Mainos

Ruotsin ulkoministeri näkee Itämeren jännitteissä rauhoittumisen merkkejä

Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin mielestä jännitteet Itämeren alueella eivät ole ainakaan kasvaneet viime aikoina. 

Wallström sanoi tavattuaan ulkoministeri Timo Soinin (ps.) torstaina Helsingissä, että ainakin ilmatila- ja aluevesiloukkaukset Ruotsin alueelle ovat vähentyneet. 

– En näe ainakaan jännitteiden kasvamista. Meidän alueellemme ei ole kohdistunut enää niitä hyvin provokatiivisia toimia, joista saatiin esimerkkejä aiemmin. 

Wallströmin mukaan on erityisen tärkeää huolehtia, etteivät jännitteet pääse kasvamaan ensi kesänä, jolloin Itämeren alueella järjestetään useampikin iso sotaharjoitus. 

Suomen ja Ruotsin turvallisuusyhteistyön tiivistämisestä ei torstain vierailulla kuultu uusia yksityiskohtia. Wallströmin mukaan Ruotsin linjauksista saadaan lisätietoa, kunhan tekeillä oleva puolustuspoliittinen selonteko valmistuu. 

– Keskustelua käydään jatkuvasti, enkä näe esteitä vaan enemmänkin tahtoa molemmilla puolilla luoda sellaista turvallisuuspolitiikkaa, joka vastaa niihin uhkiin, joita näemme erityisesti lähialueellamme. 

Venäjän kanssa "yksimielisyys erimielisyyksistä" 

Ruotsi on viime aikoina jossain määrin lämmitellyt Ukrainan tapahtumista viilenneitä suhteitaan Venäjän kanssa. Wallström tapasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin viime kuussa Moskovassa.  

Wallström hahmotti Venäjä-suhteita niin, että lyhyellä tähtäimellä Ruotsi pitää kiinni EU:n kesken sovitusta Venäjän vastaisesta pakotelinjasta, mutta pidemmällä aikavälillä tarvitaan myös keskustelua Venäjän kanssa. 

– Tiedämme, että Venäjä pysyy suurena naapurinamme idässä ja että meidän pitää luoda myös henkilökohtaisia kontakteja. Siksi oli tärkeää puhua suoraan keskenään, Wallström sanoi torstaina. 

Wallströmin mukaan on selvää, että Ruotsi pitää kiinni pakotelinjastaan niin kauan kuin sen perustelut ovat voimassa -eli niin kauan kuin Krim pysyy liitettynä Venäjään, Itä-Ukrainaan virtaa aseita eikä Minskin rauhansopimusta täytetä. Wallströmin mielestä keskusteluissa oli läsnä molemminpuolinen kunnioitus. 

– Joskus pitää tulla yksimielisyyteen siitä, että ollaan erimielisiä. 

Ruotsilta kaksi lahjaa 100-vuotiaalle Suomelle 

Ministeri Wallström paljasti vierailullaan myös Ruotsin lahjat 100-vuotiaalle Suomelle. Toinen on veistos ja toinen metsäntutkimukseen ja biotalouteen liittyvä tutkimusyhteistyölahja. 

Lahjat luovuttaa kuningas Kaarle Kustaa Suomen-vierailunsa yhteydessä kesäkuussa. 

Taiteilija Anna Uddenbergin veistos sijoitetaan ruotsalais-suomalaiseen kulttuurikeskukseen Espoon Hanasaareen. 

Tutkimukseen liittyvä lahja käsittää kaksi 12-vuotista tutkija-apurahaa, jotka on tarkoitus jakaa Suomen ja Ruotsin kesken.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.