Mainos

Lentomatka edessä? Viisi asiaa, joita ei pidä unohtaa

Lentomatka edessä, mutta mitä kaikkea sitä ennen pitikään muistaa?Matka voi saada ikävän alun, jos unohtaa muutaman tärkeän asian.

Istumapaikan varaus

Mikäli haluaa ehdottomasti istua esimerkiksi nimenomaan ikkunan vieressä tai käytäväpaikalla, valinta pitää muista tehdä jo etukäteen. Usein tämän voi hoitaa jo lippujen varaamisen yhteydessä, mutta viimeistään siihen kannattaa tarttua sähköisessä lähtöselvityksessä. Kentällä voi olla jo liian myöhäistä. 

Matkatavaroiden määrä ja koko

Ruumaan menevien matkatavaroiden sallittu määrä ja niiden kuljettamisen hinta vaihtelevat lentoyhtiön sekä matkan mukaan. Käsimatkatavaroille tyypillinen kokorajoitus on 8–10 kiloa. Lisäksi matkustamoon saa yleensä ottaa esimerkiksi käsilaukun tai kannettavan tietokoneen. 

Rajoitukset kannattaa aina tarkistaa etukäteen varauksen yhteydessä ja vielä kertaalleen ennen kentälle lähtöä. 

Kielletyt nesteet

Turvatarkastuksesta ei pääse läpi kiellettyjen aineiden kanssa. Matkustamoon ei saa viedä esimerkiksi teräviä esineitä eikä yli 100 millilitran nestepakkauksia.

Hyvä nyrkkisääntö on, että jos tuotetta voi levittää, se on neste. Poikkeuksen tähän tekevät lastenruoat, äidinmaidonkorvikkeet sekä erikoisruokavalioon liittyvät nesteet.

Sallitut nesteet tulee pakata uudelleensuljettavaan ja läpinäkyvään muovipussiin. Lentoasemalta turvatarkastuksen jälkeen ostetut nesteet ovat käsimatkatavaroissa sallittuja.

Alle 24-prosenttista alkoholia saa matkalla kuljettaa maittain vaihtelevien tullisääntöjen mukaisesti, mutta 24–70-prosenttista viinaa on sallittua pakata matkatavaroihin enintään viisi litraa. Yli 70-prosenttista alkoholia ei saa lentokoneeseen viedä ollenkaan.

Passin voimassaolo

Paniikin välttämiseksi kannattaa tarkistaa, mihin asti oma passi olikaan voimassa. Jos paniikki kuitenkin tulee, voi hakea pika-, express- tai väliaikaista passia, mutta varautua myös maksamaan niistä tavallista passia enemmän.

Kohteensa passipolitiikasta kannattaa niin ikään ottaa selvää. EU:n ulkopuolella saatetaan vaatia, että passi on voimassa matkan päättymisen jälkeen vielä kolme–kuusi kuukautta.

Aikataulu vaihdoille

Aikataulun ja aikaerojen huolellinen läpikäyminen on tarpeellista varsinkin, mikäli tekee välilaskun. Mieti, kuinka paljon aikaa lennolta toiselle siirtymisessä kuluu. Joudutko vaihtamaan terminaalia tai jopa kenttää? Aikaa kannattaa mieluummin varata liikaa kuin kiristää niin, ettei varaa yllätyksille ja viivästyksille jää.

***

7:42

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.