Onko Melania Trump pelkkä puhumaton mallinukke vai löytyykö kulissin takana laskelmoiva ja topakka taustavaikuttaja?

Arvoituksellinen, etäinen ja kaunis palkintovaimo. Näin kuvataan usein Melania Trumpia. Hänestä tiedetään vähän, sillä hän puhuu harvoin ja silloinkin niukasti, eikä hän ole kertonut julkisuudessa paljoakaan itsestään.  

On arveltu, että Melania, 50, nai aikanaan Donald Trumpin, 74, vain siksi, että huomattavasti iäkkäämpi mies tarvitsi rinnalleen nuoren ja kauniin naisen, ja vaatimattomista oloista lähtöisin olevaa Melaniaa miellytti ylellisyys.

Melanian kerrotaan takavuosina ottaneen kantaa näkemykseen, että hän olisi yhdessä Trumpin kanssa ainoastaan rahan vuoksi.

–  Luuletteko, että hän olisi kiinnostunut minusta, ellen olisi kaunis? väitetään Melanian vastanneen.

Vuonna 2005 avioituneella pariskunnalla on avioehto, jonka sisällön Melania tiettävästi neuvotteli uusiksi ja itselleen edullisemmaksi silloin, kun hänen miehensä virkakausi presidenttinä alkoi.

Donald Trumpin naisseikkailut ja karkeat näkemykset naisista kuten myös pariskunnan keskinäinen kehonkieli ovat tuoneet oman sävynsä arvioihin pariskunnan avioliitosta.

Ei pelkästä rahasta, vaan myös asemasta

Kahdessa tuoreessa kirjassa, Free, Melania ja The Art of Her Deal, todetaan, että pariskuntaa yhdistää muukin kuin klassinen kauneuden ja rahan liitto.

Melaniaa on julkisuudessa pidetty uhrina, joka on joutunut satimeen Valkoiseen taloon. Mutta teoksissa häntä kuvataan kunnianhimoiseksi ja tarvittaessa kylmäverisen taitavaksi strategiksi, joka tietää tarkalleen, mitä haluaa.

–  Tiedän, että amerikkalaiset ajattelevat, että Melania on yksinkertainen ja vain nai rahaa. Ei se ole niin. Hän on aina halunnut paljon muutakin, kuvailee eräs The Art of Her Deal -kirjan haastateltu.

Poliittisesti tarkkavaistoisen Melanian kerrotaan tukeneen miehensä presidenttihaaveita ja jo pariskunnan suhteen alkuvaiheessa pohtineen, millainen ensimmäinen nainen hänestä voisi tulla.

Melaniaa arvioidaan myös tasavertaiseksi kumppaniksi, jota Donald Trump kuuntelee. Varmaa tietoa Melanian todellisesta vaikutusvallasta ei ole, sillä hänen julkinen roolinsa on tähän saakka ollut poseeraamista miehensä vieressä.

Ainakin koronavirukseen suhtautumisessa pariskunnan välillä on eroja. Melania näyttää ottavan sairauden vakavammin kuin miehensä.

Epäonninen plagiaattipuhe

Melania Trumpin yksi tärkeimmistä puheista osoittautui fiaskoksi. Melania esiintyi republikaanien puoluekokouksessa kesällä 2016, kuten presidenttiehdokkaan vaimon odotetaan tekevän.

Ilmeni, että Melanian puheesta osa oli kopioitu Michelle Obaman vuosia aiemmin pitämästä puheesta.

Tämän jälkeen Melania Trumpin julkiset puheet ovat olleet harvassa. Melania piti miehensä ensimmäisen virkavuoden aikana vuonna 2017 alle kymmenen julkista puhetta, kun Michelle Obama piti niitä vastaavassa tilanteessa yli 70 ja Laura Bush yli 40.

Akatemiatutkija Outi Hakola Helsingin yliopistosta luonnehtii Melania Trumpin julkisia esiintymisiä vaatimattomiksi.

–  Julkisuudessa esiintyessään hän tekee selväksi, että lausuu hänelle annettuja vuorosanoja. Hän on roolissa eikä vaikuta erityisen autenttiselta.

Hakolan mielestä Melania Trumpin asema on hankala.

–  Aiemmat ensimmäiset naiset ovat olleet tottuneita poliitikkojen vaimojen rooliin tai ovat itse osallistuneet politiikkaan. Melanialla ei ole vuosien kokemusta, miten toimia politiikassa, ja hän joutuu luovimaan vieraissa tilanteissa.

Hakolasta näyttää myös siltä, että Melania Trumpilla ei olisi aktiivisia poliittisia tavoitteita.

–  Hän tekee minimin ja jättäytyy ulkopuolelle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja