille ojentaessaan palkintoa.

Lemieux yllättyi kaikesta mediahuomiosta, jota on riittänyt näihin päiviin saakka.

– En voittanut mitalia, mutta olen ehdottomasti saanut paljon huomioita, muun muassa purjehdusvalmentajan töitä myöhemmin tehnyt Lemieux summaa.  

Lue myös:

    Uusimmat