Mainos

Ulkomaiset sijoittajat hankkivat kiinteistöjä ennätystahtiin – "kova usko Suomeen, vaikka meillä usko horjuu"

Suomalaisin kiinteistöihin sijoitettiin viime vuonna lähes ennätystahtiin – yli viidellä miljardilla eurolla. Ulkomaiset sijoittajat ovat palanneet Suomeen ja tekivät kaupoista lähes puolet.

Rahaa sijoitetaan kiinteistöihin, koska korkosijoitukset eivät tuota mitään ja myös osakemarkkinat heiluvat. Kiinteistösijoittaminen oli edellisen kerran huipputasolla kymmenisen vuotta sitten, ennen finanssikriisin alkua. Myös tänä vuonna hurja tahti on jatkunut.

Sponda osti helmikuun alussa pääosan Forumin kauppakeskuksesta yli puolella miljardilla eurolla. Se on yksi kaikkien aikojen suurimmista kiinteistökaupoista Suomessa.

1:56

– Viime vuonnahan kiinteistökaupan volyymi oli hyvin korkea, päästiin 5,2 miljardiin, joka on kaikkien aikojen kolmanneksi korkein taso, sanoo toimitusjohtaja Erkki Hakala Catella Property Oy:stä.

Jos mukaan lasketaan listaamattomien kiinteistöyhtiöiden osakekaupat, niin oltaisiin lähes seitsemässä miljardissa, eli kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla.

Lähes puolet ostajista tulee nyt ulkomailta, pääosin Ruotsista, muista Pohjoismaista ja Saksasta.

– Keskeisin syy tähän on nollakorkoympäristö, jossa sijoittajat etsivät tuottoa ja korkosijoituksista, jotka ovat kyllä riskittömiä, ei saa tällä hetkellä tuottoa ollenkaan. Kun osakkeisiinkaan sijoittajat eivät voi kaikkea laittaa, niin kiinteistöt tulevat sitten mielenkiintoisiksi kohteiksi, toteaa Erkki Hakala.

Sijoittajien ostot kasvavat, vaikka samaan aikaan suomalaiset eivät uskalla ostaa tai vaihtaa asuntoaan.

– Ulkomaisella sijoittajalla tuntuu olevan kova usko Suomeen, niin kuin meidän luottoluokituksetkin osoittavat. Meillä itsellä se joskus aina vähän horjuu, arvioi Hakala.

Toimitilansa sijoittajalle myynyt jää usein entiseen kiinteistöönsä vuokralaiseksi. Yksin pääkaupunkiseudulla on silti tyhjää toimistotilaa yli miljoona neliömetriä. Kaikki kohteet eivät käy kaupaksi.

– Jos kohteessa on hyvä vuokralainen ja pitkä vuokrasopimus, niin kaupat syntyvät, sanoo toimitusjohtaja Erkki Hakala.

Uusien toimisto-rakennus-kohteita aloitettiin viime vuonna erittäin vähän.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.