Unicafe ilmoitti luopuvansa naudanlihasta ja siitäkös sota syttyi, vaikka muutos on "ihan mikkihiiriluokkaa" – ruoka on kulttuurisodan uusi taisteluareena

Pöllöraati ruotii viikon kuumat puheenaiheet 16:42

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistamat Unicafe-ravintolat ilmoittivat aiemmin tällä viikolla luopuvansa ensi vuonna naudanlihan tarjoilusta sekä lounasravintoloissaan että kahviloissaan. Päätöksestä syntyi luonnollisesti vähintäänkin värikäs keskustelu. MTV:n Huomenta Suomen pöllöraati kertoo, miksi.

Viestintätoimisto Kreab oy:n toimitusjohtaja Mikael Jungnerin mielestä muutos on mitätön suhteessa sen saamaan julkisuuteen.

– Ylioppilaat päättivät vaihtaa 22 tonnia kotimaista naudanlihaa 22 tonniin kotimaista kananlihaa. Muutos on ihan mikkihiiriluokkaa. Tästä tuli sitten astalo perussuomalaisten ja keskustan väliseen vääntöön. Unicafe varmasti tiesi, että jos ärsytät jotakuta, tulee näkyvyyttä hyvässä ja pahassa.

Toimittaja Salla Vuorikoski Suomen Kuvalehdestä on samaa mieltä. Hän arvelee, että naudanlihan poistumista ei olisi edes huomattu, jos asiasta ei olisi tiedotettu julkisuuteen.

– En tiedä, olisiko joku opiskelija ollut siellä tuohtuneena, että nyt ei ole ollut naudanlihaa vähään aikaan. Kyllä he varmasti tiesivät, että tästä tulee iso keskustelu ja he halusivat tehdä sen isona avauksena.

Railo kasvaa Suomen sisällä

Jungnerin mielestä naudanlihakohu kertoo siitä, että elintapaerot pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä ovat kasvussa. Jungner arvelee, että elintapaerot tulevat vain kasvamaan.

– Railo kasvaa. Se ei ole ainoastaan liha, vaan se on kauramaito ja kaikki mahdolliset. Jännää katsoa, että jos kehitys jatkuu tällaisena, kuinka kauan pääkaupunkiseutu mahtuu muun Suomen kanssa samaan valtioon. Tämä railo menee koko ajan isommaksi, Jungner sanoo.

Kansaedustaja Anne Kalmari (kesk.) keskusteli eilen Uncafen päätöksestä MTV:n Viiden jälkeen ohjelmassa. Keskustelussa Kalmari syytti Unicafen edustajaa suomalaisten tilallisten elinkeinon viemisestä ja siitä, että Unicafen päätös aiheuttaa vasikoiden ennenaikaisia kuolemia.

"Maatalouden täytyy muuttua"

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki kertoo puhuneensa nuorempien keskustalaisten olevan jopa häpeissään Kalmarin kommenteista. Hänen mukaansa puolueen nuoremmat aktiivit ymmärtävät, että maatalouden täytyy muuttua.

– Suomalainen broilerinliha on antibiooteista vapaata. Vientimahdollisuuksia on. Pitäisi katsoa eteenpäin. Heitä [nuoria keskustalaisia] hiukan hävettää, että tästä lihan kanssa pelehtimisestä tulee elämää suurempi kysymys.

"Minulla on oikeus syödä lehtipihvi"

Miksi ruuasta sitten tuntuu viime aikoina tulleen merkittävä poliittinen kysymys? Taustalla vaikuttaa tietysti keskustelu ilmastonmuutoksesta.

Jungnerin mukaan kyse on myös yleisemmästä arvopoliittisesta ilmapiiristä. Ruuasta on tullut identiteettipoliittinen taisteluareena, jolla jokainen voi keskustella.

– Tässä on kyse siitä, että maailma muuttuu. On perinteisiä ihmisiä, joiden kaikki arvokas hajoaa. Julksiuuteen ei voi oikein mennä sanomaa, että en halua, että naapurissa asuu homoseksuaalinen pariskunta tai että en halua maahanmuuttajia muuttaa tänne. Sen sijaan julkisuudessa voi hyvin sanoa, että minulla on oikeus syödä lehtipihvi. Ruoka antaa kaikki ovat oikeassa -tyyppisen taisteluareenan. Tämä on mielestäni luonteva kehitys.

Lue myös:

    Uusimmat