Unohtakaa alistunut Melania Trump – tahtova ensimmäinen nainen haluaa miehensä jatkavan Valkoisessa talossa

Vaikka Melania Trump nukkuu eri huoneessa kuin presidenttimiehensä Donald, ei kannata vetää liian nopeita johtopäätöksiä presidenttiparin jäätävistä suhteista. Melania haluaa miehensä jatkavan Valkoisessa talossa. Näin väittää ensi tiistaina ilmestyvässä kirjassaan päivälehti Washington Postin toimittaja Mary Jordan.

Melania Trump osaa kamppailla omasta asemastaan, mutta se ei aseta häntä miestään vastaan poliittisissa kysymyksissä.

Kun Donald Trump siirtyi vaalivoittonsa jälkeen Valkoiseen taloon, Melania jäi vielä useaksi kuukaudeksi perheen hulppeaan, sisustukseltaan diktaattorityyliksikin arvioituun kotiin Trump Towerissa New Yorkissa. 

Toimittaja Jordanin mukaan Melania halusi itselleen silloista paremman avioehdon, sen lisäksi, että tuolloin kymmenvuotias Barron-poika sai päätettyä kaupungissa lukuvuotensa.

Trumpin poika pyysi Melaniaa muuttamaan

Julkisuudessa Melania on nähty miehensä vierellä jäätäväkatseisena, torjunut tämän kosketuksia, ja pukeutumisellaan ehkä halunnut viestiä erimielisyyttään presidentin politiikan kanssa.  

Melanian rauhoittava vaikutus Donaldiin on kuitenkin sen verran suuri, että jopa yksi presidentin pojista kehotti Melaniaa muuttamaan Manhattanilta pääkaupunkiin niin pian kuin mahdollista.

Jordanin kirjan mukaan Melanian mieliala nousi vuoden 2018 keskivaiheilla. Kolmen kirjaan haastatellun Trumpia lähellä olevan henkilön mukaan Melania oli tuolloin saanut avioehtonsa kannaltaan paremmaksi.  

Kirja The Art of Her Deal: The Untold Story of Melania Trump, viittaa Trumpin omaan Art of the Deal -kirjaan. Jordan on tehnyt omaa kirjaansa varten yli sata haastattelua.

Tuki miehelleen, ja oman myytin rakentaminen

Washington Postin artikkeli nostaa esiin kaksi seikkaa: Melanian tuen miehensä presidenttiuralle, ja Melanian oman myytinrakentamisen. Pariskunta ilmeisesti myös rakastaa toisiaan, suhde on taas lämminnyt.

– On runsaasti todisteita siitä, että aivan alusta lähtien Melania ei vain hyväksynyt ja tukenut Trumpin pyrkimyksiä, vaan oli myös rohkaiseva partneri, Jordan kirjoittaa.

Vankilatuomion saaneen Trumpin neuvonantajan Roger Stonen mukaan Melania jatkuvasti kehotti Trumpia pyrkimään maan johtoon, ja esitti tässä merkittävää roolia.

Kampanjoidessaan Trump soitti aina ensimmäisenä Melanialle, jos kampanjatapahtumasta oli jotain televisiossa.

– Hän aina kommentoi miehelleen esiintymisiä, mikä mielestäni kertoo paljon mitä Trump ajattelee hänestä, sanoo kirjassa republikaanipoliitikko Chris Christie.

Melania torjui varapresidenttiehdokkaita

Christie pyrki itsekin republikaanien presidenttiehdokkaaksi 2016, muitta luopui kisasta ja antoi tukensa Trumpille.

Melania tyrmäsi ajatuksen, että Christiestä voisi olla miehensä varapresidenttiehdokkaaksi. Christie kun olisi saattanut olla liiankin kunnianhimoinen, toisin kuin viran saanut, kansainvälisesti melko näkymätön, jäykän uskolliselta sotilaalta vaikuttava Mike Pence.

– Hän (Melania) uskoi, että Pence olisi tyytyväinen kakkospaikkaansa, eikä tähtäisi korkeimmalle huipulle, Jordan aprikoi.

Kirjan mukaan Melania olisi aloittanut omat kampanjointinsa ja rahankeruunsa Trumpin uudelleen valinnan puolesta jo maaliskuussa, jollei koronapandemia olisi sotkenut tilannetta.

Melania ei siis vaikuta miehensä läsnäolosta ja tukemisesta kärsivältä seinäkukkaselta.

Molemmat ovat taistelijoita

– He ovat molemmat taistelijoita ja selviytyjiä, ja arvostavat lojaaliutta enemmän kuin lähes mitään muuta… Hyvin julkisella Trumpilla ja hyvin yksityisellä Melanialla ei ole montaa läheistä ystävää. Heidän yksin elävien vaistonsa suodattuvat heidän omaan avioliittoonsa.

Jos Trump on myyttinsä rakentaja, Jordanin mukaan Melania on samaa ainesta.

– Molemmat ovat innokkaita oman historiansa luojia, Jordan kirjoittaa.

Sloveniassa Melania ei viitsinyt korjata ikänsä väärin eli alakanttiin raportoineita toimittajia. Nyt 50-vuotias sileäposkinen ja -otsainen Melania myös kiistää käyneensä plastiikkakirurgeilla. Useat häntä mallina kuvanneet valokuvaajat sanovat nähneensä leikkausarpia.  

Melania ei saattanut loppuun arkkitehtiopintojaan Ljubljanan yliopistossa, vaikka on niin vannonut tehneensä. Onko Melania sujuvasti viisikielinen – slovenia, englanti, italia, ranska ja saksa? Jordan viittaa ettei ole, lainaten Melanian kanssa työskennelleitä ihmisiä.

Vanhat ystävät jääneet pois

– Hän tarttuu tilaisuuteen ja tekee sen eteen paljon töitä. Sen jälkeen hän porhaltaa eteenpäin, eikä koskaan vilkuile taakseen, Jordan määrittelee.

Kirjan mukaan Melania ei ole pitänyt yhteyksiä vanhoihin ystäviinsä Sloveniassa. Samalla tavoin hän on jättänyt taakseen aiemmin läheisiä ystäviään New Yorkissa.

Jordan pääsi haastattelemaan Melaniaa miehensä vaalikampanjan aikana 2016. Tätä kirjaa varten ensimmäinen nainen ei sanaista ja ajatuksellista arkkuaan avannut.

Pariskunnan yhteisiä julkisia esiintymisiä tarkkaillaan hieman kuin Neuvostoliiton johtajia ja heidän eleitään ja seisomajärjestystään ammoin Lenin mausoleumin katolla tai valokuvissa Pravdassa.

Torjuntaa? Tekaistuja pikahymyntapaisia? Kyllästymistä ja inhoa? Alistunutta mielialaa vai sittenkin välittämistä, ja itseluottamusta kuvaavaa ryhtiä? Kirjan perusteella kuvat eivät todellakaan kerro kaikkea.

Lue myös:

    Uusimmat