UPM:n jätti-investoinnin selvityksessä uusia, hidastavia käänteitä – nouseeko biopolttoainelaitos Kotkaan vai Rotterdamiin?

Metsäyhtiö UPM teki ennätystuloksen kolmannella vuosineljänneksellä 1:47
Metsäyhtiö UPM teki ennätystuloksen kolmannella vuosineljänneksellä.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kommentoi MTV Uutisille, missä vaiheessa selvitys uuden biopolttoainelaitoksen toteuttamisesta on. Laitosta kaavaillaan Kotkaan tai Hollannin Rotterdamiin, mutta selvitystyötä on Pesosen mukaan vielä tehtävänä ja työ etenee hitaasti. Mietittävää aiheuttaa erityisesti EU:n lainsäädäntö.

Biopolttoainelaitoksen selvitystyö etenee, mutta toimitusjohtaja Jussi Pesosen mukaan hitaasti.

– Selvitystyö on intensiivisessä vaiheessa. Tässä on tullut uusia asioita pöydälle. Ne liittyvät eurooppalaiseen lainsäädäntöön, kuten taksonomia, metsästrategia tai polttoaineiden red-direktiivit.

– Meidän on analysoitava, miten komissio haluaa direktiivejä muuttaa. Meillä on oltava pitkäaikainen näkymä edessä ennen kuin päästään investointivaiheeseen. Tämä työ etenee hitaasti. Katsotaan, miten se kehittyy, Pesonen kertoo MTV Uutisille.

UPM selvittää nyt siis sitä, kuinka kannattava biopolttoainelaitos olisi EU:n suunnittelemalla sääntelyllä.

Lopputulokseen voivat vaikuttaa muun muassa logistiikkakustannukset, verotus ja muut laitokselle ja sen tuotteille tulevat vaatimukset. Esimerkiksi se, kuinka ympäristöystävälliseksi EU biopolttoaineen luokittelee.

UPM:n tarkoituksena on tehdä erityisesti biopolttoainetta liikennekäyttöön sen muiden tehtaiden jätteistä ja sivuvirroista.

Suurta investointia varten on tehtävä paljon taustatyötä, jotta sen kannattavuus varmistuu.

Pesonen ei tässä vaiheessa arvioi, milloin selvitystyö valmistuu.

– Sitä en osaa arvioida. Meidän on ymmärrettävä, millä tavalla yhteiskunnat reagoivat ja minkälaista regulaatiota erityisesti biopolttoaineille tulee. Sektorilla on paljon regulaatiota, Pesonen toteaa.

Pesosen mukaan selvitystyö etenee yhä sekä Kotkan että Rotterdamin osalta.

Biojalostamon vuotuinen kapasiteetti olisi 500 000 tonnia uusiutuvia polttoaineita, joihin kuuluisi myös lentopolttoaine.

Yhtiö aloitti perussuunnitteluvaiheen tämän vuoden tammikuussa ja sen kestoksi arvioitiin vähintään vuosi.

Ennätystulos kolmannella neljänneksellä

UPM teki ennätystuloksen tämän vuoden kolmannella neljänneksellä.  Yhtiön liikevoitto lähes kaksinkertaistui viime vuoden vastaavaan aikaan nähden.

UPM:n liikevoitto oli yli 400 miljoonaa euroa ja liikevaihto yli 2,5 miljardia euroa.

– Taustalla vahva työ UPM:n 17 000 työntekijältä ympäri maailmaa. Olemme pystyneet kompensoimaan nousevat raaka-aineiden ja energian kustannukset. Tuotemarkkina-matriisin optimoinnilla ja hintoja korottamalla olemme saaneet katettua nousevat kustannukset, Pesonen kertoo.

Tämän ja ensi vuoden aikana UPM:lle sekä myös muulle teollisuudelle aiheuttaa päänvaivaa se, että energia kallistuu.

– Olemme energia-intensiivinen ala. Erityisesti paperisektori vaatii paljon energiaa. Se tuo lisää kustannuksia. Työtä tehdään sen eteen, että käyttäisimme vähemmän energiaa, Pesonen toteaa.

EU:n komission sellukartellitutkintaa UPM kommentoi toistaiseksi hyvin niukasti.

– Suhtaudumme tutkintaan hyvin vakavasti. Tässä vaiheessa meillä ei ole muuta kommentoitavaa julkisuudessa olleiden tietojen lisäksi, Pesonen toteaa.

Komission tukinta kestää todennäköisesti vielä pitkään, mutta se ei vielä tarkoita, että kartelliin olsi syyllistytty. Suomessa tarkastuksen kohteina ovat olleet myös Stora Enso ja Metsä Group.

Lue myös:

    Uusimmat