Mainos

UM: Thaimaassa ei nyt tsunamiriskiä

Thaimaalaisia on kuitenkin kehotettu olemaan erityisen valppaita.

Thaimaan viranomaiset ovat varoittaneet mahdollisesta tsunamivaarasta maan etelärannikolla sen jälkeen kun kymmenet pienet maanjäristykset olivat ravisuttaneet Andamaanienmeren pohjaa. Varsinaista tsunamivaroitusta ei ole annettu, kertoi suurlähettiläs Lars Backström Bangkokista. Thaimaan viranomaisten mukaan välitöntä vaaraa tsunamista ei nyt ole.

- Varsinaista tsunamivaroitusta ei ole annettu. Tämä on enemmänkin ennakkovaroitus, koska ei tiedetä, mitä maanjäristysten sarja tulee merkitsemään tulevina päivinä, Backström kertoi keskusteltuaan maan kansallisen katastrofivaroituskeskuksen edustajien kanssa.

Backströmin mukaan syytä hätäilyyn ei nyt ole.

- Kaikkien pitäisi luottaa nyt Thaimaan viranomaisiin. Jos on todellinen aalto tulossa, niin kyllä he hälyttävät pitkin rannikkoa, hän sanoi. Ulkoministeriöön tuli huolestuneita puheluja sen jälkeen kun tieto ennakkovaroituksesta levisi.

Torstain jälkeen 31 lievää järistystä on havaittu merenpohjassa Andamaanien saarten lähistöllä. Niiden voimakkuus on ollut 4-5,3 richteriä. Tiedeyhteisön käsityksen mukaan tsunamin voi aiheuttaa vasta noin seitsemän richterin vahvuinen maanjäristys.

Thaimaan katastrofikeskuksen mukaan järistyskeskukset sijaitsevat merenpohjassa alueella, jossa on myös merenalaisia tulivuoria.

- Tämä saattaisi aiheuttaa vedenalaisten tulivuorien suuria purkauksia, mikä saattaisi synnyttää Thaimaata vahingoittavan tsunamin, kansallinen katastrofivaroituskeskus totesi lausunnossaan uutistoimisto AFP:n mukaan. Backströmille oli kerrottu, että purkauksissa mereen nousisi lähinnä kuumaa vettä ja höyryä eikä mitään senkaltaista ole havaittu.

Katastrofikeskuksen mukaan syytä paniikkiin ei ole, mutta väestöä kehotettiin seuraamaan uutisia ja merenkulkijoita kertomaan epätavallisista havainnoista merellä. Kehotus valppauteen koskee Phuketin, Krabin ja Phangngan alueita, jotka ovat myös suomalaisten suosimia lomakohteita ja joiden rannoille on rakennettu hälytysjärjestelmää. Myös Satunin ja Ranongin alueiden asukkaita neuvottiin seuraamaan tilannetta.

Vuoden 2004 joulukuussa arviolta 5400 ihmistä sai Thaimaassa surmansa maanjäristyksen nostattaman tsunamin iskettyä maan rannikolle. Intian valtameren rantavaltioissa menehtyi katastrofin seurauksena arviolta yli 220 000 henkilöä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.