Älä raahaa turhaa tavaraa – näin pakkaat fiksusti matkalle!

Matkalle lähtiessä kannattaa miettiä tarkkaan, mitä matkalla tarvitsee. Järkevästi pakkaamalla saattaa säästää jopa rahaa.

Useat lentoyhtiöt veloittavat ruumaan pakattavista matkalaukuista ylimääräistä. Myös liian painavista matkalaukuista sakotetaan.

Kun pakkaat matkalaukkusi harkiten, säästyt turhan tavaran raahaamiselta ja ylimääräisiltä matkatavaramaksuilta.

Muutaman päivän reissuun saattaa hyvin riittää pienempi laukku, joka kulkee käsimatkatavaroissa. Pidemmillä matkoilla kannattaa muistaa, että ruumaan menevä matkalaukku saattaa kadota matkan varrella.

Pakatessa on hyvä muutama nyrkkisääntö, niin välttyy pahimmilta harmeilta. Business Insider listasi 14 hyvää pakkausvinkkiä.

1. Pakkaa arvotavarat käsimatkatavaroihin

Ruumaan menevät matkalaukut voivat kadota paitsi kokonaan, niistä voi hävitä myös yksittäisiä arvotavaroita. Ei tarvita kuin yksi epärehellinen laukunkäsittelijä, ja arvotavarasi voivat olla mennyttä.

2. Älä pakkaa rahojasi ruumaan

Tämä neuvo saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta ei ole ennenkuulumatonta, että varovainen matkaaja haluaa kätkeä osan rahoistaan muualle kuin lompakkoonsa. Ruumaan menevään matkalaukkuun niitä ei kuitenkaan kannata piilottaa, sillä matkalaukun kadotessa matka on helposti pilalla.

3. Pidä välttämättömät tavarat mukanasi

Rahojen ja arvotavaroiden lisäksi mukanasi voi olla paljon muitakin asioita, jotka kannattaa ehdottomasti pitää käsimatkatavaroissa. Esimerkiksi lääkkeet, piilolinssit ja meikit kannattaa aina pakata käsimatkatavaroihin. Lisäksi kannattaa pitää mukana hieman vaihtovaatteita siltä varalta, jos matkalaukkusi katoaa muutamaksi päiväksi.

4. Jos matkustat kumppanin kanssa, pohtikaa miten pakkaatte

Jos tavaranne tarvitsevat kahta matkalaukkua, miettikää miten haluatte hyödyntää ne. Jos pakkaatte vaatteenne erillisiin laukkuihin, tavarat pysyvät kätevästi erillään, mutta toisen laukun kadotessa jompikumpi jää pulaan. Jos pakkaatte vaatteenne puoliksi molempiin laukkuihin, molemmilla on vaihtovaatteita mukana, vaikka toinen laukku eksyisikin matkalla.

5. Pakkaa vaatteet rullalle

Jos haluat säästää tilaa matkalaukussa, vaatteet kannattaa pakata rullattuina. Rullalla olevat vaatteet vievät vähemmän tilaa kuin viikatut, ja tilaa jää myös tuliaisille.

6. Pakkaa mukaan vain yhteensopivia vaatteita

Matkalla pärjää vähemmällä, jos pakkaa mukaan sellaisia vaatteita, jotka sopivat varmasti aina yhteen. Kun pitäydyt housujen, kenkien ja muiden asusteiden kohdalla yhdessä perusvärissä, kuten ruskeassa tai mustassa, ja pakkaat mukaan vain niihin sopivia yläosia, ylläsi on aina yhteensopiva asukokonaisuus.

7. Suosi neutraaleja ja yksivärisiä paitoja

Matkalla on aina käyttöä neutraalin värisille paidoille. Musta tai valkoinen siisti t-paita sopii asuun kuin asuun. Hameen ja korujen kanssa tavallisesta t-paidasta saa tarvittaessa siistin yläosan hienommallekin illalliselle.

8. Levitä matkavaatetuksesi sängylle ennen pakkaamista

Laske kuinka monta yötä olet reissussa ja lisää siihen ne illat, jolloin olet menossa ulos. Jos meinasit pakata mukaan yhtä monta asukokonaisuutta, vaatteita on liikaa. Samoja asuja voi käyttää useamman kerran. Älä kuitenkaan säästele alusvaatteiden määrässä. Alusvaatteita kannattaa pakata mukaan reilusti.

9. Jos aiot shoppailla, jätä tilaa ostoksille

Jos laukkusi on niin täynnä, että vaatii voimia saada se suljettua, tavaraa on liikaa. Mikäli matkasuunnitelmiisi kuuluu shoppailu, tuliaisille pitää jättää reilusti tilaa. Muuten saatat tarvita toisenkin laukun tuomisia varten.

10. Pakkaa kengät muovipussiin

Kukaan tuskin haluaa liata vaatteitaan, joten kengät on suojattava ennen matkalaukkuun laittamista. Kenkiä varten on olemassa monenlaisia suojapusseja, mutta kengät voi ihan yhtä sujauttaa muovipussiin. Näin säästät rahaa, ja vaatteetkin säilyvät puhtaina.

11. Varaudu siihen, että mikä tahansa pullo voi vuotaa

Olipa laukussasi shampoota, aurinkorasvaa tai vaikka tuliaispullo, mikä tahansa niistä voi vuotaa ja pilata vaatteesi, ellet pakkaa niitä huolella. Kosmetiikka ja muut nesteet kannattaa pakata suljettavaan pussiin, joka suojaa vaatteitasi mahdollisilta vuodoilta. Myös hiuskiinne tai deodorantti voi huonosti pakattuna tuhota rakkaat vaatteesi.

12. Jos matkustat paljon, pidä toilettilaukku aina pakattuna

Usein matkustava säästää aikaa ja vaivaa, kun toilettilaukusta löytyy aina valmiiksi pakattuna matkahammasharja ja muut tarvittavat hygieniatarvikkeet kätevissä minipulloissa. Matkalle lähtiessä pussukka on helppo nakata laukkuun ilman, että tarvitsee joka kerta miettiä tuliko se kasvorasva ja deodorantti varmasti pakattua mukaan.

13. Pakkaa mukaan pieni ensiapupakkaus

Odottamattomia haavereita varten mukana kannattaa olla jonkinlainen ensiapusetti. Ulkomaille lähtiessä kannattaa varata mukaan ainakin ripulilääkettä, desinfiointiainetta, laastareita ja särkylääkkeitä.

14. Tee lista tavaroista, joita tarvitset matkallasi

Vaikka olisit kuinka kokenut matkailija, pakatessa saattaa aina unohtua jotain tärkeää. Pitämällä listaa tavaroista, joita tarvitset matkallasi, pakkaaminen helpottuu. Listan avulla voit myös tarkistaa, tuliko kaikki varmasti mukaan ilman, että sinun tarvitsee purkaa laukkuasi uudestaan sängylle.

Seniorit kertovat videolla haaveistaan. Moni toivoo pääsevänsä vielä matkustelemaan.

Mitä sellaista haluaisit tehdä, jota et ole vielä tehnyt? Seniorit kertovat haaveistaan 1:22

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja