Mainos

UPM-Kymmene tarjoaa metsiään kansallispuistolle

UPM-Kymmene tarjoaa valtiolle yli 500 metsähehtaarin lahjoitusta kaavailtuun Repoveden kansallispuistoon. Valtiolle tarjotut alueet sijaitsevat Kymenlaaksossa Repoveden erämaa-alueella Pohjois-Valkealassa.

Yhtiö ilmoitti olevansa valmis myös suojelemaan korvauksetta 1200 hehtaaria metsää tulevan kansallispuiston ympäriltä. UPM-Kymmenen mukaan suojelupäätökset edellyttävät vielä ensi keväänä pidettävän yhtiökokouksen hyväksyntää.

Ympäristöministeriön mukaan lahjoitus mahdollistaa pitkään vireillä olleen Repoveden kansallispuiston perustamisen. 500 hehtaarin lahjoitus nostaa valtion hallussa olevan alan yli tuhanteen hehtaarin, mikä on kansallispuiston vähimmäispinta-ala.

UPM-Kymmenen tarjoama ala rajoittuu valtion omistamiin alueisiin, joita on kaikkiaan 800 hehtaaria, kertoi ylitarkastaja Jukka-Pekka Flander ympäristöministeriöstä. Lisäksi valtiolle ollaan lunastamassa vajaan sadan hehtaarin metsä-alaa. Flanderin mukaan ministeriö voi ryhtyä valmistelemaan hallituksen esitystä kansallispuiston perustamisesta sen jälkeen kun siihen tulevat alueet ovat valtion hallinnassa.

UPM-Kymmenen mukaan neuvottelut viranomaisten kanssa aluerajauksista ja suojeluehdoista aloitetaan heti. Yhtiö toivoo, että alueen hoito- ja käyttösuunnitelman laadintaan ja toteutukseen tulevat mukaan suojeluhankkeen eri osapuolet.

Toimitusjohtaja Juha Niemelän mukaan UPM-Kymmene halusi päätöksellään ratkaista pitkään kestäneen suojeluprosessin ja luoda edellytykset Repoveden kansallispuiston perustamiselle siten, ettei muita maanomistajia tai valtiota velvoiteta taloudellisesti osallistumaan ratkaisuun. Niemelän mukaan yhtiö on pidättäytynyt hakkuista kymmenen vuoden ajan sekä lahjoitettavalla alueella että rauhoitettavaksi tarjotulla alueella.

UPM-Kymmene omistaa paljon metsiä Repoveden erämaa-alueella. Yhtiö laati 1970-luvun lopulla alueelle rantakaavan, mutta siirsi rakennusoikeuden alueen ulkopuolelle. Siten Repoveden alue on säilynyt rakentamattomana. Samalla yhtiön mukaan sovittiin siitä, että Valkealan kunta rakentaa alueelle retkeilyreittejä.

Yhtiö myi suojelun kannalta arvokkaimman ydinalueen valtiolle vuonna 1993. Keskustelua uusista puistoista Repoveden kansallispuiston perustaminen on esillä ylihuomenna Helsingissä, jossa ympäristöministeriö järjestää keskustelutilaisuuden kansallispuistoista.

Repovesi on yksi 15 kansallispuistoaloitteesta, joita ovat tehneet muun muassa luonnonsuojelujärjestöt, kunnat ja kansanedustajat.

Suomessa on tällä hetkellä 33 kansallispuistoa. Suomen kansallispuistoverkosto on vuonna 1994 tehdyn kansainvälisen arvion mukaan melko kattava, mutta Etelä-Suomen puistoja pidettiin tavoitteisiin nähden liian pieninä ja niiden rajauksia epätarkoituksenmukaisina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.