Mahtavaa suomalaistekniikkaa: Kosketusnäyttöseinä suoraan scifi-elokuvasta

MTV Uutiset kokeili suomalaisen Multitouch-yrityksen kehittämää kosketusnäyttötekniikkaa, joka saa pulssin kiihtymään ravilukemiin. Kyseinen innovaatio tuo suoraan mieleen scifielokuvissa esitettävän tulevaisuuden tekniikan.

Multitouch kehittää ja toteuttaa yrityksille ja organisaatioille tarkoitettuja suurikokoisia kosketusnäyttöratkaisuja. Yrityksessä työskentelee nelisenkymmentä henkilöä ja määrä on ollut jatkuvassa kasvussa.

Multitouch on myynyt kosketusnäyttöjärjestelmiä jo yli viiteenkymmeneen maahan. Yksi merkittävä markkina-alue on Yhdysvallat.

Idea perustuu erillisten näyttömoduulien yhdistelyyn Legopalikoiden tapaan. Näytöt ovat erittäin ohutreunaisia, joten näyttöjen väliin jäävät saumakohdat ovat melko huomaamattomat.

Näyttöä voidaan käyttää yksittäin tai sitten useat näytöt voidaan pinota päällekäin ja rinnakkain muodostamaan suuri yhtenäinen kokonaisuus vaikkapa presentaatiotarkoituksiin.

Oikeastaan näyttöjen mahdollistamia ominaisuuksia voi käyttää minkälaisissa käyttötarkoituksissa tahansa ravintolan interaktiivisesta baaripöydästä aina lääketieteellisiin toteutuksiin asti.

Luonnollisesti suuri kosketusnäyttö taipuu myös Angry Birdsin pelialustaksi.

Kyseisen näyttötekniikan tapauksessa vain mielikuvitus on rajana. Käyttöliittymä voidaan muokata kunkin asiakkaan tarpeiden mukaisesti.


Useat käyttäjät kykenevät käyttämään näytön ominaisuuksia samanaikaisesti. Näyttöseinä tunnistaa kunkin käyttäjän kädet. Rajana samanaikaisten käyttäjien määrälle on käytännössä se, kuinka monta henkilöä näytön äärelle mahtuu. Jos puhutaan esimerkiksi useita metrejä pitkästä näyttökokonaisuudesta, niin käyttäjiä mahtuu kerralla hyvinkin monta.

Näytöt muunnetaan kosketusnäytöiksi Suomessa

Multitouchin myyntijohtaja Hannu Anttila kertoo MTV Uutisille, että yhtiö on käyttänyt kosketusnäyttöjensä pohjana Samsungin näyttöjä, jotka muunnetaan Suomessa kosketustoimintoja tukeviksi.

Tämä suoritetaan purkamalla näyttö ja lisäämällä näyttöpaneelin taakse kosketuksia tarkasti seuraavat infrapunakamerat. Lopputuloksena saadaan erittäin ohuilla reunoilla varustettu, noin 20 senttimetriä paksu näyttömoduuli.

Upea käyttötuntuma

Mutta miltä kosketuskäyttöön muokatut näytöt sitten vaikuttavat käytännössä?

MTV tutustui Multitouchin valmistamiin eri näyttökokonaisuuksiin ja vastaus on yksinkertainen: Näyttöjen toteutus on ensiluokkaisen tyylikästä ja sulavasti toimivaa.

Esimerkiksi 55-tuumaisia Full Hd -näyttöjä yhteen liittämällä saa rakennettua erittäin näyttäviä kokonaisuuksia.

Multitouchin käyttöliittymän vakioversiossa eri kosketustoiminnot toimivat erittäin täsmällisesti ja jouheasti. Lisäksi ns. kosketuskohtaan ilmestyvä "kelluva valikkorakenne" on erittäin intuitiivinen ja käyttäjäystävällinen.

Valinnat tehdään yksinkertaisesti näyttöä klikkailemalla, samaan tapaan kuin tabletkoneilla. Kuvia ja avautuvia ikkunoita voi pyöritellä ja skaalailla mielensä mukaan.


Näyttöön saa lisäksi kytkettyä erilaisia ominaisuuksia kooditageilla varustetuilla esineillä. Esimerkiksi käyntikorttiin voidaan asentaa pieni koodiliuska: Kun käyttäjä sipaisee kortillaan kosketusnäyttöä se avaa näytöltä juuri häntä varten tarkoitetut ominaisuudet. Koodienkin käytössä vain mielikuvitus on rajana.

Näytölle voi myös piirtää ja kirjoittaa. Kuvat ja tekstit voi pyyhkiä pois aivan samaan tapaan kuin perinteisellä fläppitaulullakin. 

MTV Uutiset sai ensituntuman tulevasta julkistuksesta

Käytännössä asiakas siis tilaa itselleen kosketusnäyttöpaketin tarvitsemassaan laajuudessa. Yksittäinen näyttö voidaan varustaa sitä ohjaavalla tietokoneella tai sitten useista näytöistä koostuvaa näyttöseinää voidaan ohjata yhden tietokoneen kautta. Järjestelmä toimii eri alustoilla, oli kyse sitten Windowsista, Macista tai Linuxista.

Multitouch on nyt julkistamassa uuden iWall näyttöseinäratkaisun, joka sisältää täysin valmiiksi suunnitellun kokonaispaketin asiakkaalle. Siihen kuuluu näyttöpaketti äänijärjestelmineen, kiinnitystelineineen, tuuletusratkaisuineen, tietokoneineen ja kaikkine tarvittavine osineen. 

MTV sai kyseisestä pakettiratkaisusta ensituntumaa. Katselimme kosketusseinän kautta mm tarkkaa 4K-videota. Video näytti yllättävän hyvälaatuiselta erittäin läheltäkin katsottuna.

Seuraavaksi täytyykin sitten odottella, että suuret kosketusnäyttöseinät löytävät tiensä tavallisiin olohuoneisiin. Tähän kuluu vielä tovi aikaa, sillä tässä vaiheessa puhutaan hyvinkin kalliista teknologiasta: Pelkästään yksi 55-tuumainen Full HD-tason kosketusnäyttömoduuli maksaa nimittäin yli 18 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat