Kokeilussa Philips Hue-lamppu: Halpa ja helppo ensiaskel kohti kodin älyvalaistusta

Kodin verkkoon kytketty älyvalaistus on hieno termi, mutta mieleen juolahtaa samalla ajatus monimutkaisesta rumbasta kalliiden laitteiden kanssa. Onko tuloksena heikosti toimiva järjestelmä, jota osaa käyttää hädin tuskin asentaja itsekään? 

Askeleen kohti älykästä valaistusta voi kuitenkin ottaa myös melko kevyesti ilman kännyköitä tai tietokoneita ja vieläpä ilman suuria rahallisia panostuksia.MTV Uutiset otti kokeiluun Philipsin Hue -älyvalaisinsarjaan kuuluvan "wireless dimming kit" -ratkaisun. 39 euroa maksavaan pakettiin kuuluu valkoinen Led-lamppu, jota voi ohjata mukana tulevalla paristokäyttöisellä langattomalla kaukosäätimellä. Laatikon kyljessä mainostetaan, että valaisin on välittömästi käyttövalmis.

Philips Hue wirelesss dimming kit

Helppokäyttöinen langaton valaistusratkaisu, joka koostuu yhdestä valkoisesta  Hue white A19-lampusta (E27-kanta) ja himmennystoiminnolla varustetusta kaukosäätimestä. Kaukosäätimen komentoon voi asettaa  jota kymmenen Hue-lamppua.

Kaukosäädintä ja lamppuja voi myöhemmin hyödyntää myös osana kodin laajempaa ja kehittyneempää älyvalaistusta.

Plussaa 

-Helppokäyttöinen

-Selkeä kaukosäädin

-Edullinen

Miinusta

-Lamppujen yksilöllinen ohjaus älypuhelinsovelluksella edellyttää erillisen Hue Bridge-valoverkkoreitittimen hankkimista.

-Tarkoitettu käytettäväksi vain kuivissa sisätiloissa

Lamppu kierretään kiinni haluttuun valaisimeen, perinteiseen E27-kantaan. Tämän jälkeen valaisimen valokatkaisija kytketään päälle. Led-lamppu onkin välittömästi ohjattavissa kaukosäätimellä, sillä langaton liitos on ohjelmoitu valmiiksi. Käyttöönotto ei voisi olla helpompaa, joten siitä tuote ansaitsee kunniamaininnan.

Valmistaja lupaa lampun käyttöiäksi 25 000 tuntia. Kaukosäätimen pariston kestoksi ilmoitetaan vähintään kolme vuotta.

Näppärä kaukosäädin

Kaukosäätimessä on neljä selkeätä painiketta. Niiden avulla lampun voi sammuttaa ja sytyttää päälle sekä sen kirkkautta voi säätää. Lampun kirkkautta säädettäessä ei ole huomattavissa valon värinää, vaan säätö onnistuu mukavan pehmeästi.

Kaukosäätimeen voi kytkeä jopa kymmenen valkoista Hue-lamppua samanaikaisesti. Käytännössä vaikka koko olohuoneen valaistus voidaan siis kytkeä yhden kaukosäätimen alle. 

Emme päässeet kokeilemaan kaukosäätimen toimintaa usealla lampulla, mutta harmillisesti himmentimen komentoon kytkettyjä lamppuja ei tietojen mukaan kuitenkaan pysty säätämään erikseen, vaan kaikki säätyvät kaukosäätimestä klikkailemalla samanaikaisesti.

Yksilöllisempiä toteutuksia varten yhtälöön tarvittaisiinkin erikseen hankittava Hue Bridge -valoverkkoreititin, joka mahdollistaa lamppujen ohjaamisen mobiililaitteiden kautta. 

Kaukosäädin voidaan kiinnittää seinälle asennettavaan telakkaan, jolloin se näyttää aivan kuin uppoasennetulta valokatkaisimelta. Säädin napsahtaa telakkaan magneettien avulla. Itse telakka voidaan kiinnittää seinään kiinni joko tarralla tai ruuveilla.

Toimii ensiaskeleena kohti kodin älyvalaistusta


Perustasoa edustavana helppokäyttöisenä ratkaisuna Philips Hue wireless dimming kit täyttää jo sellaisenaan monen kotitalouden tarpeet, mikäli pelkällä langattomalla valaistuksen himmentämisellä haetaan huonetiloihin tunnelmallisuutta.

Varsinaiseksi älyvalaistukseksi Philips Hue wireless dimming kit -ratkaisua ei kuitenkaan voida yksinään kutsua. Jutun jujuna onkin laajennettavuus,: Vaikka Philips Hue wireless dimming kit myydäänkin itsenäisenä pakettina, niin tarvittaessa se toimii ensiaskeleena kohti kehittyneempää älyvalaistusta. Tällöin jo hankitut lamput voidaan asettaa toimimaan osana laajempaa, älykästä järjestelmää eivätkä jo hankitut osaset mene hukkaan. 

Järjestelmää laajennettaessa edellä mainitun Hue bridge -valoverkkoreitittimen hankinta tulee ajankohtaiseksi. Hue Bridge mahdollistaa lamppujen yksilöllisen ohjaamisen älypuhelinsovelluksen avulla. Tällöin järjestelmää voikin ohjata ja ohjelmoida monin eri tavoin.

Harmillista on tosin, että yksittäistä lamppua ei lähtökohtaisesti pysty ohjaamaan älypuhelimella ilman lisäkustannuksia tuovaa Hue Bridgeä. Esimerkiksi viime vuonna MTV:n testissä käynyt Samsungin -älyvalaisin on sellaisenaan ohjattavissa älypuhelinsovelluksen kautta.

Philipsin Hue -valaisinsarjaan on tarjolla on valkoisten lamppujen lisäksi myös mm. väriä vaihtavia lamppuja sekä pitkiä valoliuskoja.  

Haittapuolena on, että tuote on tarkoitettu vain sisäkäyttöön. Sitä ei ole suunniteltu ulkokäyttöön tai kosteisiin tiloihin sijoitettavaksi, mikä supistaa käyttömahdollisuuksia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja