Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistamat Unicafe-ravintolat ilmoittivat aiemmin tällä viikolla luopuvansa ensi vuonna naudanlihan tarjoilusta sekä lounasravintoloissaan että kahviloissaan. Päätöksestä syntyi luonnollisesti vähintäänkin värikäs keskustelu. MTV:n Huomenta Suomen pöllöraati kertoo, miksi.
Viestintätoimisto Kreab oy:n toimitusjohtaja Mikael Jungnerin mielestä muutos on mitätön suhteessa sen saamaan julkisuuteen.
– Ylioppilaat päättivät vaihtaa 22 tonnia kotimaista naudanlihaa 22 tonniin kotimaista kananlihaa. Muutos on ihan mikkihiiriluokkaa. Tästä tuli sitten astalo perussuomalaisten ja keskustan väliseen vääntöön. Unicafe varmasti tiesi, että jos ärsytät jotakuta, tulee näkyvyyttä hyvässä ja pahassa.
Toimittaja Salla Vuorikoski Suomen Kuvalehdestä on samaa mieltä. Hän arvelee, että naudanlihan poistumista ei olisi edes huomattu, jos asiasta ei olisi tiedotettu julkisuuteen.
– En tiedä, olisiko joku opiskelija ollut siellä tuohtuneena, että nyt ei ole ollut naudanlihaa vähään aikaan. Kyllä he varmasti tiesivät, että tästä tulee iso keskustelu ja he halusivat tehdä sen isona avauksena.
Railo kasvaa Suomen sisällä
Jungnerin mielestä naudanlihakohu kertoo siitä, että elintapaerot pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä ovat kasvussa. Jungner arvelee, että elintapaerot tulevat vain kasvamaan.
– Railo kasvaa. Se ei ole ainoastaan liha, vaan se on kauramaito ja kaikki mahdolliset. Jännää katsoa, että jos kehitys jatkuu tällaisena, kuinka kauan pääkaupunkiseutu mahtuu muun Suomen kanssa samaan valtioon. Tämä railo menee koko ajan isommaksi, Jungner sanoo.
