UPM valitsi Rotterdamin mahdollisen biopolttoainejalostamon sijaintipaikaksi Kotkan sijasta

Metsäyhtiö UPM kertoo valinneensa Hollannin Rotterdamin mahdollisen uuden biopolttoainejalostamon sijaintipaikaksi Kotkan sijasta.

Yhtiön mukaan toimintaympäristö on biopolttoaineliiketoiminnalle suotuisampi Rotterdamissa kuin Kotkassa.

– Nykyinen investointiympäristö on hyvin haastava merkittäville uusille hankkeille niin resurssoinnin, aikataulujen kuin kustannustenkin näkökulmasta. Tästä syystä emme suunnittele tekevämme asiassa päätöksiä ennen tämän vuoden loppua, kertoo toimitusjohtaja Jussi Pesonen tiedotteessa.

UPM:n päätös merkitsee sitä, että jo toinen suuri teollisuushanke valuu Hollantiin Suomen sijasta. Neste valitsi uuden jalostamonsa sijaintipaikaksi Rotterdamin, vaikka ehdolla oli myös Porvoo.

UPM on täsmentänyt myös Uruguayn suurinvestoinnin Paso de los Torosin sellutehtaan aikataulua. Tärkeimmät laitteet ja avainresurssit ovat saapuneet Uruguayhin, ja keskeiset epävarmuustekijät on näin ollen ratkaistu.

– Pandemian uudet aallot sekä tiukat globaalit toimitusketjut aiheuttavat uusia haasteita. Käynnistymisaikatauluun tulee väistämättä pieni viive, ja tehdas käynnistyy vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen loppuun mennessä, Pesonen sanoo.

Samalla investoinnin kustannusarvio on noussut kymmenellä prosentilla. Alkuperäinen kustannusarvio oli noin 2,4 miljardia euroa.

Yhtiö julkistaa uuden vastuullisuusohjelman

UPM yhdistää Pesosen mukaan biopolttoaine- biokemikaali-, biolääke- ja biokomposiittiyksikkönsä. Tavoitteena on nopeuttaa liiketoimintojen kasvua ja tehostaa osaamisen ja kyvykkyyksien hyödyntämistä eri hankkeissa.

Liiketoimintayksikkö perii nimen UPM Biorefining. Pesonen arvioi, että sidosryhmien kiinnostus ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseen nousi uudelle tasolle viime vuonna 2021.

Hänen mukaansa UPM:llä on kunnianhimoiset, tieteeseen perustuvat tavoitteet ja vahvaa näyttöä konkreettisista toimista molemmilla alueilla.

– Vuoden 2022 alkupuoliskolla julkistamme uuden, entistäkin kunnianhimoisemman globaalin metsien vastuullisuusohjelman. Vastuullisuus on Biofore-strategiamme ytimessä ja keskeinen tulevaisuuden menestystekijä.

Yhtiö paransi tulostaan 1,5 miljardiin euroon

UPM:n vertailukelpoinen liikevoitto nousi viime vuonna 1,47 miljardiin euroon vuoden takaisesta 948 miljoonasta eurosta. Viimeisellä vuosineljänneksellä vertailukelpoinen liikevoitto kohosi 461 miljoonaan euroon 252 miljoonasta eurosta.

Liikevaihto nousi viime vuonna 14 prosenttia 9,8 miljardiin euroon. Loka-joulukuussa liikevaihto oli 2,7 miljardia euroa.

Liiketoiminnoista sellun, sahatavaran ja biopolttoaineiden hinnat olivat hyvällä tasolla vuoden viimeisellä neljänneksellä, ja koko vuoden sellutuotannossa tehtiin uusi ennätys.

Sen sijaan paperiyksikkö jäi jälleen tappiolliseksi. Yhtiö varoittaa, että tämän vuoden näkymiin liittyy merkittäviä epävarmuuksia, jotka liittyvät pandemiaan, maailmantalouden elpymisen jatkumiseen, poikkeukselliseen energiamarkkinatilanteeseen, tiukkoihin raaka-aineiden toimitusketjuihin ja työmarkkinaneuvotteluihin.

UPM:n hallituksen osinkoehdotus on 1,30 euroa osaketta kohti, mikä on sama kuin vuosi sitten.

Tuloksen odotetaan pitävän pintansa lakoista huolimatta

Meneillään olevista lakoista huolimatta UPM odottaa vertailukelpoisen liikevoiton olevan kuluvalla vuosineljänneksellä samaa tasoa kuin vuosi sitten.

Pesonen kertoo, ettei yhtiö tässä vaiheessa julkista arvioita Paperiliiton ja Sähköliiton lakkojen taloudellisista vaikutuksista.

– Lakon aikana pyrimme mahdollisuuksien mukaan palvelemaan asiakkaitamme Suomen ulkopuolisilta tehtailta, hän muistuttaa.

Paperiliitto haluaa neuvotella yhden konsernisopimuksen, jollaiset se on jo solminut Stora Enson ja Metsä Groupin kanssa. UPM pyrkii liiketoimintakohtaisiin sopimuksiin.

Lue myös:

    Uusimmat