Urheilulääkäri: Dopingia käytettäisiin kuoleman uhallakin

Dopingia käytetään urheilussa kohentamaan suorituskykyä, mutta se saattaa pahimmillaan aiheuttaa vakavia seuraamuksia terveydelle.

Terveystalo Sportin urheilulääkäri Tapio Kallion mukaan on ongelmallista, ettei dopingin riskejä ole tutkittu. Käytöstä tietoon tulleet sivuvaikutukset ovat yksilöllisiä.

– Olisi todella epäeettistä laittaa ihmisiä testiryhmään, aloittaa heillä dopingin käyttö ja seurata mitä tapahtuu, Kallio toteaa.

Kallio tietää, että vakavimmat sivuvaikutukset ovat johtaneet kuolemaan. Vakavia seuraamuksia aiheuttavat myös sisäelinten, kuten maksan ja munuaisten lamaantuminen, sydämen toimintahäiriöt tai veren liiallinen paksuuntuminen.

Kallio nostaa esille myös dopingin aiheuttamat psyykkiset muutokset. Hän varoittaa, että ihminen voi muuttua käytön myötä aggressiiviseksi.

Sivuvaikutukset voivat olla väliaikaisia ja ohimeneviä. Kallio kuitenkin muistuttaa, että jos esimerkiksi munuaiset vaurioituvat, ovat vaikutukset urheilijan elämässä mukana loppuun saakka.

Lopetus ei poista riskejä

Kun urheilija lopettaa dopingaineiden käyttämisen, hänen elimistönsä saattaa reagoida voimakkaasti myös äkkilopetukseen. Kallio kertoo, että voimakkaasti vaikuttavien aineiden käytön lopettaminen heiluttaa elimistön tasapainoa. Dopingia käyttänyt urheilija saattaa seuraavaksi löytää itsensä jopa teho-osastolta.

Kallio antaa esimerkin tilanteesta: kehonrakentaja käyttää vaikkapa lihasmassaa vaikuttavia aineita kilpailuun asti, ja kilpailun jälkeen lopettaa valmisteiden käytön. Hänen on täytynyt kisoihin saada lihaksiin paljon massaa ja nestettä, lopettaessa neste valuu lihaksista pois, mutta munuaiset eivät pysty poistamaan tätä nestemäärää, jolloin elimistössä oleva neste päätyy esimerkiksi keuhkoihin aiheuttaen keuhkopöhön. Tämä tilanne on vakava ja vaatii sairaalahoitoa.

Dopingia hinnalla millä hyvänsä

Kallio uskoo, että mikäli urheilija luottaa läpäisevänsä dopingtestit, käyttää hän aineita terveytensä uhallakin.

Kallio kertoi myös eräästä testitilanteesta. Tässä urheilijoilta kysyttiin, että jos olisi sellainen valmiste, jolla voittaa jonkin suuren kilpailun kuten olympiakullan kahden vuoden sisällä, eikä valmisteessa ole mitään kiinnijäämisen riskiä, olisiko sitä valmis käyttämään. Käytön hintana tosin oli hengen menetys viiden vuoden sisällä.

– Yli puolet testiin osallistuneista urheilijoista olisi tämän valinnut. Silloin kun urheilu on koko elämä, urheilija ei näe mitään muuta kuin menestymisen, Kallio toteaa.

Studio55.fi/ Erja Haverinen

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva, Tapio Kallion albumi

Lue myös:

    Uusimmat