"Nyt saattaapi henki lähteä" – Suomalaissotilaat kuvasivat kokonaisen taistelun Ukrainan Harkovassa

3:28
Materiaali saattaa järkyttää: Ote suomalaisten kuvaamasta taistelusta Harkovassa. Koko materiaali MTV Katsomossa.

MTV Uutiset sai käsiinsä videomateriaalia suomalaissotilaiden intensiivisestä taistelusta Ukrainan Harkovasta.

27. syyskuuta Petropavlivkan alueella kuvattu videomateriaali näyttää kansainvälisen legioonan taistelua venäläisiä vastaan.

Videon kuvannut vapaaehtoinen suomalainen kertoo, että hän ja muutama muu suomalainen taistelija olivat saavuttaneet alueen muutamia päiviä aiemmin.

Suomalainen ei halua nimeään julkaistavaksi aiheen arkuuden ja oman turvallisuutensa vuoksi. MTV Uutiset on nähnyt kuitenkin nähnyt todisteet hänen henkilöllisyydestään.

– Edeltävänä iltana saatiin tietää, että aamulla lähdetään hyökkäykseen. Meidän avulle oli tarvetta, joten meidät laitettiin osaksi hyökkäystä. Olin itse ollut sitä ennen jo useamman kuukauden Ukrainassa, sotilas kertoo.

MTV Uutiset julkaisee poikkeuksellisen videomateriaalin kokonaisuudessaan MTV Katsomossa. Katso puolituntinen taistelukohtaus täältä.

Sotilas kertoo Petropavlivkan aluetta karuksi ja köyhäksi maaseuduksi.

"Nyt saattaapi henki lähteä"

Kun aamu sarasti, alkoi pataljoonalla kuitenkin intensiivinen taistelu. Paikalle saapui venäjän raskasta sotakalustoa panssarivaunuineen.

Suomalaistaistelija oli yksikkönsä kanssa paikallisessa lähiössä. Tykistötuli oli aktiivista ympäri vuorokauden. Taistelijat näkivät helikoptereita pommittamassa horisontissa.

Venäläiset olivat aivan nurkan takana. Suomalaissotilaan Nissan-autokin syttyi tuleen Venäjän pommituksesta.

– Muistan hetken. Muutaman sadan metrin päästä nurkan takaa saapui panssarivaunu ja mieleen juolahti armeijasta tuttu oppi, että "jos ei muuta voi tehdä, niin tee itsestäsi pienempi maali. Niin tein".

Suomalainen kertoo, että vaunu saatiin tuhottua seuraavana päivänä.

– Olin tietoinen siitä että nyt saattaapi henki lähteä. Mietin, että laitan kameran päälle ja kuvaan.

Videomateriaalilla näkyvässä taistelussa yksi suomalainen haavoittui pahasti. Luoti osui hänen nilkkaansa ja tuli ulos jalkapohjasta. Mies saatiin evakuoitua auton kyytiin ja lopulta turvaan.

– Me kaikki kolme lähdimme pois Ukrainasta. Minä marraskuussa, haavoittunut siirrettiin jo lokakuussa. Olemme kaikki hengissä ja turvassa Suomessa. Jälkeenpäin on tullut mietittyä, että olipa pelottava tilanne, sotilas kertoo.

Taistelija kertoo, ettei aluksi miettinyt laittavansa kameraa edes päälle. Kun paikalla alkoi tapahtua, painoi hän kuitenkin nauhoitusnappulaa.

– Se oli pakko saada käyntiin. Mulla oli kamera päässä siltä varalta, että jos kuolen. Jos olisin kuollut, kamera olisi revitty ruumiistani irti ja se olisi lähetetty journalistille.

MTV Uutiset julkaisee poikkeuksellisen videomateriaalin kokonaisuudessaan MTV Katsomossa. Katso videomateriaali täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja