Ulkona on täysi talvi, mutta kesärenkaat saa lain mukaan vaihtaa alle ja tietyillä moottoriteillä voi pyyhältää 120 km/h – "Käyttäisin harkintaa"

Vaikka keli on vielä mitä talvisin, nousee tästä päivästä alkaen nopeusrajoitus tietyillä moottoritieosuuksilla 120 km/h. Lisäksi kesärenkaat voi lain mukaan vaihtaa alle.

Höykyillä näiden asioiden kanssa ei kuitenkaan kannata, muistuttaa Tieliikenteen ohjausyksikön päällikkö Sami Luoma Liikennevirastosta.

– En itse vielä kesärenkaita vaihtaisi, koska vielähän on täysi talvi. Käyttäisin asian suhteen harkintaa, tänäkin aamuna pakkasta oli 20 astetta ja lunta on maassa, Luoma totesi MTV:lle eilen.

Luoman mukaan nopeusrajoitusten nostamisella tietyillä moottoritieosuuksilla ei ole yhteyttä talvirengaspakon poistumiseen.


LUE MYÖS: Ainakin nämä lisävarusteet tulisi löytyä autosta – voivat pelastaa talvipakkasilla hyytyneen menopelin

Älä vaihda kesärenkaisiin talvikeleillä

Renkaiden käyttöä määrittelee tieliikennelaki. Lain mukaan kesärenkaat voi vaihtaa alle 1.3 alkaen. Laki kuitenkin velvoittaa kuljettajaa ottamaan huomioon muun muassa tien kunnon, sään, kelin ja liikenneolosuhteet.

Tämä siis tarkoittaa sitä, ettei kesärenkailla ole mitään asiaa talvikeleihin. Lainsäädännön mukaan talvirenkaita saa käyttää aina, kun sää tai keli sitä edellyttää.

– Kesärenkaisiin kannattaa siirtyä vasta, kun sääolosuhteet ovat keväiset vuorokaudenajasta riippumatta, Trafi muistuttaa verkkosivuillaan.

Täällä nopeusrajoitukset nousevat

Osassa moottoriteitä nopeusrajoitus nousee 120 kilometriin tunnissa jo maaliskuun alkupuolella. Tämä johtuu siitä, että Liikennevirasto ottaa käyttöön nopeusrajoitusten siirtymäajat.

Muutos ilmenee niin, että osassa kolmea moottoritietä saa ajaa 120:tä hyvissä sää- ja kelioloissa valoisaan aikaan.

Nopeusrajoitukset nousevat seuraavilla tieosuuksilla 1.3.2018 lähtien

  • Valtatie 1 välillä Kehä III–Muurla
  • Valtatie 7 välillä Kehä III–Hamina

Nopeusrajoitukset nousevat seuraavilla tieosuuksilla 8.3.2018 lähtien

  • Valtatie 4 välillä Kemi–Tornio

Muilla tieosuuksilla siirrytään kesänopeuksiin maalis-huhtikuun vaihteessa.

***

1:26

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja