UM-päällikkö: Tämä närästää EU:n ja Venäjän välejä Ukrainassa

Ulkoministeriön itäosaston päällikkö Terhi Hakala varoittaa, ettei Ukrainan sekasortoinen tilanne ole suinkaan ohi, vaikka parlamentti siunasikin eilen mielenosoitusten takia vangittujen armahtamisen.

– On hyvin paljon epäselvyyttä, miten eilinen päätös pannaan toteen, Hakala kertoi vieraillessaan MTV3:n Huomenta Suomessa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei pidä hyvänä, että Euroopan unioni ulkoministerinsä Catherine Ashtonin johdolla pyrkii vaikuttamaan Ukrainan tilanteeseen. Hakala korostaa, ettei kyse oli varsinasesta rauhanvälittämisestä, vaan maan tukemisesta EU-sopimusneuvottelujen alla.

– Ukraina on todennut itsekin, ettei se tarvitse välitysapua. Olemme Venäjän kanssa samaa mieltä että tilanne pitäisi saada rauhanomaisesti ratkaistua, mutta Venäjä on kokenut, että EU:n itäisen kumppanuuden politiikka ja erityisesti assosiaatio- ja vapaakauppasopimus, josta oltiin neuvottelemassa, toimii Venäjää vastaan.

Venäjä on muun muassa tukenut Ukrainaa 10 miljardilla eurolla, jotta vapaakauppasopimuspaperi pantaisiin pataan.

– Tätä ei pidä pitää kovin ainutlaatuisena, Venäjä on tukenut Ukrainaa aiemminkin ja kaasusopimuksista sekä kaasun hinnoista on keskusteltu, Hakala jatkaa.

Hakala pitää Venäjälle haasteellisena Ukrainan lähentymistä EU:n kanssa.

– Venäjä on halunnut, että Ukraina lähestyisi heidän suunnittelemaa Euraasian integraatio-prosessia. Tästä tulee erimielisyys, mutta tulee huomata ase, että EU-politiikkaa ei ole suunnattu Venäjää vastaan.  Yksi poikkeus olisi, vapaakauppasopimus sulkisi voimaantullessaan Ukrainanjäsenyyden tässä Euraasian tulliliitossa, Hakala taustoittaa.

 Suomi toimii Ukrainan suhteen Hakalan mukaan tällä hetkellä EU:n kautta.

– Meillä on ollut ministeritason kontakteja aiemmin. Nyt EU menee yhteisenä toimijana Ashtonin kautta. Lähettiläämme Kiovassa on toki jatkuvassa yhteydessä eri tahoihin niin oppositiossa kuin hallituksessakin, Hakala jatkaa.

Saksan liittokansleri on antanut Ukrainan oppositiolle tukensa. Tämä myötäilee koko EU.n linjaa.

– Opposition vaatimuksena on, että väkivaltaisuudet tutkitaan ja hallitus eroaa. Tämä tapahtui, mutta vaatimus presidentin erosta on mutkikkaampi juttu, Hakala tuumii.

 

Lue myös:

    Uusimmat