Mainos

UPM-Kymmene: Kaukaan sellutehdas normaalikäynnissä

Kaukaan sellutehtaan jätepäästöistä seuranneet korvaushakemukset käsitellään kevättalvella.

UPM Kymmene


UPM-Kymmenen Kaukaan sellutehtaan toiminta on palannut normaaliksi. Tuotantoa rajoittaneen biologisen jätevedenpuhdistamon puhdistusteho on palautunut. Kemiallista hapenkulutusta mittaavat COD-päästöt Saimaaseen ovat heinäkuun 5. päivän jälkeen alittaneet lupaehdot siten, että koko kuukauden lupaehtoa ei ylitetty, tiedottaa UPM-Kymmene.

Biologisen hapenkulutuksen lupaehto ylittyi kuitenkin heinäkuussa johtuen kuukauden ensimmäisen mittauksen suuresta arvosta. Fosforin osalta päästöt olivat luvan mukaiset.

Mustalipeää pääsi neutraloituna Saimaaseen

Ongelmat sellutehtaalla aiheutti tavanomaista pitemmän kunnossapitoseisokin jälkeinen käynnistys, joka oli epätavallisen vaikea. Käynnistyksestä aiheutunut suuri jätevesimäärä lamaannutti jätevedenpuhdistamon toiminnan. Haihduttamolle kasaantuneiden ongelmien takia mustalipeää sisältäviä lauhteita ohjautui puhdistamolle ja neutraloituna edelleen Saimaaseen kesä-heinäkuun vaihteessa.

Pysyviä haittoja ei Saimaaseen odoteta UPM-Kymmenen mukaan jäävän. Tällä hetkellä Saimaa on vähitellen elpymässä normaalitilaansa. Veden laatu Pappilansalmelta Haukiselälle on kohtalainen eli vesi on tummempaa ja sen happipitoisuus voi olla tavallista alhaisempi, mutta vesistötulosten mukaan ne eivät estä veden tavallista virkistyskäyttöä.

UPM-Kymmene arvioi, että tuotannonmenetysten ja päästöistä aiheutuvien lisäkustannusten arvo on yli kaksi miljoonaa euroa. Lukuun eivät sisälly päästöjen aiheuttamien haittojen korvaukset.

Toimintaohjeisiin tarkennuksia

Tapahtumien analysointi on johtanut haihduttamolla toimintaohjeiden tarkennuksiin sekä uusien mittaus- ja hälytyslaitteiden asennuksiin. UPM-Kymmene selvittää myös investointien tarvetta.

- Tapahtumien kulku selvitetään ja korjaavista toimenpiteistä päätetään henkilöstön kanssa kesälomakauden jälkeen. Syksyllä tullaan myös järjestämään aiheeseen liittyvää koulutusta. Tapausta tullaan hyödyntämään laajasti UPM-Kymmenen tehtailla ja vastaavat tarkennukset tehdään myös konsernin muilla sellutehtailla, kerrotaan yhtiöstä.

UPM-Kymmene on luvannut korvata päästöjen aiheuttamat haitat. Yhtiö odottaa haittaa kärsineiden kirjallisia ilmoituksia kuluvan vuoden loppuun mennessä. Se teettää ulkopuolisilla asiantuntijoilla selvitykset esitetyistä haitoista ja korvauksista, minkä arvioidaan kestävän maaliskuuhun 2004.

- Niiltä osin kuin keskusteluissa saavutetaan yhteinen näkemys, UPM-Kymmenen arvion mukaan korvaukset voidaan maksaa ennen kesää 2004, tiedottaa yhtiö.

Korvausanomusasioita sekä vesistön tämän hetkistä tilaa käsitellään tänään alueen asukkaille järjestettävässä tiedotustilaisuudessa. Syksyn aikana asianosaisille tullaan kirjallisesti kertomaan selvitysten edistymisestä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.