Mainos

Unicef: Naisia kuolee synnytyksiin joka minuutti

Jokaisen päivän jokaisena minuuttina kuolee yksi nainen synnytykseen tai raskaudesta johtuviin vaivoihin, toteaa YK:n lastenjärjestö Unicef kansainvälisenä naistenpäivänä.

-Ei ole hyväksyttävää, että vielä vuonna 2002 niin monet naiset kuolevat synnytykseen, sanoi järjestön johtaja Carol Bellamy keskiviikkona julkistetussa lausunnossa.

Bellamyn mukaan tähän merkittävään ongelmaan on puututtava ja turvattava äideiksi tulevien naisten terveys ja henki.

Vuosittain kuolee arviolta 515 000 naista raskauden aikana tai synnytykseen, sanoi Bellamy.

Lähes kaikki kuolemantapaukset kirjataan kehitysmaissa. Teollisuusmaissa riski kuolla synnytykseen on yksi 4100:sta, kun taas kehitysmaiden naisista yksi kolmestatoista menehtyy synnytykseen tai raskauden aikaiseen sairauteen.

Syrjinnästä tehtävä loppu

-Synnyttävien äitien kuolleisuus ei ole suuremmin laskenut 1990-luvun alkupuolelta lähtien, mikä on erittäin traagista. Suurin osa näistä kuolemista olisi estettävissä. Poliittinen sitoutuminen ja sitä seuraava voimavarojen oikea suuntaaminen ei ole onnistunut tässä asiassa.

Meidän on nähtävä tämä kysymys osana naisten syrjintää monilla elämän eri aloilla. Ja siitä on tehtävä loppu, Bellamy painotti.

Naisten heikko sosiaalinen asema vähentää heidän mahdollisuuksiaan saada opetusta ja tärkeitä tietoja suvunjatkamisesta, terveydestä ja ravinnosta.

Äidin menehtyminen synnytykseen on kohtalokasta varsinkin kehitysmaiden lapsille. Bellamy totesi, että lapsen mahdollisuudet selviytyä hengissä vähenevät merkittävästi, jos lapsi jää vaille äidin huolenpitoa ja hoitoa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.