Varmista lomasi sujuvuus – huolehdi näistä 8 asiasta ennen reissua

Matkalle lähtiessä valmisteluiksi harvoin riittävät pelkkä lentolippujen, lompakon ja uimapuvun pakkaaminen. On huolehdittava monenlaisista asioista. Esimerkiksi passin katoamiseen varautuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että taskuvarkaita kannattaisi varsinaisesti pelätä. Hyvä valmistautuminen säästää matkailijaa turhalta stressiltä.

Lomalla kannattaa keskittyä lomailuun. Tämä muistilista auttaa varmistamaan mahdollisimman mutkattoman matkan.

Jätä turhat tavarat kotiin

Matkatavarat kannattaa pakata niin, että ne jaksaa kantaa hyvin itse. Ota mukaan vain sellaista, mitä arvioit tarvitsevasi. Jätä turhat arvotavarat, kuten kalliit korut, kotiin. Varsinkaan tunnearvoltaan erityisen tärkeitä tavaroita ei kannata ottaa mukaan. Niitä mikään vakuutus ei pysty korvaamaan.

Ota tarpeelliset mukaan

On totta, että unohtuneen hammasharjan tilalle voi käydä ostamassa uuden lähikaupasta perillä. Pyri pakkaamaan mukaan kuitenkin kaikki tarpeellinen. Jos määränpäässä joutuu käymään hankkimassa kaiken erikseen laastareista sateenvarjoon, loma muuttuu helposti stressaavaksi tavaranmetsästykseksi.

Rahalla saa

Budjetoi matkasi realistisesti hieman yläkanttiin etukäteen ja valmistaudu siihen, ettei budjetti silti koskaan täysin pidä. Näin ei lomalla tarvitse kiristellä hampaita jokaisen ravintolalaskun kohdalla, mutta muistaa toisaalta jättää kalliit tuliaiset luksusputiikin hyllyyn.

Budjetoimalla osaat varata sopivasti rahaa mukaan. Luottokortin lisäksi kannattaa mukaan aina pakata myös käteistä. Harvassa maassa ihmiset maksavat korteilla yhtä paljon kuin Suomessa.

Muista myös, että vaihtokurssit ovat aina korkeampia lentokenttien rahanvaihtopisteissä. Ulkomaiset automaatit saattavat myös ottaa suurempia nostomaksuja kuin kotimaassa.

Ota matkalle mukaan luottokorttisi ja operaattorisi sulkunumero mahdollisen varkauden varalle. Älä myöskään säilytä kaikkea käteistä samassa paikassa. Osan voi pitää lompakossa, osan hotellihuoneen tallelokerossa tai vaikka paidan alla kaulapussissa.

Muista lisäksi sulkea ulkomailla puhelimen dataroaming ja keskity sen sijaan bongaamaan langattomia verkkoja. Näin säästää pitkän pennin.

Ota etukäteen selvää kohteesta

Hanki tietoa matkustuskohteesta ja kyseisen maan kulttuurista jo ennen matkaa. Siihen on monta hyvää syytä. 

Matkasta saa enemmän irti, kun ottaa asioista selvää ja tunnelmoi jo etukäteen. Lisäksi loma tulee suunniteltua paremmin ja sujuu turvallisemmin.

Kun hoitaa suurimman osan googlailusta jo ennen matkaa ja tekee vähän muistiinpanoja, voi lomalla keskittyä elämästä nauttimiseen. Suomessa unohtaa helposti, ettei maailmalla langattomia nettiyhteyksiä löydy välttämättä jokaisesta kadunkulmasta.

Päätä etukäteen, mitä ainakin haluat tehdä

Aika tunnetusti lentää, kun on hauskaa. Vaikka liian tiukat päiväohjelmat saattavat lomalla olla ahdistavia, päätä ennen matkaa pari asiaa tai kohdetta, jotka haluat kokea. Niin varmistat, että ehdit varmasti myös kokea ne.

Jos olet kulinaristi, selvitä etukäteen esimerkiksi Tripadvisorista tai muusta arvostelupalvelusta pari hinta-laatusuhteeltaan muista erottuvaa kohdetta. Näin voit syödä enimmäkseen rennosti ja spontaanisti, mutta varmistat samalla pari mieleenpainuvaa ruokamuistoa.

Maassa maan tavalla

Vanha kansanviisaus kannattaa pitää mielessä. Tarkkaile paikallisia ja toimi kuten he. Esimerkiksi näkyvää humalatilaa saatetaan pitää monessa kulttuurissa paljon paheksuttavampana kuin kotimaassa.

Myös pukeutumisesta kannattaa huolehtia. Rantavaatteissa ei ole useinkaan soveliasta vierailla esimerkiksi kirkoissa tai temppeleissä.

Ota selvää myös paikallisesta lainsäädännöstä. Esimerkiksi Singaporessa roskaamisesta saattaa rapsahtaa ikävän suuruiset sakot. Tiedosta myös, että turisteja saatetaan sakottaa helpommin kuin paikallisia.

Jos jotakin – esimerkiksi pimeällä ulkona liikkumista – ei suositella, neuvoja ei kannata uhmata. Niin varmistat lomasi sujumisen ja oman turvallisuutesi. Kannattaa muistaa, että turistit ovat jälleen suuremmassa riskissä tulla ryöstetyiksi kuin paikalliset.

Nauti herkuista, mutta älä vatsataudin kustannuksella

Monissa kohteissa vesijohtoveden juominen on turvallista, monissa ei. Jos yhtään epäilyttää, pitäydy pullovedessä. Syö niin kuin paikalliset ja ota kaikki irti paikallisesta ruokakulttuurista.

Vatsatautia kannattaa kuitenkin tietoisesti vältellä kieltäytymällä esimerkiksi jääpaloista ja alkeellisimman hygienian katukeittiöruuasta. Ei kukaan halua tuhlata lomastaan yhtään päivää hotellihuoneessa pahoin voiden.

Ilmoita matkastasi – mutta älä somessa

Muista antaa lentojesi numerot, hotellisi nimi ja matkasuunnitelmasi luonnos ennen reissuun lähtemistä läheisellesi. Näin rauhoitat kotijoukot ja lisäät samalla omaa turvallisuuttasi. 

Matkan kestoa ja päivämääriä ei kuitenkaan kannata ilmoittaa esimerkiksi Facebookissa, ettei mainosta samalla mahdollisesti tyhjillään olevaa asuntoaan. Pyydä naapuria pitämään kotiasi silmällä ja vaikka ajamaan talvella renkaanjäljet pihaasi.

Jos matkustat yksin, ota myös tavaksesi huikata aamuisin hotellilla vastaanottotiskille, mihin olet menossa ja milloin olet palaamassa takaisin.

***

Pirkko on matkustanut yli sataan maahan 6:32

Lue myös:

    Uusimmat