Yhdysvaltalaisperhe muutti Suomeen kolmeksi kuukaudeksi – yksi asia yllätti: "Teidän pitäisi opetella kehuskelemaan"

90 Day Finn -kokeilu on ylittänyt puolenvälin – kuinka kansainväliset huippuosaajat ovat sopeutuneet Suomeen? 11:24
Kuinka kansainväliset huippuosaajat ovat sopeutuneet Suomeen? Viiden jälkeen -ohjelma kysyi.

Sean ja Ladi Carr muuttivat Yhdysvalloista Suomeen kaksi kuukautta sitten osana teknologiaosaajille suunnattua 90 Day Finn -kampanjaa. Mikä kaikki on yllättänyt heidät Suomessa?

90 Day Finn -ohjelma on ulkomaalaisille teknologiaosaajille suunnattu kampanja, jonka ideana on ollut houkutella Suomeen huippuammattilaisia maailmalta ja tarjota heille mahdollisuutta asua Helsingissä kolmen kuukauden ajan. 

Ohjelman tavoitteena on löytää keinoja, joilla ulkomaalaisia osaajia, yrityksiä ja investointeja saataisiin houkuteltua Suomeen.

Hakemuksia tähän Suomi-kokemukseen tuli yli 5000 henkilöltä. Koronan vuoksi ohjelmaa jouduttiin lykkäämään, mutta vihdoin elokuussa 13 valikoitua osallistujaa pääsi aloittamaan uuden, väliaikaisen elämänsä Helsingissä.

Takana on nyt siis kaksi kolmasosaa kokemuksesta, mutta kuinka se on sujunut?

"Onneksi maitopurkissa oli lehmän kuva kyljessä"

Kuinka aikanne Suomessa on oikein sujunut? Tätä on kysytty yhdysvaltalaiselta Sean Carrilta ja hänen tshekkiläiseltä vaimoltaan Ladi Carrilta nyt jo niin monesti, että kyllästymisen uskoisi olevan lähellä. Näin ei kuitenkaan ole käynyt tämän pariskunnan kohdalla.

– Me rakastamme Suomea! Muuttomme Yhdysvalloista Suomeen oli todella helppo, sillä meitä autettiin löytämään asunto, poikamme sai helposti koulupaikan ja pääsimme verkostoitumaan paikallisten kanssa 90 Day Finn -ohjelman kautta, Ladi toteaa. 

Sean ja Ladi muuttivat Suomeen Yhdysvalloista 13-vuotiaan poikansa Sebastianin kanssa. Alunperin idea hakea mukaan ohjelmaan tuli Ladilta, muttei Seaniakaan tarvinnut asiaan kauaa suostutella.

Viimeinen naula arkkuun tuli koronan myötä, kun kumpikin perheen vanhemmista pystyi hoitamaan työnsä etänä. Jos työtä pystyisi tekemään etänä Yhdysvalloissa, miksei myös Suomesta käsin?

Syntyi siis päätös lähteä mukaan ohjelmaan ja muuttaa Helsinkiin kolmeksi kuukaudeksi. 

– Aluksi meillä oli hieman hankaluuksia, mutta pääosin kielen takia. Esimerkiksi ruokakaupoissa kaikki tuotteet olivat suomeksi ja niissä oli korkeintaan ruotsinkieliset käännökset, mutta sekään ei auttanut, Ladi toteaa. 

– Onneksi tuotteissa oli kuitenkin paljon kuvia, esimerkiksi maitopurkissa oli lehmän kuva kyljessä, lisää Sean. 

Yllättävä ylistys suomalaiselle ruoalle

Miten elämä Suomessa sitten eroaa Yhdysvalloista? Kysymystä ei edes ehdi esittää loppuun asti, kun vastaus on jo selvillä. 

– Suomi on toimiva maa. Otetaan esimerkiksi julkinen liikenne: junat, metrot, kaupunkipyörät. Kaikki vain toimii. Olemme asuneet monissa suurkaupungeissa Yhdysvalloissa, eikä missään ole ollut näin hyvin toimivaa julkista liikennettä. 

Pariskunta puhuu paljon julkisesta liikenteestä, mutta puheeseen nostetaan myös yksi yllättävä asia, jolla harva suomalainen kehuskelee: ruokakulttuuri.

Esimerkiksi huippukokki Gordon Ramsay on kuvaillut suomalaisen ruoan olevan sontaa. Siihen lausuntoon tämä pariskunta ei yhdy. 

– Emme ole syöneet täällä vielä yhtään huonoa ateriaa, Sean sanoo.

Suomalaiset ovat nöyrää kansaa

Molempien mukaan Suomi ja erityisesti suomalaiset ovat lunastaneet erityisen paikan heidän sydämissään. Kuvailua sisäänpäinkääntyneistä suomalaisista he eivät tunnista. 

– Mielenkiintoisinta on ehkä ollut huomata se, kuinka nöyriä suomalaiset ovat. Vaikka asiat olisivat mahtavasti, suomalaiset saattavat silti kysyä meiltä, että kertokaa nyt miten huonoja me olemme verrattuna muihin. Kysymyksiin on jo lähtökohtaisesti upotettu oletus siitä, että muut ovat asioissa parempia, Sean naurahtaa.

– Harva tietää miten hyvin asiat ovat Suomessa. Teidän pitäisi opetella kehuskelemaan niillä, lisää Ladi. 

Heidän kolmen kuukauden kokemuksensa Suomessa päättyy lokakuun lopussa, mutta jatkoa on jo suunniteltu.

– Yritämme jatkuvasti miettiä, että miten voisimme hoitaa asiamme niin, että pääsisimme joskus muuttamaan tänne pysyvästi. 

Lue myös:

    Uusimmat