Mainos

Ulkovallat vaativat tulitaukoa Gazaan

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon vaatii välitöntä taukoa väkivaltaisuuksiin Israelin eteläosissa ja Gazassa.

Israelin tänään käynnistämissä ilmaiskuissa on palestiinalaislähteiden mukaan kuollut ainakin 195 ihmistä, ja iskuja jatketaan yhä. Gazaa hallitseva palestiinalaisjärjestö Hamas on vastannut iskuihin ampumalla kymmeniä raketteja Israelin puolelle.

- Pääsihteeri on syvästi huolissaan tämänpäiväisestä rankasta väkivallasta ja verenvuodatuksesta Gazassa, YK:n nettisivuilla julkaistussa tiedotteessa todetaan.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana vaatii niin ikään välitöntä tulitaukoa Gazaan. EU:n puheenjohtajamaa Ranska vaatii sekin sekä palestiinalaisia lopettamaan heti rakettihyökkäykset Israeliin ja Israelia lopettamaan ilmaiskut Gazaan. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy sanoo olevansa erittäin huolissaan väkivallan kiihtymisestä Lähi-idässä.

Myös Britannia on ilmaissut huolensa ilmaiskuista. Maan entinen pääministeri, Lähi-idän erityislähettiläs Tony Blair vaatii molempia osapuolia lopettamaan väkivaltaisuudet.

USA: Vastuu on Hamasilla

Yhdysvallat on kommentoinut Gazan tilannetta kahteen otteeseen päivän aikana. Aluksi Valkoinen talo tyytyi sanomaan, että Israelin pitäisi pyrkiä välttämään siviiliuhreja.

Vähän myöhemmin ulkoministeri Condoleezza Rice vaati tulitaukoa Gazaan, mutta hän sanoo pitävänsä Hamasia syypäänä väkivallan puhkeamiseen.

Myös Arabiliitto kokoontuu puimaan tilannetta. Hätäistuntoa joudutaan kuitenkin lykkäämään huomisesta ensi viikon keskiviikkoon, koska monet ulkoministereistä ovat parhaillaan muiden yhteistyöelinten kokouksissa.

Myös Egypti on tuominnut Israelin ilmaiskun ja aikoo avata Gazan ja Egyptin välisen Rafahin raja-aseman, jotta haavoittuneet gazalaiset pääsevät hoitoon egyptiläisiin sairaaloihin.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on ollut yhteydessä lukuisiin maihin Israelin hyökkäyksestä. Abbasin Fatah-järjestö pitää hallussaan Länsirantaa, kun taas Gazaa johtaa kilpaileva Hamas.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.