Ukrainassa rajua kritiikkiä Punaisen Ristin toimintaa kohtaan – järjestö suunnittelee toimiston avaamista Etelä-Venäjälle

Avustussaattueita saatetaan kaapata Ukrainassa –"Olemme saaneet varoitusviestejä" 2:22
Katso myös: Avustussaattueita saatetaan kaapata Ukrainassa – "Olemme saaneet varoitusviestejä"

Ukrainalaiset ovat arvostelleet viikonloppuna ankarasti avustusjärjestö Punaisen Ristin päätöstä avata mahdollisesti toimisto Venäjän puolella Donin Rostovissa Itä-Ukrainassa tehtävän työn tehostamiseksi.

Ukrainan parlamentin terveysasioista vastaava valiokunta vetosi Punaisen Ristin kansainväliseen komiteaan (ICRC), jotta järjestö ei mahdollistaisi "humanitaarisia käytäviä" Ukrainasta Venäjälle. Valiokunnan puheenjohtajan Myhailo Radutskyin allekirjoittama lausunto julkaistiin Ukrainan parlamentin sivulla eilen illalla.

ICRC avaamassa Venäjällä tukeakseen Ukrainaa

Radutskyi sanoi Ukrainan puolella olevan tietoja, joiden mukaan ICRC aikoo avata toimiston Venäjän puolella Donin Rostovissa tehostaakseen Itä-Ukrainassa tekemäänsä työtä. 

Valiokunnan näkemys on, että koska Venäjä on pakkoevakuoinut ukrainalaisia Venäjän puolelle sekä Ukrainalle kuuluville mutta Venäjän hallussa oleville alueille idässä, ICRC:n suunnitelmia ei voida hyväksyä.

ICRC on jo aiemmin tiedottanut laajentavansa Ukrainan sodan vuoksi aloitettua operaatiotaan Ukrainassa ja sen naapurimaissa. 

Eilen järjestö julkaisi tiedotteen, jossa se kertoi, että osana alueellisten toimien vahvistamista on käyty keskusteluja toimiston avaamisesta Rostoviin Etelä-Venäjälle, jossa toimistoa ei tällä hetkellä ole.

ICRC: Vuoropuhelu on välttämätöntä

ICRC painottaa, että se ei sen kummemmin Ukrainassa kuin missään muuallakaan maailmassa auta järjestämään tai toteuta pakkoevakuointeja eikä tue mitään ihmisten oman tahdon ja järjestön omien periaatteiden vastaisia toimia. 

ICRC kertoi sekä tiedotteessaan että Twitterissä oikovansa viime päivinä levinneitä vääriä tietoja, jotka voivat asettaa ICRC:n työntekijät, vapaaehtoiset ja autettavat ihmiset vaaraan.

Tiedotteen mukaan ICRC on tähän mennessä osallistunut Ukrainassa kahteen evakuointioperaatioon, joissa on ollut kyse ihmisten vapaaehtoisesta lähdöstä Sumystä toiseen ukrainalaiskaupunkiin Lubnyyn.

Twitterissä on levinnyt kiukkuisia päivityksiä kuvista, joissa ICRC:n puheenjohtaja Peter Maurer on yhdessä Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa. Maurer oli muutamia päiviä sitten vierailulla Venäjällä.

Järjestö vastaa arvosteluun huomauttamalla, että vuoropuhelu konfliktin osapuolten kanssa on välttämätöntä, jotta elintärkeä apu saadaan turvallisesti perille sitä tarvitseville ja jotta osapuolia voidaan muistuttaa heidän kansainvälisen oikeuden edellyttämistä velvoitteistaan.

Toimittaja Olga Tokariuk kirjoitti tänään Twitterissä, että Punaisen Ristin ohella myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) on saanut osakseen arvostelua.

Lue myös:

    Uusimmat