Riku, 31, tietää, millaista on sotia Ukrainassa – eturintamalla nyt uudenlainen uhka: "Ehkä isoin peikko"

Riku Arima on taistellut Ukrainassa yli vuoden – kertoo, kuinka loukkaantui kranaattitulessa 23:29
Riku Arima kertoi eturintaman todellisuudesta torstaina MTV Uutiset Liven Ukrainan sodan kaksivuotispäivän erikoislähetyksessä. Katso koko haastattelu tästä.

Riku Arima on taistellut Ukrainassa puolitoista vuotta. Sinä aikana moni on kaatunut ja sota muuttunut.

"Kirpsakka keli, perkele!"

Mies kävelee videolla täydessä taisteluvarustuksessa ja rynnäkkökivääri kädessä. Video on kuvattu Ukrainan sodan rintamalta marraskuussa 2023. Suomea puhuva mies on Riku Arima, taistelijanimeltään Bono.

Riku Arima on yksi suomalaisista vapaaehtoisista Ukrainan sodassa 0:35
Katso video tästä. Videon ensimmäinen osa on kuvattu marraskuussa 2023, toinen osa on varhaisempi. 

Arima, 31, on taistellut Ukrainan puolesta yhteensä puolitoista vuotta kansainvälisen legioonan riveissä. Viimeisin reissu rintamalle päättyi loukkaantumiseen joulukuussa, kun vihollisen kranaattituli aiheutti hänelle aivotärähdyksen.

– Sillekin tehtävälle meiltä jäi kaveri, kun yksi vaihtomiehistä kaatui ja muutama haavoittui, niin ei voi itse yhdestä aivotärähdyksestä paljoa nillittää, Arima sanoo.

Yksityiskohtia, kuten tehtävän sijaintia Arima ei voi kertoa. Sen hän voi paljastaa, että kaksi päivää kestänyt tehtävä oli haastava.

– Tiedettiin, että se on kova paikka. Jouduttiin jättämään yksi sotilaista pois tehtävältä, kun hän rupesi yrjöilemään aamulla ennen lähtöä. Oli niin kova veto päästä sinne ja sieltä takaisin ja vielä selvitä se kaksi päivää siellä kälyisessä bunkkerissa.

Nyt Arima alkaa toipua iskusta. Hän kuntouttaa itseään Suomessa, johon palasi joulukuun lopulla.

Riku Arima kertoo, kuinka loukkaantui Ukrainan sodan eturintamalla 2:03
"Siihen tuli kranaatinheitinkeskitys, viisi–kuusi osumaa". Katso videolta, kuinka Arima kertoo loukkaantumisestaan.

Ystäviä Ukrainassa

Aiemmin jääkiekkoa pelannut Arima vietti yhden kauden Turkin Istanbulissa. Siellä hän tutustui ja ystävystyi ukrainalaisten Olegin ja Alexin kanssa.

Heidän kauttaan Arima on seurannut Ukrainan tilannetta jo Krimin valtauksesta vuodesta 2014.

– Kun Venäjä sitten aloitti suurhyökkäyksen, olin heidän kanssaan yhteyksissä ja koin suurta tarvetta lähteä auttamaan heitä ja muitakin ukrainalaisia.

Ammattisotilaskokemusta Arimalla ei ennen Ukrainaa ollut. Armeijan hän on Suomessa toki käynyt alikersanttina kotiutuen.

Vierastaistelijoille maksetaan palkkaa kolmessa eri portaassa tehtävän vaatimustaso huomioiden. Summista Arima ei mielellään puhu julkisesti.

– Ei se palkka vaatimustasoon nähden päätä huimaa. Mutta ei rintamalla tai Ukrainan hintatasolla paljoa rahaa menekään.

Välillä aikaa naureskelulle

Suuren osan ajasta sotilaat viettävät niin sanotussa turvataloissa kauempana rintamasta. Siellä he pääsevät lepäämään ja syömään, vaikka vilskettä riittää ympärillä.

– Harvemmin sielläkään kahdeksan tuntia pystyy nukkumaan putkeen.

Ukrainan armeija toimittaa ruokatarvikkeita sijainnista riippuen. Jos sähköjä ja jääkaappia ei ole, täytyy tulla toimeen sissimuonalla. Lisäksi avustusjärjestöt, kuten Your Finnish Friends, toimittaa lisäruokaa, ja ennen kaikkea suklaata.

Näin Riku Arima kantaa haavoittuneen kanadalaisen suojaan tulitaistelussa Kupjanskissa 1:16
Näin Riku Arima kantaa haavoittuneen kanadalaisen suojaan tulitaistelussa Kupjanskissa.

Arima on julkaissut sosiaalisessa mediassa paljon materiaalia Ukrainasta. Välillä jotkut kyseenalaistavat sodan luonteen. Ei voi olla todellinen sota, jos ehtii kuvaamaan, kuuluvat väitteet.

– Vaikka olisi etulinjassakin, harvemmin 24/7 tulee hyökkäyksiä tai itse yritetään puskea. Yleensä videot vapaa-ajalta ovat niitä hetkiä, kun keretään kuvata ja on vähän aikaa naureskellakin.

Iso muutos rintamalla

Puolentoista vuoden aikana Arima on ehtinyt nähdä myös sodan muuttuvan. Yksi muutos ovat lisääntyneet lennokit eli dronet, joiden määrä on kaksin–kolminkertaistunut siitä, kun Arima ensimmäisen kerran meni Ukrainaan.

– Dronet ovat ehkä isoin peikko noilla tehtävillä.

Joukot liikkuvat usein avarilla pelloilla puulinjoja pitkin. Vaara itsemurhadronesta on koko ajan ilmassa.

– Siinä saattaa mennä yksi polku, mikä on kohtalaisen miinavapaa. Niillä tehtävillä ollaan aika helppoja kohteita, kun liikutaan samoja puulinjoja ja polkuja edes takaisin.

Suomalaistaistelijan video näyttää evakuointitehtävän Ukrainan sodan eturintamassa 2:15
Video on tallenne Ariman kehokamerasta. Arima kertoo tehtävästä, jolla pelastetaan haavoittunut taistelutoveri vaativissa olosuhteissa.

Useimmat poistuvat nopeasti

Arima kuuluu pisimpään Ukrainassa sotineisiin suomalaisiin vierastaistelijoihin.

Tyypillistä on, että niin suomalaiset kuin muunkin maalaiset taistelijat ovat rintamalla vain vähän aikaa, ehkä yhden tehtävän verran.

Ariman mukaan etenkin lämpimistä maista tuleville Ukrainan talvi tulee yllätyksenä, eikä se muillekaan kivaa ole.

– Todellisuus iskee vasten kasvoja paikan päällä. En syyllistä ketään, jokainen tekee oman päätöksensä, milloin lähtee. Vapaaehtoisestihan siellä taistellaan.

Arima on taistellut useamman suomalaisen rinnalla. Hänen MTV:lle antamaansa haastattelua seuraavana päivänä Ilta-Sanomat kertoi kolmannen suomalaisen vierastaistelijan kuolemasta Ukrainassa.

Rintamalla näkee kuolemaa ja tuhoa jatkuvasti. Miltä se tuntuu?

– Siihen jo vähän turtunut, kun sen verran pitkään on siellä ollut.

Miten lähipiiri suhtautuu tähän kaikkeen?

– Luulen, että meillä on selkeä yhteys lähipiirini kanssa. He tuntevat minut ja minä tunnen heidät, ja he luottavat päätöksentekooni. Arvostan sitä. Loppujen lopuksi se on oma päätökseni ja minä tiedän parhaiten, mitkä ne riskit ja se tilanne siellä on.

Kaksi kuukautta aivotärähdyksen ja Suomeen paluun jälkeen Arima pohtii paluuta Ukrainaan. Se on vielä monesta asiasta kiinni niin oman kuntotutumisen kuin Ukrainan-päänkin osalta. Intoa tuntuu riittävän.

– En anna mitään lupauksia itselleni tai muille. Mutta mitä luultavimmin minut nähdään vielä kentällä.

Lue myös: