Erikoisartikkeli: Näkymätön Melania Trump saapui Suomeen – tällainen on Yhdysvaltain ensimmäinen nainen

Trump vieraili 90-luvulla Raumalla: “Ei häntä olisi miljardööriksi tunnistanut” 0:20

Valkoisessa talossa asuu eittämättä erikoinen presidentti, mutta ensimmäinen nainenkaan ei ole sieltä tavallisimmasta päästä. Mittavan uran mallina tehnyt Melania Trump on kulkenut pitkän matkan kommunistisesta Jugoslaviasta Yhdysvaltain presidentin puolisoksi.

VIDEO: Trump vieraili 90-luvulla Raumalla: “Ei häntä olisi miljardööriksi tunnistanut”

Melania Knavs syntyi vuonna 1970 nykyisen Slovenian alueella. Työläisperheen kasvatti aloitti työt mallina vain 16-vuotiaana ja alkoi pian luoda uraa muodin pääkaupungeissa, Milanossa ja Pariisissa.

Melania ja Donald Trumpin ensikohtaamisesta tulee syyskuussa kuluneeksi pyöreät 20 vuotta. Kaksikon tiet kohtasivat ensimmäisen kerran New Yorkin muotiviikkojen juhlahumussa vuonna 1998. Melania oli tuolloin 28-vuotias huippumalli, kun taas kiinteistömoguli Trumpilla oli ikää 52 vuotta. Juuri vaimostaan eronnut Donald saapui juhliin toisen naisen kanssa, mutta iski silmänsä Melaniaan. He juttelivat toisilleen sillä välin, kun Trumpin seuralainen kävi naistenhuoneessa.

Donald ja Melania alkoivat tapailla pian juhlien jälkeen, vaikka Trump oli vielä virallisesti naimisissa edellisen puolisonsa kanssa. Skandaalinkäryisestä alkutaipaleesta huolimatta parin onni kukoisti ja lopulta Trump pyysi Melaniaa vaimokseen. Seurapiirihäitä tanssittiin vuonna 2005.

Parin avioliiton tila on saanut runsaasti huomiota etenkin presidenttikauden aikana. Spekulointi suhteen ongelmista kiihtyi, kun vastavalittu presidentti muutti Valkoiseen taloon tammikuussa 2017, mutta Melania seurasi perässä vasta viisi kuukautta myöhemmin.

Liittoa on koetellut myös Trumpin väitetty suhde aikuisviihdetähti Stormy Danielsiin. Trump itse on kieltänyt suhteen, mutta Melania ei ole kommentoinut väitteitä julkisuudessa.

Huhuista huolimatta Trump on puhunut vaimostaan kauniisti läpi presidenttikautensa. Parin yhteisiä esiintymisiä on kuitenkin kuvailtu kylmiksi ja etäisiksi. 

Vastentahtoinen ensimmäinen nainen?

Julkisuudessa ensimmistä naista on kritisoitu näkymättömäksi. Rouva Trump edustaa puolisonsa rinnalla huomattavasti harvemmin kuin edeltäjänsä, Barack Obaman puoliso Michelle Obama. The Atlantic -sivuston koonnin mukaan rouva Trump piti kahdeksan julkista puhetta ensimmäisen edustusvuotensa aikana, siinä missä Obama puhui yleisölle samassa ajassa jopa 75 kertaa.

Sittemmin rouva Trump on nostanut profiiliaan edustustehtävien suhteen. Keväällä hän muun muassa järjesti oman tiedotustilaisuutensa Valkoisessa talossa ja matkusti yksin Barbara Bushin hautajaisiin. 

Touko-kesäkuussa Melania piiloutui julkisuudelta jopa kuukaudeksi, kun hän joutui sairaalaan munuaisleikkauksen vuoksi. Ensimmäistä naista hoidettiin sairaalassa viiden päivän ajan, minkä jälkeen hän katosi Valkoisen talon seinien suojiin. Pitkä toipumisaika käynnisti villit salaliittoteoriat siitä, että rouva Trump olisi muuttanut takaisin entiseen kotikaupunkiinsa New Yorkiin, vieraillut plastiikkakirurgin vastaanotolla tai jopa menehtynyt.

Ennen kaikkea lapset

Melania kuvailee itseään perinteiseksi ensimmäiseksi naiseksi. Hän ihailee Jackie Kennedyä ja Betty Fordia, eikä puhu politiikkaa. Ennen kaikkea Melania on kuitenkin äiti.

Trumpin presidenttikauden aikana on käynyt selväksi, että presidentin ja ensimmäisen naisen kiinnostuksenkohteet ovat varsin erilaiset. Melanian sydäntä lähinnä ovat lapset.

Jo mallintöidensä ohella Melania otti aktiivisesti osaa hyväntekeväisyystapahtumiin sekä varainkeruutilaisuuksiin ja Punainen Risti nimesi hänet hyvän tahdon lähettilääkseen.

Puolisonsa presidenttikauden aikana rouva Trump on viettänyt runsaasti aikaa tapaamalla vähäosaisia lapsia. Hän on tehnyt yllätysvisiittejä sairaaloihin, tuoden mukanaan herkkuja ja lahjoja. Melania vierailee sairaaloissa ja kouluissa myös ulkomaanmatkoillaan.

Rouva Trumpin vierailut eivät aina herätä pelkkää kiitosta. Ensimmäinen nainen sai osakseen kansainvälistä tuohtumusta, kun hän vieraili Teksasissa siirtolaislasten luona. Melania lähti matkaan takissa, jonka selässä komeili teksti: "En todellakaan välitä. Välitätkö sinä?"

Tekstin tarkoitusta spekuloitiin laajalti. Ensimmäisen naisen oman tiedottajan mukaan kyseessä oli vain takki ilman piilotettua viestiä, mutta presidentti väitti sen olevan viesti valeuutisia kirjoittavalle medialle. Hurjimmat kriitikot uskoivat, että kyseessä oli Melanian viesti puolisolleen ja mielipide tämän politiikasta.

Ensimmäinen nainen lanseerasi keväällä Be Best -kampanjan, joka keskittyy lasten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Yksi kampanjan teemoista on sosiaalinen media. Rouva Trump haluaa tuoda esille sen, millaisia positiivisia ja negatiivisia vaikutuksia sosiaalisella medialla on lapsiin.

Trump-kriitikot repivät kampanjasta myös huumoria, sillä presidentti tunnetaan siitä, että hän mollaa vastustajiaan estoitta sosiaalisessa mediassa. Kampanjaa moitittiin tekopyhäksi ja teennäiseksi. 

Kampanja ottaa kantaa myös Yhdysvalloissa myllänneeseen opioidiepidemiaan. Rouva Trump on puhunut lääkkeiden väärinkäytön vaaroista ja etenkin niiden haittavaikutuksista sikiöihin.

Lue myös:

    Uusimmat