"Ulosottomies toimi törkeällä tavalla"

Tarja Tallqvist sai setvittyä velkansa järjestykseen vuosi sitten Kaski-ryhmän avulla. Kansanedustaja on huolissaan siitä, että tärkeä toiminta on vaarassa loppua.

1990-luvun laman aikaan pahasti velkaantunut Tarja Tallqvist yritti hakeutua kaksi kertaa velkaneuvontaan.

− Systeemi on loistava. Siitä ei ole kuitenkaan apua ihmisille, jotka ehtivät vajota yhtä alas kuin minä tuolloin, Tallqvist sanoo.

Ensimmäisellä käynnillä Tallqvistia kehotettiin hankkimaan käsiinsä virallisia papereita, jotta velka-asiaa voitaisiin hoitaa eteenpäin. Tallqvist oli liian lamaantuneessa tilassa toimiakseen itsenäisesti.

− Paperisota oli silmissäni ylitsepääsemätön vuori. Numerot vyöryivät päin näköä. En pystynyt viemään asiaan eteenpäin. Sydämeni heitti volttia jo siitä, että tulin kotiin ja näin kirjekuoren eteisen lattialla.

Tallqvist muistaa myös yksittäisen tapauksen, joka konkretisoi pöyristyttävällä tavalla hänen asemansa ylivelkaantuneena kansalaisena. Ulosottomiehet keksivät soittaa Tallqvistin äidin ovikelloa.

− He ilmoittivat tulleensa katsomaan etukäteen, mitä Tarja Tallqvist tulee perimään. Äitini sai järkytykseltään sydäninfarktin.

Velkapotti on hallinnassa

Tallqvist valittiin vuonna 2007 eduskuntaan kansanedustajaksi. Se oli ulosotolle riemun paikka. Nyt oli mitä ulosmitata. Tuore kansanedustaja sai kuitenkin vihdoin apua taloudelliseen sotkuunsa.

− Olin ollut jo jonkin aikaa mukana auttamassa Kaski-ryhmän toiminnassa. Yksi päivä Kjeld (Möller) soitti minulle ja sanoi, että nyt Tarja laitetaan myös sinun asiasi kuntoon.

Tallqvist luovutti ryhmälle velkakirjansa ajatellen, ettei hänen asioitaan olisi mahdollista selvittää. Kjeld ryhmineen osoitti taitonsa ja taistelutahtonsa. Tallqvistin velat ovat nyt siinä tilassa, että hän lyhentää huikeiden korkojen ja koron korkojen sijaan enää pääomavelkaa.

− Minun on edelleen vaikeaa uskoa, että olen tavallinen ihminen muiden joukossa. Saatan yhä säikähtää postin tuomaa kirjettä. Velkaani lyhennän kuitenkin iloisin mielin.

Tallqvist koki omakohtaisesti, ettei viranomaistavalla, sinänsä erinomaisesti toimivasta velkaneuvonnasta ole apua kaikille. Kaski-ryhmän avoin kohtalo huolettaa kansanedustajaa.

− Kyse ei ole suurista summista. Sen tiedän, että toiminnan jatkuminen estäisi monen itsemurhan ja perheen hajoamisen.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja