Unohda New Yorkin yliarvostetuimmat kohteet – suuntaa näihin!

New Yorkissa riittää tekemistä ja näkemistä helposti yli viikonkin mittaiselle kaupunkilomalle. Tunnetut nähtävyydet ovat varmasti jokaisen turistin mielessä, mutta ihan kaikki niistä eivät tosiasiassa ole kaiken hehkutuksen arvoisia.

1. Times Square

Times Square on jokaisen New Yorkiin matkustavan nähtävyyslistalla – onhan aukio maailmankuulu. Mutta jälleen kerran totuus on tarua ihmeellisempää. Times Squarella hinnat ovat manhattanilaisittainkin huipussaan ja ihmisiä tungeksii aukiolla niin paljon, että liikkuminen on vaikeaa. Eikä tilanne ei helpota edes yöllä. Turisteista täyttyvä aukio ei edes anna todellista kuvaa maailman kuuluisimmasta kaupungista.

Jos haluat saada paremman kuvan New Yorkin julkisista tiloista, suuntaa kulkusi Union Squarelle eteläisemmälle Manhattanille. Aukiolla on aina maanantaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin upea maatilatori, josta voi ostaa tuotteita paikallisilta tuottajilta. Torin valikoimaan kuuluu muun muassa kuivattua strutsinlihaa, laventelituoksupussit sekä hunajaa ja hilloja.

2. Empire State Building

Muista myös nämä

American Museum of Natural History

Vuonna 1869 yleisölle avautunut luonnontieteellinen museo tarjoaa lukuisine näyttelyineen ihmeteltävää kyllästymiseen asti. Valtavan museon läpikäyntiin on hyvä varata vähintään puoli päivää aikaa – ja hyvät kävelykengät. Upper West Sidella sijaitsevalle museolle pääsee näppärästi metrolla.

Keskuspuisto

Mikä olisikaan ihanampi tava nauttia hienosta säästä New Yorkissa kuin kävelyretkellä Keskuspuistossa. Kesällä pakkaa mukaan piknik-välineet tai nappaa katukeittiöstä mukaan hot dogit. Valtaisan puiston rauhassa unohtaa tehokkaasti ympärillä sykkivän kaupungin hälinän.

9/11 Memorial

Syyskuun 2001 terrori-iskujen muistomerkki on vaikuttava näky. Muistomerkki koostuu kahdesta neliönmallisesta vesiputousaltaasta, joiden reunuksiin on kaiverrettu terrori-iskussa menehtyneiden nimet. Altaat sijaitsevat samoilla kohdilla, missä WTC-tornit aikanaan seisoivat. Muistomerkin vieressä on terrori-iskusta kertova museo, joka avattiin iskujen 10-vuotispäivänä 11. syyskuuta 2011.

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge Yhdysvaltojen vanhimmista riippusilloista. Sillan keskellä autoliikenteen yllä pääsee jalan kulkemaan koko 1825 metrisen sillan päästä päähän. Vuonna 1883 avattu silta on edelleen huikaiseva näky.

Ikoninen New Yorkin tunnusmerkki on monelle tuttu lukuisista elokuvista ja tv-sarjoista. Ylimmän näköalatasanteen näkyvät ovat kyllä huimaavat, mutta kenties hieman ylihehkutetut. Jos katolle on pakko päästä, kannattaa suunnata sinne ilta- tai yöaikaan, jolloin tasaisen harmauden sijasta näkymä koostuu huikaisevasta valomerestä.

Hyviä vaihtoehtoisia näköalapaikkoja ovat Rockefeller Centerin katto eli Top of the Rock. Rockefelleristä on vähintään yhtä huikaisevat näkymät kaupunkiin – ja näkymä sisältää sen tärkeimmän, eli Empire State Buildingin. Lisäksi sisäänpääsymaksu on huomattavasti edullisempi.

3. Williamsburg

Brooklynissa kannattaa ehdottomasti poiketa New Yorkin matkalla, mutta Williamsburg ei kuulu kaupunginosan vaikuttavimpiin kortteleihin. Williamsburgiin kannattaa suunnata alueen hyvien ravintoloiden perässä ja toki alue on pakko nähdä -paikka myös Jay-Z-faneille.

Hyvä vaihtoehto, tai oheiskohde, on historiallisesti kiinnostava lähiö Fort Greene, joka tarjoaa loistavia ravintoloita ja kivijalkamyymälöitä. Alueelta löytyy myös suosittu Greenlight Bookstore -kirjakauppa.

4. Hamilton

Hamilton ei ole yliarvostettu, mutta Broadwaylle on ylipäätään vaikea saada lippuja. Lisäksi niistä voi varautua maksamaan pitkän pennin. Vaihtoehtoisesti kannattaa kokeilla Public Theaterin tarjontaa. Pääset todennäköisemmin halvemmalla ja lisäksi tämä on se teatteri, missä näyttelijä-ohjaaja Lin-Manuel Mirandan musikaalit alun perin pitivät ensi-iltansa.

Jos kaipaat vieläkin lisää vaihtoehtoja teatterien ja musikaalien rinnalle, suuntaa New York Comedy Clubille, josta muun muassa Chris Rock on ponnistanut kuuluisuuteen. Lippuja stand-up-iltoihin myydään ainakin kesäaikaan kaduilla Times Squaren lähettyvillä varsin huokeaan hintaan. Nauruelämys on taattu ainakin hieman ronskimman huumorin ystäville.

5. Magnolia Cupcakes

Sinkkuelämää-sarjasta tuttu leipomo Magnolia Cupcakes on erityisen tunnettu herkullisista kuppikakuistaan. Suuntaa kuppikakkujen sijaan kahden muun tunnetun newyorkilaisherkun pariin. Maistuvimmat piirakat tekee Four and Twenty Blackbirds Brooklynissa ja parasta amerikkalaista juustokakkua tarjoilee puolestaan Junior’s Cheesecake.

6. Cronuts eli cronitsit

Ihmiset jonottavat aamuisin tuntikaupalla Dominique Ansel Bakeryn ovella New Yorkissa saadakseen cronitseja, eli croissantin ja donitsin herkullista välimuotoleivonnaista. Edellä mainittujen herkkujen lisäksi New York on täynnä paikkoja, joista saa erinomaisia donitseja, kuten Donut Plant, Peter Pan Donuts ja Dough. Sen sijaan tunnettu ketju Dunkin’ Donuts kannattaa jättää suosiolla väliin. Suomalaisen Arnolds-ketjun donitsit pesevät nämä amerikkalaisserkkunsa leikiten.

Cronitsinhimoissaan ei edes tarvitse enää lähteä uudelle mantereelle asti niitä hakemaan. Herkkua saa nyt myös Suomesta, ainakin Kakku ja Leipä Keisarilta sekä Arnoldsilta.

7. Vapaudenpatsas

Vapaudenpatsas on ehkä klassisin New Yorkin nähtävyyksistä. Manhattanin eteläkärjen tuntumassa sijaitsevaa patsasta pääsee ihastelemaan läheltä useammallakin lautalla. Patsaan näköalatasanteelle on kuitenkin usein pitkät jonot, eikä kokemus välttämättä ole kaiken odotuksen arvoinen. 46-metrisenä patsashan on loppujen lopuksi aika pieni.

Säästä aikaa ihailemalla patsasta ohi ajavan lautan kannelta ja suuntaa Ellis Islandille. Saarella sijaitsi vastaanottokeskus 1891–1954, jonka kautta miljoonat siirtolaiset saapuivat Yhdysvaltoihin. Saarelta löytyy myös kuuluisa siirtolaismuseo, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka.

Osittainen lähde: Travel + Leisure

Lue myös:

    Uusimmat