Lavrov arvosteli Natoa ja Yhdysvaltoja – ja kiitteli Suomea

8:38
Video: Katso yltä presidentti Sauli Niinistön ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kohtaaminen.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kiitteli Helsingissä sitä, että Suomi on pysynyt sotilasliittojen ulkopuolella. Natoa mainitsematta Lavrov totesi Suomen linjavalinnan luovan vakautta koko alueelle. Suomen tiivistä kumppanuussuhdetta ja yhteisiä harjoituksia Naton kanssa Lavrov ei maininnut.

Lavrov puhui lehdistötilaisuudessa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kanssa. Molemmat kehuivat maiden kahdenvälisiä suhteita hyviksi. Haaviston mukaan esimerkiksi kokemukset Venäjän uudesta sähköisestä viisumista ovat olleet myönteisiä ja maiden rajayhteistyö toimii muutenkin hyvin.

Lavrov myös syytti tuttuun sävyyn Natoa siitä, ettei sotilasliitto ole tarttunut Venäjän ehdotuksiin "luottamusta lisäävistä toimista". Sen sijaan Nato ja erityisesti Yhdysvallat ovat päättäneet toimia entistä aktiivisemmin Venäjän rajojen läheisyydessä.

Lavrov mainitsi tässä yhteydessä Yhdysvaltain johtaman suuren Defender Europe 2020 -sotaharjoituksen Euroopassa tänä keväänä.

Suomi vetoaa Syyrian tulitauon puolesta

Lavrovin mukaan Venäjä haluaisi myös parantaa suhteita EU:hun, mutta tässäkin suhteessa syy edistyksen puuttumiseen löytyy hänen mukaansa toisesta osapuolesta.

Ulkoministeri kuvaili Ukrainan vuoden 2014 vallanvaihtoa laittomaksi vallankaappaukseksi, jota EU oli tukenut ja ryhtynyt vielä sen jälkeen pakotteisiin Venäjää vastaan. Haaviston mukaan Suomen linjasta ei ole tässä suhteessa epäselvyyttä.

– Olemme täysillä mukana EU:n pakotteissa, Haavisto totesi.

Ulkoministerit olivat keskustelleet myös Syyriasta, ja molemmat toivoivat asioiden edistyvän Venäjän ja Turkin presidenttien tapaamisessa ylihuomenna. Lavrov toivoi EU:n muistavan maahanmuutto-ongelman lisäksi terrorismin kasvamisen uhan.

Haaviston mukaan miljoonan ihmisen joutuminen Venäjän tukeman Syyrian ja Turkin taistelujen keskelle Idlibin alueella on täysin epäinhimillinen tilanne.

–  Vetoamme kaikkiin osapuoliin, että sinne saataisiin aikaan tulitauko ja myöskin välittömästi humanitaarista apua alueen pakolaisille, Haavisto sanoi.

Haavisto kertoi ministereiden puhuneen myös ihmisoikeuksista ja myös Jehovan todistajien tilanteesta, joiden toiminta on kielletty Venäjällä. Lavrov perusteli toimia sillä, että kyseinen järjestö rikkoo toiminnallaan Venäjän lakia eikä sitä voi hyväksyä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja