Uransa lopettanut Laura Mononen nousi maajoukkueeseen erilaista tietä, Jari Isometsä nostaa esiin suuren vahvuuden – "Se on rikkaus"

36-vuotias maastohiihtäjä Laura Mononen ilmoitti tiistaina lopettavansa kilpauransa. MTV Urheilun hiihtoasiantuntija Jari Isometsä perkaa konkarihiihtäjän pitkää uraa.

Mononen ilmoitti tiistaina lopettavansa kilpauransa. 36-vuotias hiihtäjä oli pitkään Suomen naisten hiihtomaajoukkueen luottojäseniä. Mononen nousi maailmancuphiihtäjäksi hieman erilaisella tavalla kuin muut.

– Tietysti pitkä urahan oli. Vähän erilainen kuin monilla muilla. Hän rupesi satsaamaan kunnolla hiihtoon vasta 26-27-vuotiaana, kun opinnot olivat ohi. Nousikin sitten aika nopeasti maajoukkuetason urheilijaksi, MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä summaa.

Vaikka Mononen hiihtikin komean uran maailmancupin laduilla, ei hän koskaan onnistunut kuitenkaan nousemaan aivan lajin kirkkaimmalle huipulle.

– Ihan supermenestymistä ei tullut, mutta oli hyvä ja luotettava maajoukkuehiihtäjä, joka pystyi hiihtämään molempia tyylejä. Tasaisen varma suorittaja. Hän ei ihan terävintä huippua kuitenkaan saavuttanut. Se, miksi näin kävi, on sitten ihan eri asia. Oliko harjoittelu oikeanlaista vai eikö koneessa ollut enempää? Nämä ovat sellaisia vastauksia, että Laura itse tietää parhaiten, Isometsä pohtii.

Isometsä ei kuitenkaan usko, että Monosen ura jätti jotain hampaankoloon.

– Siellä oli yksittäisiä hyviä hiihtoja ja kymmenen sakkiin sijoittumisia. Ei niitä ole kauhean helppo ottaa. Ne ovat jo kovan luokan urheilijan saavutuksia.

Isometsä korostaa, että Mononen oli urallaan monipuolinen ja luotettava hiihtäjä, jonka suurin vahvuus oli hyvä kestävyys. Monosen heikkoudet tekivät menestyksen kuitenkin välillä haastavaksi.

– Jos heikkoutta ajatellaan, yksi merkittävä oli se, ettei hänellä ollut nopeutta hiihtäjänä riittävästi. Jos ajatellaan nykypäivän hiihtoa, hiihdetään välillä helpohkoissa maastoissa, hiihto tulee todella vauhdikkaasti ja on paljon loppukirejä. Rytminvaihtokyky ja nopeus hiihtäjänä – siinä olivat hänen selkeät puutteensa, Isometsä toteaa.

– Hän olisi varmasti ollut paremmilla sijoilla maailmancupissa, jos olisi enempi väliaikalähtöjä ja kovemmissa maastoissa, koska hänellä sitä jaksamista riitti, Isometsä jatkaa.

Mononen on ollut pitkään tärkeä palanen naisten maajoukkueessa. Monipuolinen hiihtäjä jättää Suomen joukkueeseen loven, jota ei ole helppo paikata.

– Lauran selkeä vahvuus oli, että hän hallitsi molemmat hiihtotekniikat. Nyt, kun meillä on vapaan hiihtäjiä naisten joukkueessa selkeästi vähemmän, se jättää pienen aukon. Se on viestijoukkueen rikkaus, että on semmoisia hiihtäjiä, jotka voi heittää mille osuudelle vain. Sellaisen aukon hän jättää maajoukkueeseen.

– Seefeldissä Lauranhan olisi voinut täysin heittää viestijoukkueeseen, ja väittäisin, että mitali olisi tullut siitä huolimatta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja