Ullanlinnan murhasta syytetty psykiatri vaati päästä vapaaksi – oikeus ei suostunut

Psykiatria syytetään vaimonsa murhasta Ullanlinnassa – tämä teosta ja motiivista tiedetään nyt 4:18
Psykiatria syytetään vaimonsa murhasta Ullanlinnassa – tämä teosta ja motiivista tiedetään

Helsingin Ullanlinnassa joulukuussa 2022 tapahtuneen henkirikoksen oikeudenkäynnissä kuultiin tänään loppulausunnot. Oikeudenkäynti on käyty pitkälti suljetuin ovin, mutta loppulausunnot käsiteltiin lyhyesti osittain julkisesti.

48-vuotiasta psykiatrimiestä syytetään vaimonsa murhasta, joka tapahtui pariskunnan kotona. 

Syytteen mukaan murhasta syytetty psykiatrimies surmasi vaimonsa viime joulukuussa lyömällä tätä useita kertoja kynttilänjalalla tai muulla esineellä voimakkaasti päähän. 

Iskuista aiheutuneet haavat olivat niin syvät, että ne ulottuivat osittain uhrin kalloon saakka.

Tämän jälkeen miehen uskotaan jatkaneen pahoinpitelyä muun muassa potkimalla tai muuten rusikoimalla vaimoaan. 

Nainen sai tilanteessa ruhjeita ja muita vammoja eri puolille kehoaan sekä myös kasvoihinsa. 

Syytteen mukaan nainen yritti tilanteessa puolustautua väkivalloin, mutta kuoli lopulta päähän saamiinsa vammoihin. Mustasukkaisuuden uskotaan vaikuttaneen henkirikoksen motiiviin.

Miehen syytetään myös varastaneen henkirikoksen jälkeen vaimoltaan kukkaron sekä yli 7500 euron arvoisen Rolex-rannekellon ja 2000 euron arvoisen Dior-käsilaukun ja hävittäneen ne. Mies kiistää törkeän varkauden.

Tekoon oli varustauduttu

Syyttäjät kertasivat lyhyessä julkisessa loppulausunnossaan, että heidän mukaansa henkirikoksessa oli kyse murhasta, koska psykiatrimies oli varustautunut tekoon, suunnitellut sitä etukäteen ja lisäksi hän siivosi teon jälkeen jälkiä asunnosta. 

Henkirikos oli myös tehty erityisen julmalla tavalla ja siinä oli käytetty vakavaa väkivaltaa. Väkivalta ilmeni syyttäjän mukaan myös oikeuslääkärin lausunnosta.

– Sitä ei pystytä sanomaan, kauanko vastaaja on suunnitellut tekoaan, mutta meidän näkemyksemme mukaan teossa on käytetty harkintaa ja väkivallan määrä ja laatu ovat sellaisia, että mielestämme kyse on murhasta. Lisäksi pitää huomioida tämä miehen jälkikäteiskäyttäytyminen, erikoissyyttäjä Laura Sairanen sanoi MTV Uutisille.

Syyttäjän mukaan psykiatrimies siivosi pariskunnan yhteistä asuntoa ja verijälkiä teon jälkeen Lasolilla ja ryhtyi hävittämään vaimonsa ruumista käärimällä sen makuuhuoneen mattoon. Hän laittoi kääreeseen myös omia vaatteitaan.

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta ja lisäksi syyttäjä vaatii, että mies on pidettävä vangittuna.

Mielentilatutkimukseen alkuvuodesta

Puolustuksen mukaan mies kiistää murhan ja tapon. Mies myöntää kuitenkin aiheuttaneensa vaimonsa kuoleman, mutta hänen mukaansa kyse ei ollut tahallisesta henkirikoksesta. 

– Tekoa ei ole todistettu sillä tavalla, kuten syyttäjä väittää. Mielestämme syyttäjä spekuloi liikaa salissa, miehen asianajaja Kerstin Koorti sanoi istunnon jälkeen.

Puolustus vaati miehen päästämistä vapaaksi, mutta oikeus ei siihen suostunut. Puolustus vetosi siihen, että teko johtui miehen psyykkisestä sairaudesta.

Oikeuden mukaan mies pidetään yhä vangittuna. 

Mies on määrätty mielentilatutkimukseen, mutta se päästään aloittamaan vasta tammikuun alussa. Tutkimus kestää muutaman kuukauden.

Oikeus antaa välituomion jutussa 29. tammikuuta, jossa se ottaa kantaa teon rikosnimikkeeseen.

 

Lue myös:

    Uusimmat