Urheilijat "piripäissään" pururadalla – Tällaista doping oli menneinä vuosina
Urheilusuoritusten parantamiseen on menneinä vuosikymmeninä pyritty mitä ihmeellisimmillä piristeillä. Aikana ennen tietoa dopingin vaaroista ja valvonnasta mitalin toivossa vedettiin niin viinaa, amfetamiinia kuin nitrojakin.
Suomen Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä vahvistaa, että ennen vanhaan dopingiin ei suhtauduttu yhtä kielteisesti kuin nykyään. Menneiden vuosikymmenten suosituin piriste oli pitkään amfetamiini.
– Useimmiten käytettiin amfetamiinia tai sen sukuisia aineita. Amfetamiini antaa kestävyyttä ja räjähtävyyttä, ja se piristää, Seppälä listaa.
1900-luvun alkupuoliskolla amfetamiinin käyttö on aiheuttanut jopa kuolemantapauksia, esimerkiksi lämpöhalvauksen ja rasituksen yhteydessä. Suomessa näitä tragedioita ei Seppälän mukaan ole sattunut. Hän kuitenkin muistuttaa, että kuolemantapauksia on hankala arvioida, sillä ne harvoin aiheutuvat yksittäisistä pillereistä tai ruiskeista.
– Esimerkiksi anabolisten steroidien käyttö lisää kuolleisuutta, kun sitä on pari vuotta jatkunut. Ennenaikaisen kuoleman riski on silloin noin viisinkertainen.
Viinasta haettiin apua suoritukseen
Anaboliset steroidit rantautuivat meille 1960-luvulla. Jo sitä ennen urheilusuorituksiin haettiin lisää pontta perisuomalaisesta piristeestä: alkoholista.
– En tiedä, oliko siitä hyötyä. 1950-luvulla sitä saatettiin ottaa pieninä annoksina silloin tällöin, se oli hyväksyttävää, Seppälä kertoo.
Urheilijasankarit ovat napsineet jopa sydänlääkkeitä, kuten digoksiinia ja nitroglyseriiniä.
– Ne eivät saaneet suosiota, sillä huomattiin, etteivät nitrot paranna suoritusta. Kaikkea on kuitenkin pyritty kokeilemaan.
Onko kofeiini dopingia?
Asenteet muuttuivat hitaasti. Dopingin käyttöä alettiin valvoa vasta vuonna 1968. Anaboliset steroidit kiellettiin vuonna 1975, mutta siihen aikaan testit niiden käytön paljastamiseksi olivat huonoja.
– Niitä käytettiin laajalti, jopa niin, että se tuntui ikään kuin sallitulta. Asenteet eivät olleet jyrkkiä vielä 1970-luvullakaan, Seppälä muistuttaa.
Kaikkien aineiden kohdalla asenteet eivät ole kiristyneet – päinvastoin. Suomalaisten penkkiurheilijoidenkin suosima arkinen piriste, kofeiini, pääsi kiellettyjen aineiden listalta kymmenisen vuotta sitten, Seppälä kertoo.
1980- ja 90-luvuilta on tapauksia, joissa urheilija kärähti liiasta kahvin kittauksesta. Kofeiinin testaus on kuitenkin vaikeaa, sillä ihmisillä on erilainen aineenvaihdunta. Toisilla viisikään kuppia kahvia ei näy vielä missään.
– Hyvä vain, ettei kofeiini enää ole kielletty. Ei se niin paljoa edesauta suoritusta, Seppälä huokaa.
Kahvia ja energiajuomia saa siis huoletta vetää lisätehojen toivossa.
Kahvia kovempia keinoja kannattaa sen sijaan kaihtaa. Seppälän mukaan urheilun kaupallistumisen myötä asenteet myös dopingia vastaan ovat koventuneet: doping nähdään nyt vilppinä ja varastamisena.
– Tällä hetkellä tilanne on siinä mielessä hyvä, että säännöt ovat selvät ja testit ovat kehittyneet. Käyttää voi, mutta kiinnijäämisen riski on tulevaisuudessa entistäkin suurempi.
Studio55.fi/Milja Atu
Kuvat: Colourbox.com
Uusimmat
-
08:13
Ukraina sanoo ampuneensa alas yli 30 lennokkia yöllä Kiovassa – MTV seuraa sotaa
-
07:55
Näin USA:n ulkoministerin vierailu etenee Suomessa – katso aikataulu
-
07:52
Cristiano Ronaldo latasi paksua tekstiä Saudi-liigasta
-
07:38
Esapekka Lappi avasi Sardinian MM-rallin räväkästi – "Uskaltaa Suomi-poikakin ajella"
-
07:31
Miten puoluejohtajat kommentoivat hallitusneuvotteluja? Suora lähetys Säätytalolta kello 8
-
07:23
Tunnistatko erilaiset valmistujaislakit? Testaa tietosi kinkkisessä kuvavisassa
-
07:02
Veikkausliigaseura pelastautui täpärästi syksyllä, vapaapudotus jatkuu edelleen – näin seurapomo vastaa
-
06:44
Supertähti jatkoi huippuvirettään – Denver vei ensimmäisen NBA-finaalin
-
06:29
Joakim Kemell säkenöi Pohjois-Amerikassa – 19-vuotias nuorukainen hienossa maalivireessä
-
06:29
Senaatti hyväksyi Yhdysvaltain velkakaton nostamista koskevan sopimuksen
-
06:29
Miksi viherkasvin lehdet ruskettuvat? Floristi kertoo
-
06:20
Kun erityisoppilas Sarband Rashed sai ylioppilaskokeiden tulokset, hän alkoi itkeä: "Jes mä valmistun!"
-
06:11
Historiallinen käänne pääkaupunkiseudulla: omistusasuminen maksaa jo yhtä paljon kuin vuokraaminen – tämä on ratkaiseva korkoraja
-
06:02
Tapparan tähtipelaaja pitää SM-liigan ratkaisua katastrofina – tykittää suoraa puhetta MTV Urheilulle: "Siellä on liian monta suojatyöpaikkaa"
-
05:53
Pirkanmaalaista miestä syytetään kymmeniin alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista – käräjäoikeus antaa tuomion
-
05:49
Vuokralaisen sopimus irtisanottiin ja kohta alakertaan tulvi vettä – vuokranantajaa odotti hämmentävä näky
-
05:32
Kolmekymppinen Tania esiintyi rescue-koirien pelastajana, sitten karut epäilyt paljastuivat – etsintäkuulutettu koko Euroopassa
-
23:43
Presidentti Biden kaatui ilmavoimien valmistujaisseremoniassa
-
23:26
Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja raskaan ajoneuvon kolarissa Parikkalassa
-
23:14
Stoltenberg: Putin teki virheen aliarvioidessaan Ukrainaa ja Natoa – MTV seurasi sotaa
-
Lataa lisää