Ulkomaille lähdössä? Muista nämä asiat jo ennen kuin ostat lennot

Matkoille lähtiessä täytyy pakkaamisen lisäksi muistaa huolehtia monesta asiasta – osasta jo hyvissä ajoin ennen lähtöpäivää. Kun huolehdit muistilistan kohdista, matkasi sujuu varmasti mutkattomammin.

Jotkut listan kohdat saattavat olla itsestäänselvyyksiä, mutta toisaalta asioita, joita ei kannata unohtaa. Matkaillessa kyse on yleensä lomailusta ja rentoutumisen maksimoinnista. Reissussa aikaa ei kannatakaan käyttää sellaisista käytännön asioista huolehtimiseen, jotka olisi voinut hoitaa jo etukäteen.

Passi

Tarkista vielä, että passisi on varmasti voimassa koko matkan ajan. Joissain maissa passin pitää olla voimassa vielä kuukausia matkan päättymisen jälkeen.

Muista ottaa passista kopio. Lähetä valokopio sähköpostiisi ja tulosta yksi matkalaukkuusi. Säilytä paperikopiota erillään passistasi.

Viisumi

Tarvitaanko matkakohteessa viisumia? Siitä kannattaa ottaa selvää hyvissä ajoin. Monissa maissa byrokratia on hidasta, joten viisumiasia on syytä hoitaa kuntoon heti.

Huolehdi myös kaikista muista tarvittavista asiakirjoista. Joissain maissa, kuten Etelä-Afrikassa, tulee lastensa kanssa matkustavilla olla mukana lasten syntymätodistukset.

Rokotukset

Onko esimerkiksi jäykkäkouristusrokotteesi voimassa? Tarkista hyvissä ajoin, minkälaisia rokotteita kohdemaahan matkustaville suositellaan. Varmista myös, että ehdit saada ne ennen matkaa. Jotkut rokotteet tarvitsevat vielä toisen, vahvistavan annoksen juuri ennen matkaa.

Myös estolääkityksistä, kuten malarialääkkeestä, kannattaa muistaa huolehtia. Malarialääkkeiden, niin kuin vastustuskykyä lisäävien maitohappobakteerien popsiminen kannattaa aloittaa jo ennen matkaa.

Suojaudu matkalla myös sukupuolitaudeilta. Kondomit kannattaa ostaa Suomesta. Monet ikävät taudit saattavat olla maailmalla yleisempiä kuin kotimaassa.

Lääkkeet

Huolehdi ajoissa, että sinulla on matkaa varten tarpeeksi kaikkia tarvitsemiasi lääkkeitä. Lääkkeitä kannattaa varata aina hieman matkan suunniteltua kestoa pidemmäksi aikaa mahdollisten kotimatkan viivästysten takia.

Pakkaa välttämättömät lääkkeet aina käsimatkatavaroihin alkuperäisissä pakkauksissaan, jotta ne eivät huku, vaikka matkalaukkusi ei löytäisikään heti tietään perille. Mukana kannattaa pitää myös lääkkeiden paperiset reseptit. Reseptit puolestaan kannattaa pyytää lääkäriltä englanniksi.

Vakuutukset

Huolehdi ennen matkaa, että matkavakuutuksesi on kunnossa. Ota myös selvää, mitä kyseinen vakuutus kattaa ja mitä ei. Jos mukaan pakkaa esimerkiksi kalliin tietokoneen, järjestelmäkameran ja koruja, matkavakuutuksen korvauskatto kannattaa tarkistaa etukäteen.

Oma terveydentila

Jos terveytesi on reistaillut lähiaikoina tai liikkuminen on vaivalloista, saattaa pakettimatka olla hyvä ratkaisu omatoimimatkan sijasta. Lisäksi saattaa olla järkevää maksaa matkan varaamisen yhteydessä hieman ekstraa peruutusturvasta äkillisen sairastumisen varalta.

***

2:06

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja