Mainos

Uoti: Olo on kevyt ja helpottunut

Oikeustieteen tohtori Kari Uoti pitää Korkeimman oikeuden (KKO) päätöstä tuomion purkamisesta hyvänä mutta hämmentävänä. KKO purki tänään Uotille törkeästä velallisen petoksesta langettamansa vankeustuomion.

- Tietysti olen tosi tyytyväinen, että Korkein oikeus näin ratkaisi. Korkein oikeus on päätöksessään allekirjoittanut kaiken sen, mitä olen vuosien mittaan asiasta lausunut. Se, että miksi vasta nyt, on minusta kuitenkin hämmentävää ja surullista, Uoti totesi tänään MTV:n uutisille.

KKO:n päätös perustui Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) ratkaisuun, jonka perustelut olivat ristiriidassa Uotin saaman tuomion kanssa. EIT:n mukaan kenenkään ei tarvitse todistaa itseään vastaan rikosasiassa, ja tähän päätelmään myös KKO päätyi tänään.

Jutun taustalla on Uotin joulukuussa 1997 konkurssissaan painostusvankeuden uhalla vannoma pesäluettelo, missä hän ei ilmoittanut koko omaisuuttaan. Syynä oli samaan aikaan Uotia vastaan käynnissä ollut rikostutkinta, joka liittyi osakekauppoihin vuonna 1993.

Korkeimman oikeuden ratkaisu päätti samalla miehen pitkän oikeusprosessien sarjan.

- On tosi kevyt, helpottunut ja onnellinen olo, Uoti sanoo.

- Viimeiset 20 vuotta tuntuvat pitkiltä – pitkiltä ja raskailta. Yritän kuitenkin poistaa itsestäni kaiken ikävän ja negatiivisuuden eli ne ovat jääneet pois mielestä. En tiedä, jäikö sinne enää paljoa jäljelle.

Uoti toivoo, että KKO:n tuore päätös olisi nivel Suomen uudessa oikeuskulttuurissa, jossa ”lähennytään sitten länsimaista oikeusvaltiota”.

- Nämä 20 vuotta antavat hirveän huonon kuvan suomalaisesta oikeuslaitoksesta, ja siinä on paljon korjattavaa. Suomessa on moni asia hyvin, mutta suomalainen rikosprosessiasia on huonossa jamassa.

Katso Jarkko Sipilän juttu

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.