UPM ja Paperiliitto yhä vailla neuvotteluyhteyttä ja lakko uhkaa venyä – nyt Teollisuusliitto pani UPM:n saartoon

Metsäyhtiö UPM on valinnut mahdollisen biopolttoainejalostamon sijainniksi Hollannin Rotterdamin Kotkan sijasta 1:57
UPM kertoi viime viikolla valinneensa

Kiista uudesta työehtosopimuksesta on niin paha, ettei edes viiden lakkoviikon jälkeen ole näkyvissä nopeata ratkaisua UPM:n ja Paperiliiton välillä. Teollisuusliitto päätti torstaina panna UPM:n lakkotehtaat saartoon, mikä vaikuttaa tehdaslaitteiston huoltoon ja kunnossapitoon.

Sekä Paperiliitosta että UPM:stä vahvistetaan MTV Uutisille, ettei tuoretta neuvotteluyhteyttä osapuolien välillä nyt ole.

Jonkinlaista keskustelua neuvottelupöytään pääsemisestä on viime viikkoina käyty, mutta tulosta ei ole tullut.

Paperiliiton hallitus on koolla taas huomenna perjantaina, jolloin liiton jälleen pohdittava, jatketaanko lakkoa. Toistaiseksi liitto on päättänyt jatkaa lakkoa helmikuun 19. päivään ja lakkovaroitus on annettava kaksi viikkoa ennen uutta lakkoa.

UPM penää viittä liiketoimintakohtaista sopimusta ja Paperiliitto vaatii vain yhtä yrityskohtaista sopimusta.

UPM haluaisi työehtosopimusten huomioivan yrityksen erilaisten tuotteiden markkinatilanteet ja  hakee myös joustoa työaikoihin. Paperiliiton näkemys on, että liiketoimintakohtaiset sopimukset olisivat heikennys ainakin osalle sen jäsenistä ja on pöyristynyt UPM:n tavasta lähestyä neuvotteluita.

Paperiliitto kokee, että yhtiö pyrkii sanelemaan uudet työehdot eikä käymään tasapuolisia neuvotteluita.

Kyse on myös periaatteellisesta kiistasta siitä, kuinka paljon valtaa ammattiliitolla on yrityskohtaisessa sopimisessa.

Kun edes neuvotteluyhteyttä ei ole, sopu on kaukana.

Teollisuusliitto liittyi saartajiin

Teollisuusliitto päätti torstaina tukea Paperiliittoa saartamalla UPM:n tehtaat, joihin Paperiliiton lakko kohdistuu.

Teollisuusliiton saarto tarkoittaa käytännössä sitä, etteivät Teollisuusliiton jäsenet eivät mene sellaisille UPM:n tehtaille töihin, joihin Paperiliitto on julistanut lakon.

– Käytännössä saarto poistaa muun muassa UPM:n mahdollisuuden huoltaa ja kunnossapitää tehdaslaitteistoaan Paperiliiton lakon aikana ulkopuolisen työvoiman avulla. Teollisuusliiton asettama saarto on tukityötaistelutoimi Paperiliitolle. Saarto ei koske UPM Plywoodin ja UPM Timber liiketoimintoja, Teollisuusliitto tiedottaa.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto paheksuu myös tapaa, jolla UPM on pyrkinyt valjastamaan Teollisuusliiton yhtiön kanssa tekemät liiketoimintakohtaiset työehtosopimukset osaksi julkisuusstrategiaansa ja vaatimuksiaan Paperiliittoa kohtaan. Teollisuusliitolla on voimassa olevat työehtosopimukset UPM Plywoodin ja UPM Sahaliiketoimintaa koskien.

– Emme hyväksy tällaista julkisuuspeliä. Teollisuusliiton ja Paperiliiton tilannetta ei voi verrata toisiinsa, sillä UPM ajaa leikkauksia Paperiliiton jäsenten ansioihin, Aalto sanoo tiedotteessa.

Aikaisemmin AKT:n hallitus päätti, etteivät ahtaajat käsittele UPM:n tuotteita Suomen satamissa 24. tammikuuta lähtien.

UPM:n mukaan saarto ei auta neuvottelutulokseen pääsemisessä ja yhtiö korostaa myös sitä, ettei AKT ole kiistan osapuoli.

Paperiliiton mukaan maailman teollisuusliittojen kattojärjestö IndustriAll sekä paperisektorin järjestöväkeä Ruotsista, Saksasta, Itävallasta, Uruguaysta ja Yhdysvalloista ovat järkyttyneet UPM:n toiminnasta ja järjestöt aikovat pitää UPM:n toimintaa näkyvillä omassa viestinnässään.

Helsingin Sanomat on uutisoinut siitä, että Paperiliitto on järjestänyt töissä oleville jäsenilleen mahdollisuuden tukea lakkolaisia lahjoittamalla 50 euroa palkastaan lakkoavustuksiin. UPM:n lakossa oleva Paperiliiton työntekijä saa päivässä sadan euron avustuksen.

Paperiliiton mukaan jäsenistöstä oli kysytty mahdollisuutta tukea työtaistelua.

Paperiliitto sai viime vuoden puolella tehtyä yrityskohtaiset sopimukset muiden metsäyhtiöiden kanssa, joten liiton muu jäsenistö on töissä.

Lakko aiheuttaa UPM:lle miljoonatappioita, mutta yhtiö ei ole toistaiseksi halunnut kommentoida taloudellisia vaikutuksia julkisuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat