Ukrainassa haavoittunut suomalaistaistelija MTV:lle: Ukrainan armeijalla isoja puutteita – "Todella raskasta ja raakaa touhua"

”Pelko pitää hengissä” – suomalainen Ola taisteli Ukrainassa etulinjassa 7:01
"Pelko pitää hengissä" – suomalainen Ola taisteli Ukrainassa etulinjassa ennen haavoittumistaan

Suomalaiset vapaaehtoistaistelijat pitävät ukrainalaisten taisteluosaamista tiedettyä heikompana. Asian ytimessä -ohjelman haastattelemien vapaaehtoisten mukaan Ukrainan armeijalla on puutteita etenkin suunnitelmallisuudessa ja taistelutaidoissa. 

"Ola" kertoo Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa, että hän yllättyi kokeneena reserviläisenä mennessään kouluttamaan ukrainalaisia viime kesänä.

– Sotilailla ei ollut mitään hajua sotilashommista eikä aseenkäsittelystä. Me lähdimme perushommista ja koulutimme heitä.

"Ola" toteaa, että hänen työnsä kouluttajana on tehty, jos koulutuksen avulla jonkun henki pelastuu. 

Syksystä saakka "Ola" on taistellut Ukrainan vapauttamisen puolesta, mihin hänet vei puhdas halu auttaa.

– Se on todella raskasta ja raakaa touhua siellä. En ole aiemmin tappanut. Se on joko itseltä henki pois tai vastapuolelta. Siellä on metallia ilmassa niin paljon ettei tiedä, milloin onni itseltä loppuu.

MTV:n haastattelussa suomalaistaistelija kertoo, missä tilanteessa hän haavoittui ja kuinka osa taistelutoverista menetti henkensä.

– Oli syntymäpäiväni, kun haavoituin reilu pari viikkoa sitten. Ehkä elämä oli se lahja, jonka sain, vaikka loukkaannuin.

Molempiin käsiin ja jalkaan osuneiden kranaatin sirpaleiden vuoksi Olaa on leikattu Ukrainassa ja
viimeksi eilen Suomessa. Nyt edessä on kuukausien toipumisaika.

Taistelijana rintamalla viime syksystä

"Ola" haavoittui Kubianskin etulinjassa pari viikkoa sitten ja hänet evakuoitiin viikko sitten toisen haavoittuneen suomalaisen "Elmon" kanssa Suomeen Proaid -avustusjärjestön toimesta.

Elmo kertoo haavoittuneensa venäläisten keskityksessä, kun hän oli palaamassa tehtävältä. Hän sanoo evakuoineensa samalla toisen ryhmän haavoittunutta.

– Sain kuusi sirpaletta kyljestä sisään, rinta- ja kyljenlihas repeytyi, mutta parantuminen on lähtenyt jo hyvälle alulle. Ensi kuussa olen taas pelikunnossa, kertoo seitsemän kuukautta vapaaehtoistaistelijana Ukrainassa ollut Elmo.

Elmon evakuoinnissa oli apuna myös Your Finnish Friends -avustusyhdistys, joka on toimittanut taistelijoille ballistisia kypäriä, suojalevyjä ja vaatteita.

Elmon mukaan ukrainalaisten käskyt eivät olleet aina niin sulassa sovussa suunnitelmallisuuden kanssa.

– Suomalaisten varusmiestaito on suhteellisen tunnettua ja talvisota muistetaan ukrainalaisten keskuudessa. Ukrainalaisten tapa taistella poikkeaa huomattavasti suomalaisten saamasta varusmieskoulutuksesta.

Voit katsoa koko pidemmän haastattelun alta:

Koko haastattelu: Ukrainan etulinjassa haavoittunut suomalaistaistelija kertoo sodan todellisuudesta 10:05

Juttua päivitetty kello 21.50: Lisätty videot. 

Lue myös:

    Uusimmat