Ulkomaalaiset huippuosaajat muuttivat Suomeen kolmeksi kuukaudeksi – muutamat tavat yllättivät: "Toivon voivani jäädä tänne"

Mitä ulkomaalaiset ajattelevat pääministerin juhlintakohusta? 1:50
Suomi on saanut tällä viikolla paljon kansainvälistä huomiota pääministeri Sanna Marinin juhlimisvideon myötä, mutta miltä kohu näyttäytyy ulkomaalaisten osaajien silmien? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta. 

90 Day Finn -ohjelma on kerännyt 13 ulkomaalaista huippuosaajaa asumaan Suomeen kolmen kuukauden ajaksi. Millaisia ajatuksia ulkomaalaisilla on Suomesta, kun takana on kaksi viikkoa maassa asumista?

– Mielestäni on mielenkiintoista, kuinka ihmiset seisovat bussipysäkeillä todella kaukana toisistaan, mutta saunassa he istuvat aivan vierekkäin, naurahtaa eteläafrikkalainen Catherine Lückhoff. 

Lückhoff on yksi 90 Day Finn -ohjelmaan osallistuvista huippuosaajista. Tämän kokeilun myötä 13:lla ulkomaalaisella on ollut mahdollisuus muuttaa Suomeen kolmen kuukauden ajaksi tutustumaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja elämäntyyliin.

Mukana on teknologia-alan huippuosaajia muun muassa Yhdysvalloista, Etelä-Afrikasta, Italiasta ja Singaporesta. 

Ohjelman taustalla vaikuttaa investointien ja osaajien houkutteluun erikoistunut Helsinki Partners, joka auttaa osallistujia esimerkiksi asunnon löytymisen, käytännön asioiden sekä verkostoitumisen kanssa.

Takana on nyt siis kaksi viikkoa oleskelua Suomessa, miltä elo pohjoisessa on vaikuttanut ulkomaalaisten silmin?

– Ihmiset täällä ovat todella rehellisiä. Heidän ilmeitään on ehkä vähän vaikeampi lukea, mutta kun suomalaiset sanovat jotain, niin he todella tarkoittavat sitä, Lückhoff sanoo.

Tähän mielipiteeseen yhtyy myös amerikkalainen Damon Hernandez.

– Yhdysvaltojen eteläosasta tulevana suomalaisten alkuvarovaisuus vaatii hiukan totuttelua. Mutta kun heidät voittaa puolelleen, saa tosiystäviä.

Suomessa osataan arvostaa vapaa-aikaa

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Erityisesti kehuja ulkomaalaisilta saa suomalainen luonto ja täkäläisten ihmisten erityinen luontosuhde.

– Tiesin etukäteen, että Suomessa on paljon luontoa, mutta en tajunnut kuinka vahvasti se on täällä sidoksissa kaikkeen. Mielestäni se on fantastista, Lückhoff toteaa. Hänen mukaansa Helsinki muistuttaa hänen kotikaupunkiansa Kapkaupunkia, jota ympäröi myös kaunis luonto. 

Hernandezille merkittävin ero hänen kotimaahansa on ollut työnteon määrä.  

– Te suomalaiset olette löytäneet täydellisen tasapainon työn ja vapaa-ajan välille. Mielestäni se on vaikeaa kenelle tahansa missä päin maailmaa vain, mutta ehkä erityisesti meille amerikkalaisille, jotka elämme työn takia. Muut voisivat ottaa teistä mallia tässä asiassa.

Hakemuksia kahden vuoden aikana lähes 6000 

90 day finn -ohjelma toteutettiin ensimmäisen kerran viime vuonna ja tällöin muutama osallistujista perusti jopa yrityksiä Suomeen. Järjestäjien toiveissa on, että myös tänä vuonna osallistujat veisivät suomalaista ilosanomaa mukanaan kotimaihinsa.

Ohjelmaan onkin valittu osallistujia siltä kantilta, että se hyödyttäisi kaikkia osapuolia mahdollisimman paljon. 

– Aika paljon meillä on teknologia-alan osaajia ja yrittäjiä, koska se on tietenkin yksi meidän vahvuuksistamme Suomessa, toteaa Helsinki Partnersin liiketoimintajohtaja Johanna Huurre MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa. 

– Haluamme ottaa vähän eri tyyppisiä ihmisiä mukaan, eri taustaisia ja mahdollisimman monesta eri maasta. Sekä sijoittajia että yrittäjiä, niin että ryhmästä on myös toisilleen hyötyä. Toki valitsemme myös sillä perusteella, että kuinka hyvin henkilöt voivat löytää Suomesta liiketoimintamahdollisuuksia, hän selittää. 

Kahden vuoden aikana hakemuksia ohjelmaan on tullut ulkomaalaisilta osaajilta lähes 6000, joten tunkua Suomeen kyllä riittäisi. 

– Ensimmäinen 90 Day Finn -ohjelma sai paljon kansainvälistä huomiota ja se tietenkin auttoi meitä siinä, että osaajat huomasivat Suomen olevan hyvä paikka asua ja se oli yksi tavoitteemmekin. Osallistujista tuli myös Suomen lähettiläitä, eli he kyllä kertovat eteenpäin tätä viestiä kotimaissaan omille verkostoilleen, Huurre kertoo. 

Viime ohjelman jälkeen puolet osallistujista haki Suomen oleskelulupaa. 

Millaisia ihmisiä tuli tänä vuonna suomettumaan? 10:22
Mikä on saanut ulkomaalaiset osaajat kiinnostumaan Suomesta ja kuka maksaa kaikesta koituvat kulut? Katso koko haastattelu videolta. 

"Toivon voivani jäädä tänne"

Kaikki osallistujista eivät kuitenkaan ole Suomeen jäämässä, eikä se ole ollut ohjelman tarkoituksenakaan. Mutta on myös heitä, joihin Suomi on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen. 

Esimerkiksi amerikkalainen Hernandez on jo varautunut pistämään loppuelämänsä suunnitelmat uusiksi. 

– Jos otatte minut, niin haluaisin osallistua 90 vuotta suomalaisena -ohjelmaan. Toivon siis voivani jäädä tänne, koska lyhyessäkin ajassa elämänlaatuni täällä on noussut merkittävästi.

– Olen ollut Suomessa myös talvella, joten tiedän mitä odottaa, hän lisää. 

90 Day Finn -ohjelma on saavuttanut suuren suosion ulkomailla ja esimerkiksi víime vuonna Helsinki Partners vastaanotti kuukauden aikana yli 5300 hakemusta. Tämän vuoden ohjelma loppuu lokakuun lopussa.

Suomi on saanut tällä viikolla paljon kansainvälistä huomiota pääministeri Sanna Marinin juhlimisvideon myötä, mutta miltä kohu näyttäytyy ulkomaalaisten osaajien silmien? Katso huippuosaajien kommentit yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat