Mainos

Unkarin pääministeri valmis eroamaan hallituksen pelastamiseksi

Unkarin pääministeri Ferenc Gyurcsany haluaa pelastaa hallituksensa hinnalla millä hyvänsä, vaikka se hinta olisi hänen eronsa.

Sosialisteja edustava Gyurcsany tarjoutui tänään jättämään tehtävänsä, jos se estää maan hallitusta hajoamasta. Koalitio ajautui täydelliseen kriisiin, kun Vapaat demokraatit -puolue ilmoitti vetäytyvänsä hallitusyhteistyöstä.

Vapaat demokraatit ovat syyttäneet pääministeriä hallitusohjelman rikkomisesta. Gyurcsany on pyrkinyt lieventämään erittäin epäsuosittua terveydenhuollon säästöohjelmaa kohentaakseen sosialistien kannatuslukemia. Erimielisyydet johtivat eilen demokraatteihin kuuluvan terveysministerin erottamiseen.

Vapaat demokraatit ovat kuitenkin luvanneet harkita vetäytymispäätöstään, jos sosialistit vaihtavat pääministeriä. Puolue antoi armonaikaa kiistojen selvittämiseksi kuluvan kuun loppuun asti.

Molemmilla riitapukareilla vain hävittävää

Tilanne on molemmille osapuolille vaikea. Jos demokraatit lähtevät, jää hallitus vähemmistöasemaan, mikä heikentäisi sen toimintamahdollisuuksia ratkaisevasti. Ennenaikaiset vaalit taas eivät olisi puolueiden mieleen, sillä niiden kannatus on kyselyissä ollut syöksykierteessä: vapaita demokraatteja uhkaisi jopa putoaminen parlamentista.

Laiha sopu, eli pääministerin vaihto ja koalition jatko, on sekin hankala toteuttaa. Politiikan asiantuntijoiden mukaan Gyurcsanylle ei juuri ole vakavasti otettavaa vaihtoehtoa.

Varmana Unkarissa pidetäänkin lähinnä sitä, että kunnianhimoisten talousuudistusten aika on ainakin hetkeksi ohi. Niitä ei pystyisi viemään läpi sen paremmin sosialistien vähemmistöhallitus kuin kompuroiva koalitiokaan.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.