Mainos

Ulosotossa on puoli miljoonaa ihmistä vuosittain – "Velkaantumisen taustalla näkyy koko elämän kirjo"

Suomessa noin puoli miljoonaa ihmistä on vuosittain ulosoton asiakkaana. Ulosotossa se tarkoittaa noin 2,7 miljoonaa asiaa vuodessa, eli velallisilla on usein monia asioita ulosotossa. 

Luvut ovat jo pitkään pysyneet samalla tasolla, vaikka taloustilanteet muuttuvat. Talouden hyvä kehitys näkyy vasta viiveellä ulosotossa.

– Yleinen taloudellinen tilanne näkyy aina ulosotossa. Arvioimme, että vielä muutamia vuosia eletään nykyisessä tasossa niin velallisten kuin asioiden määrissä, johtava hallintovouti Elina Arpiainen Valtakunnanvoudinvirastosta kertoo.

Ei ole tyypillisiä asiakkaita

Ulosoton tyypillistä asiakasta on mahdotonta kuvailla. Ulosotossa on kaikenikäisiä ihmisiä nuorista eläkeläisiin ja pienituloisista korkeakoulutettuihin ja hyväpalkkaisiin.

– Elämän koko kirjo löytyy siellä velkaantumisen taustoilla. Siellä on nuoruuden hölmöilyä, epäonnista yrittäjyyttä, on avioeroa, työttömyyttä, sairastumista ja kaikkea mitä elämään kuuluu, Arpiainen sanoo.

– Velkaongelmat ovat tavattoman tasa-arvoinen ongelma. Meillä on asiakkaita ihan kaikista ammattiryhmistä, korkeakoulutetuista ammattilaisista kouluttamattomiin, toimitusjohtaja Juha A. Pantzar Takuusäätiöstä kertoo.

– Hyväpalkkaisilla ihmisillä taustalla on usein myös hyvät velat, eli merkittävästi tuloja suuremmat asumiskustannukset. Sitten tapahtuu jotain elämässä, jonka takia joko tulovirta vähenee tai menovirta lisääntyy, Pantzar kuvailee.

Suuri osa selviää

Ulosottovelallisten määrä on ollut hienoisessa kasvussa viimeisen 10 vuoden aikana. Lievää kasvua on ollut tänäkin vuonna.

– Me ollaan tällä hetkellä ilmiöissä, joissa maksuhäiriömerkintöjen määrä kasvaa, kotitaloudet ovat velkaantuneita, asuntovelan määrä kasvaa ja lainojen takaisinmaksuajat pitenevät. Kaikki nämä vaikuttavat ulosoton velallisten määrään, Arpiainen kertoo.

Suuri osa ulosoton asiakkaista selviää veloistaan. Niitäkin löytyy, joiden asiakkuus kestää vuosia.

– Aina on tavoitteena, että veloista selvitään ja päästään aloittamaan elämää puhtaalta pöydältä, Arpiainen sanoo.

Ulosottovelallisista noin 40 prosentilla on velkaa alle 1000 euroa, 75 prosentilla alle 10 000 euroa. Vain noin kuudella prosentilla asiakkaista on velkaa ulosotossa yli 50 000 euroa.

– Monet ulosottovelalliset maksavat velkansa suoraan maksukehotuksella. Jopa 60 prosenttia ulosottovelallisista selviää kolmen kuukauden aikana ulosottoveloistaan, Arpiainen kertoo


Apua pyydetään liian myöhään

Takuusäätiön kautta velallisten on mahdollista saada apua ja neuvontaa. Tietyissä tapauksissa Takuusäätiö myös järjestelee vapaaehtoisilla velkajärjestelyillä velallisten velkoja.

– Suurin ongelma on siinä, että ihmiset ottaa niin myöhään yhteyttä, että asioille on hyvin vaikea tehdä enää yhtään mitään. Asiantuntijoiden puoleen kannattaisi kääntyä ajoissa, jos näyttää siltä, että taloustilanne on heikkenemään päin, Pantzar neuvoo.

– Aika usein velalliset hakevat ratkaisuja hyvin lyhyellä perspektiivillä. Ylivelkatilanteessa ei ole mitään muuta kestävää tietä kuin kokonaisratkaisu, Pantzar sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.