Mainos

Ulkoministerit Wallström ja Lavrov: Näkemyseroja on, keskustelut avoimia

Venäjän ja Ruotsin suhteet eivät ole juuri nyt parhaimmillaan, myöntää Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Hän tapasi tänään Ruotsin kollegansa Margot Wallströmin Moskovassa, ja erimielisyydet esimerkiksi Ukrainan ja Krimin tilanteesta olivat ilmeiset.  

Uutistoimisto Tass raportoi Lavrovin kutsuneen ruotsalaisia poliitikkoja ja toimittajia Krimille näkemään omin silmin, miten asiat siellä ovat.  
Ministerit kuvasivat keskusteluja kuitenkin avoimiksi.

Wallström sanoi arvostavansa sitä, että asioista voidaan keskustella suoraan, vaikka maat ovatkin erimielisiä.  Lavrov huomautti osapuolten olleen yhtä mieltä siitä, että Minskin sopimusta pitää noudattaa. Sopimuksella yritetään lopettaa sotiminen Itä-Ukrainassa.  

Venäläisten uutistoimistojen mukaan Lavrov sanoi Venäjän olevan valmis osallistumaan erilaisiin aloitteisiin turvallisuuden parantamiseksi Itämerellä ja arktisella alueella. Lavrov mainitsi Venäjän ja Ruotsin tuen muun muassa Arktiselle neuvostolle, jonka puheenjohtajana Suomi aloittaa keväällä. Hän otti esiin myös presidentti Sauli Niinistön aloitteen, jonka mukaan sotilaskoneiden pitäisi lentää Itämerellä transponderit päällä.  

Lavrov sanoi arvostavansa sekä Ruotsin että Suomen sotilaallista liittoutumattomuutta.

Wallströmiä kritisoitu Ruotsissa  

Ruotsin ja Venäjän välit ovat olleet hyiset, mutta Ruotsi on viime aikoina etsinyt sovittelevampia äänenpainoja. Yhdeksi syyksi on arvioitu sitä, että Ruotsi on tällä haavaa YK:n turvallisuusneuvostossa vaihtuvana jäsenenä ja yrittää helpottaa työtä neuvostossa.  

Ruotsin yleisradion SVT:n mukaan Wallström vierailee nyt ensi kertaa Venäjällä ulkoministerinä.  

Wallströmin vierailu on herättänyt Ruotsissa myös kritiikkiä. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, liberaalien Allan Widman kritisoi hallituksen pyrkimyksiä parantaa suhteita Venäjään.   

– Ruotsi ei voi palauttaa normaaleja suhteita Venäjään niin kauan kuin Krim on liitetty Venäjään ja levottomuudet Itä-Ukrainassa jatkuvat, Widman sanoo.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.