Urheilulääkäri: Tämän takia dopingin salliminen ei toimisi

Urheilulääkäri Tapio Kallio Terveystalo Sportista ei usko, että dopingin salliminen esimerkiksi valvotusti tai tietyissä kilpailusarjoissa ratkaisisi kiellettyjen aineiden ongelmaa.

Urheilulääkäri Tapio Kallio Terveystalo Sportista ei lämpene ajatukselle dopingin sallivista urheilukilpailuista. Kallion mielestä kahdet erilliset kilpailut, dopingin sallivat ja kieltävät, eivät olisi mikään ratkaisu dopingkäytön ongelmiin. Hän arvelee, että tosissaan huipulle haluava urheilija valitsisi todennäköisesti puolensa sen perusteella missä raha liikkuu.

– Raha ja sponsorit liikkuvat siellä, missä katsojat ovat. Puhdasta urheilua saatetaan arvostaa enemmän, mutta käyttäisikö urheilija näissäkin kilpailuissa dopingia pärjätäkseen, Kallio kysyy.

Dopingia lääkärin valvonnassa?

Kallio suhtautuu myöslääkärin valvonnassa suoritettuun dopingaineiden käyttöön erittäin penseästi. Hän tietää, että dopingvalmisteiden käyttö ei ole turvallista, ja jokainen urheilija on yksilöllinen.

– Samanlainen annos ei kuitenkaan kävisi jokaiselle urheilijalle, mutta millä tavoin urheilijat ymmärtäisivät tämän? Ajatellaan, että jos lääkäri annostelisi urheilijalle vaikkapa viisi pilleriä jotain valmistetta hänelle turvallisena annoksena, mutta urheilija itse näkisi kanssakilpailijan käyttävän samaa valmistetta seitsemän pilleriä, ja menestyvän itseään paremmin. Millä todennäköisyydellä urheilija päättäisi oma-aloitteisesti ottaa kahdeksan pilleriä, Kallio pohtii.

– Mielestäni lääkärinvalvonnassakaan suoritettu dopingin käyttö ei olisi aukottomasti turvallista.

Puhtaat urheilijat tahrautuvat

– Lajit, joissa voiman tai kestävyyden sijasta avainasemassa on tekniikka, pysyvät todennäköisemmin kilpailuissa puhtaana. Mutta esimerkiksi hiihto, joka perustuu myös kestävyyteen, on usein dopingkäryjen kohteena, Kallio toteaa..

Hän on huolissaan siitä millaisen mustan varjon kärähtäneet urheilijat heittävät testien läpäisseiden niskaan.

– On vaikea uskoa, että esimerkiksi huipulle tosissaan pyrkivät hiihtäjät kestävät dopingaineista kiinnijääneiden urheilijoiden tahdissa käyttämättä suoritusta parantavia aineita, ellei kyseessä sitten ole todellinen superlahjakkuus. Näitäkin toki on, mutta epäily dopingin käytöstä saattaa langeta tällaiselle herkästi.

Studio55.fi/ Erja Haverinen

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat