Yli 5 000 kansainvälistä huippuosaajaa haaveili Suomeen muutosta – yksi onnekkaista valituista on Andro, joka haluaa jäädä Helsinkiin 50 vuodeksi

Andro Lindsay suunnittelee asuvansa Suomessa peräti 50 vuotta - kertoo nyt, mikä Suomessa houkuttelee 0:54
Katso video: Andro Lindsay suunnittelee asuvansa Suomessa peräti 50 vuotta – kertoo nyt, mikä Suomessa houkuttelee.

Kansainväliset osaajat ovat kiinnostuneita työn ja muun elämän tasapainosta, jota Suomi heidän mukaansa tarjoaa.

Helsinkiin on hiljattain muuttanut 13 kansainvälistä huippuosaajaa. He osallistuvat 90 Day Finn -kampanjaan, joka tarjoaa tarjoaa kansainvälisille osaajille kolmen kuukauden tutustumisjakson elämään Helsingissä. 

Kampanjan nimi viittaa siihen, että Suomessa saa olla 90 päivää ilman oleskelulupaa.

– Hanke syntyi suurin piirtein vuosi sitten, kun ihmisiä alkoi muuttamaan poispäin Piilaaksosta, mitä ei ole koskaan aikaisemmin tapahtunut. Me tietysti halusimme kaikki ne huippuosaajat Suomeen, Helsinki Business Hubin johtaja Johanna Huurre kertoo.

13 osaajan joukko valikoitui yli 5 000 hakijan ryhmästä.

Mukana on muun muassa pääomasijoittajia, eri alojen yrittäjiä ja yliopistojen edustajia. Osaajat tulevat esimerkiksi Yhdysvalloista, Kanadasta Chilestä, Singaporesta ja Iso-Britanniasta.

Työn ja vapaa-ajan tasapainoa

Huurteen mukaan Suomessa hakijoita houkutteli muun muassa työn ja muun elämän tasapaino. Lisäksi puitteet yritysmaailmalle ovat kohdillaan.

– Meillä on hyvä innovaatio, startup-ekosysteemi ja kaikki mahdollisuudet rakentaa yritystoimintaa täältä käsin, Huurre luettelee.

Osallistujille tarjotaan asettautumispalvelut eli perheitä on autettu muun muassa etsimällä lapsille koulut ja päiväkodit.

– Olemme järjestäneet heille myös virtuaalisesti ohjelmaa, jossa on käyty läpi heitä kiinnostavia aiheita ja yhdistetty heitä ihmisiin, jotka voisivat auttaa heitä löytämään sen, mitä ovat tulleet Suomesta hakemaan.

Osallistujille tarjotaan kolmen kuukauden aikana myös yksilöllisesti räätälöityä ohjelmaa.

Yksi osallistujista jättäytyi pois

Mukaan hankkeeseen valikoitui alun perin 14 osaajaa, mutta heistä yksi jättäytyi pois.

Meksikolaissyntyinen fyysikko Deborah Berebichez kommentoi osallistumistaan hiljattain Twitterissä.

– Tänään minä ja perheeni olemme päättäneet jättäytyä pois #90dayfinn-kampanjasta. Meillä oli todella vaikea kokemus, hän kirjoitti tilillään.

Hankkeen alkuperäiseen aikatauluun jouduttiin tekemään muutoksia koronapandemian takia. Huurre ei kuitenkaan halua kommentoida Berebichezin syitä poisjääntiin.

– Me kunnioitamme sitä, mitä hän on päättänyt ja jatkamme tällä porukalla, joka on kyllä ihan huikea ja tehnyt ihan mielettömästi töitä sen eteen, että he voivat olla täällä.

Osa osallistujista on tehny jo nyt päätöksen siitä, että aikoo aloittaa yritystoimintaa Suomessa.

Chilestä kotoisin olevan yrittäjä ja sijoittaja Andro Lindsayn suunnitelmissa on jäädä Suomeen jopa 50 vuodeksi.

Kuuntele Lindsayn haastattelu artikkelin videolta.

– Toki ei ajatus ole, että kaikkien täytyisi tänne jäädä. Ajatuksena on myös se, että meillä on tämän projektin jälkeen toivottavasti hyviä Suomen lähettiläitä ympäri maailmaa, jotka voivat kertoa laajemmin meistä, Huurre selventää.

13 huippuosaajaa kokeilee elämää Helsingissä - tästä syystä Suomi kiinnostaa maailmalla 6:49

13 huippuosaajaa kokeilee elämää Helsingissä, katso videolta syy siihen, miksi Suomi kiinnostaa maailmalla!

Lue myös:

    Uusimmat