Guterres: YK lisää ponnisteluja ihmishenkien pelastamiseksi Ukrainassa – Venäjän joukot ottivat vangiksi kaksi brittiläistä avustustyöntekijää

YK.n pääsihteeri kauhistui sotatuhoista vierailullaan Ukrainassa 1:57
Katso myös: YK.n pääsihteeri kauhistui sotatuhoista vierailullaan Ukrainassa

YK lisää ponnistelujaan ihmishenkien pelastamiseksi ja ukrainalaisten kärsimysten vähentämiseksi, sanoi YK:n pääsihteeri Antonio Guterres Twitterissä tänään.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


– Tässä sodassa, kuten kaikissa sodissa, siviilit maksavat aina korkeimman hinnan, hän tviittasi.

– Minua liikutti Ukrainan kansan sitkeys ja rohkeus. Viestini heille on: me emme anna periksi, pääsihteeri sanoi.

Tviitissään Antonio Guterres ei käsitellyt sitä, että Venäjän joukot tulittivat eilen Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa ohjuksilla samaan aikaan kun hän oli siellä vierailulla. Venäjän puolustusministeriö on myöntänyt tehneensä "täsmäiskuja" kaupunkiin Guterresin vierailun aikana.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän tekemät iskut olivat yritys "nöyryyttää YK:ta ja kaikkea sitä, mitä se edustaa".

Muun muassa Saksa tuomitsi tänään voimakkaasti Venäjän iskut YK:n pääsihteerin vierailun aikana. Saksan hallituksen mukaan ne osoittavat, ettei "Venäjä kunnioita kansainvälistä oikeutta millään lailla".

Kiovaan tehdyissä iskuissa kuoli Yhdysvaltojen rahoittaman Radio Free Europe/Radio Liberty -kanavan tuottaja, kertoi kanava perjantaina. Tuottaja sai surmansa, kun ohjus osui kerrostaloon, jossa hän asui.

Iskuissa haavoittui useita ihmisiä.

Britanniasta lähtee sotarikostutkijoita Ukrainaan

Britannia lähettää Ukrainaan ryhmän sotarikostutkijoita, joiden on tarkoitus auttaa asiantuntijoita, jotka selvittävät Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen tapahtuneita julmuuksia. Asiasta kertoi Britannian ulkoministeri Liz Truss tänään.

Tutkijaryhmä lähtee Ukrainaan toukokuussa, ja se työskentelee yhdessä kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) kanssa, joka johtaa sotarikostutkintaa.

Trussin mukaan tutkijat keräävät "monia erilaisia todisteita, todistajalausuntoja, rikosteknisiä todisteita ja videotodisteita".

ICC:n pääsyyttäjä Karim Khan vieraili Ukrainassa aiemmin tässä kuussa. Hän kävi muun muassa Butshassa, mistä löydettiin 2. huhtikuuta ainakin 20 ruumista.

Käyntinsä aikana Khan sanoi, että rikostekninen ryhmä tulisi työskentelemään Butshassa. Hän lisäsi, että Ukraina kokonaisuudessaan on "rikospaikka".

Venäjä maksaa etenemisestä kovan hinnan

Sotatoimissa Venäjän hyökkäyksen pääpainopiste on edelleen Donbassin alueella, jossa se yrittää vakauttaa hallintansa Donetskin ja Luhanskin alueilla, sanoi Britannian puolustusministeriö päivittäiskatsauksessaan Twitterissä.

Raskaita taisteluita on käyty etenkin Lysytshanskin ja Sjevjerodonetskin kaupunkien lähistöllä, jossa Venäjän joukot yrittävät edetä Izjumista Slovjanskiin.

Ukrainan joukkojen vastarinta on kuitenkin voimakasta, minkä vuoksi venäläiset ovat saaneet vallattua uusia alueita vain rajoitetusti. Näitäkin alueita vallatessaan venäläiset ovat kärsineet merkittäviä miehistö- ja kalustotappioita, Britannian puolustusministeriö kertoi.

Venäjä otti vangiksi avustustyöntekijöitä

Venäjän joukot ovat ottaneet vangiksi kaksi avustusjärjestössä työskentelevää brittimiestä, kertoi toisen vangiksi jääneen perhe tänään.

Kaksikko otettiin vangiksi tarkastuspisteellä Zaporizhzhjan kaupungin eteläpuolella Ukrainan kaakkoisosassa, koska venäläiset epäilivät heitä vakoojiksi, avustusjärjestö kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat