Mainos

Ulkoile turvallisesti pimeässä – näin valitset valaisimen eri tarkoituksiin

Liikut sitten luonnossa lenkkeillen, retkeillen haastavassa maastossa tai touhuat muutoin paljon ulkona pimeään aikaan, lisävaloista on paljon hyötyä. Tarkoitustaan palveleva valaisin lisää turvallisuutta.

Turvallisuuden lisääminen on yksi ulkoilijan valaisimen tärkeimmistä tehtävistä. Hyvän valaisimen kanssa pimeässä ei pääse kompastumaan tai astumaan huonosti epätasaisessa maastossa.

Hyvä valo voi parhaimmillaan pidentää harrastuskautta ja houkutella lenkille monipuoliseen maastoon. Ulkoilukauden ei tarvitse päättyä pimeimpänä vuodenaikana, kun hankkii kunnollisen ja laadukkaan valaisimen lenkkikaverikseen.

Valitse ulkoiluun sopiva valaisin

Eräretkillä valaisimen tulee soveltua moneen: pimeneviin iltoihin tarvitaan maastossa liikkuessa valokeilaa, joka tekee liikkumisesta hankalassakin maastossa turvallista. Toisaalta illan tullen telttaan kömpiessä kaivataan säädettävää lukuvaloa.

Lenkkeilyssä otsavalaisimen tulee ennen kaikkea pysyä hyvin päässä. Keveys on valttia. Hiemankin liian painavalta otsalla tuntuva valaisin alkaa nopeasti tuntua varsin epämukavalta esimerkiksi juostessa tai suunnistaessa.

Valaisinta valitessa törmää nopeasti eri hintaisiin vaihtoehtoihin. Laatu nostaa tuotteen hintaa, mutta panostus laadukkaaseen valaisimeen on pitkällä aikavälillä järkevä ratkaisu.

– Valaisimen ostoa suunnitellessa kannattaa miettiä, mikä on budjetti, missä tilanteissa valaisinta käyttää ja kuinka paljon, sanoo Nordic Trailin tuotepäällikkö Heikki Pirttilahti.

Muistisääntönä voidaan pitää, että vauhdikkaissa lajeissa tarvitaan isompaa valotehoa ja rauhallisemmassa liikkeessä pienemmälläkin teholla pärjää hyvin. Esimerkiksi lapselle pihaleikkeihin hankittavassa valaisimessa voi olla hyvinkin pieni teho, ettei valaisin häikäise leikkikaverin silmiä.

Nykyisin otsavalaisinten valaisinkulma on lähes aina säädettävä, mutta lisäksi Pirttilahti suosittelee valitsemaan valaisimen, jonka valokeilakin on säädettävä. Näin ollen kävellessä voidaan käyttää laajaa valokeilaa, mutta tarvittaessa säätää valokantama pistemäiseksi, kun halutaan nähdä kauas ja tehokkaasti.

Laadukkaan linssin tunnistaa

Laadukkaan valaisimen tunnistaa erinomaisesta linssiteknologiasta. Markkinoilla kuluttaja törmää nopeasti erilaisiin arvoihin, jotka kertovat muun muassa valaisimen lumenien määrän. Lumenet, luksit ja kandelat eivät kuitenkaan kerro kaikkea.

Lumen, lux vai candela – termit haltuun!

Lumen on valovirran yksikkö (lm) eli kertoo, kuinka paljon valoa valaisin tuottaa.

Luksi on valaistusvoimakkuuden yksikkö (lx) eli kertoo, kuinka paljon valaisin tuottaa valoa pinta-alaa eli esimerkiksi yhtä neliömetriä kohden.

Kandela on valon voimakkuuden yksikkö (cd) eli kertoo, kuinka paljon valaisin tuottaa valoa valokeilan laajuuteen nähden.

– Hyvä linssiteknologia tarkoittaa sitä, että ledin tuottama valo saadaan ikään kuin kasattua haluttuun valokuvioon. Kun valokeilaa fokusoidaan eli pienennetään tai laajennetaan, niin valo pystytään kasaamaan niin suppeaan kuin laajaan valokeilaan. Puhutaan jättövalokeilasta, mikä tarkoittaa keilan ulkopuolelle hukkuvaa valoa, Pirttilahti selventää.

Käytännössä laaja valokeila on kätevä silloin, kun kävellään pimeässä koiran kanssa. Laaja valokeila valaisee pehmeästi kävelytietä eteenpäin.. Suppea valokeila tulee tarpeeseen, kun halutaan nähdä kauas, kuten seurata pellonreunassa vapaana juoksevan koiran kulkua.

Laadukas linssi tarkoittaa myös sitä, että pienemmilläkin lumenarvoilla voidaan saada jopa kirkkaampi valokeila kuin huonolla linssillä varustetulla valaisimella.

– Tästä syntyy hauskoja tilanteita, kun kaverilla on 1000 lumenin valaisin ja toisella 600 lumenin, mutta jostain syystä pienemmillä lumeneilla varustettu valaisin onkin kirkkaampi. Tällainen voi johtua siitä, että valaisimessa on kehno linssi tai että valmistajan ilmoittamat luvut eivät vastaa todellisuutta.

Lumeneihin ei voi olla tänä päivänä törmäämättä tavallista kattovalaisintakaan hankkiessa. Lumeneihin ei kuitenkaan ole katsominen.

– Esimerkiksi koiran kanssa lenkkeilevälle 100 lumenin laadukas valaisin on täysin riittävä – varsinkin jos maassa on lunta.

Etuna pienemmillä lumeneilla varustetussa valaisimessa on lisäksi se, että valaisimen akunkesto on pidempi. Suuret lumen-luvut ovat aina pois akunkestosta.

– Valaisimelta halutaan, että se on kirkas, kevyt ja että sen akku kestää.

Markkinoilta löytyy niin paristo- kuin akkukäyttöisiä valaisimia. Akkukäyttöinen valaisin on ekologisempi vaihtoehto, mutta pidemmillä eräretkillä paristokäyttöinen on varmempi vaihtoehto, kun mukaan muistaa pakata varaparistoja. Uusimmissa valaisimissa on usein ominaisuutena akunvarauksen ilmaisin, joka kertoo ajoissa, kun akku alkaa tyhjetä.

Ulkoilijan valaisimen valon väri on tavallisesti puhtaan valkoinen. On kuitenkin tilanteita ja tarpeita, jolloin kannattaa kiinnittää valaisinta ostaessa huomiota myös lampun väriin. Punainen valo ei vie hämäränäköä, eikä kuluta virtaa juuri nimeksikään. Tästä syystä punavalotoiminnolla varustettu valaisin tulee tarpeeseen tilanteessa, jossa täytyy löytää jotain pimeässä menettämättä hämäränäköä. Vihreänvärinen linssi ei puolestaan häiritse eläimiä, mikä tekee siitä oivan kaverin metsästäjälle.

Löydä ulkoiluun sopiva valaisin Nordic Trailin verkkokaupasta!

Lue myös:

    Uusimmat