"Hän vitsaili, että tämä on viimeinen tupakka, jonka poltan" – sitten ikkunasta sisään lensi kranaatti, joka räjähti suomalaistaistelijan vieressä

”Tuurnalla ne hakkasi sitä sirpaletta pois” – Ukrainassa haavoittunut suomalaistaistelija kertoo evakuoinnistaan 3:13
Ukrainassa vapaaehtoisena taistellut suomalainen "Ola" kertoi MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa haavoittumisestaan ja siitä, miten hänet evakuoitiin.

Ukrainassa vapaaehtoisena kouluttajana ja etulinjan taistelijana toiminut suomalainen kertoo Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa haavoittumisestaan ja siitä, miten hänet evakuoitiin taistelusta.

Helmikuusta saakka kansainvälisessä legioonassa taistellut suomalainen, taistelijanimellään esiintyvä "Ola" haavoittui pari viikkoa sitten taistelussa Kubianskissa syntymäpäivänään.

– Ehkä elämä oli se lahja, jonka sain, vaikka loukkaannuin, ”Ola” sanoo.

Huhtikuun alussa hän aloitti tehtävänsä talossa, joka sijaitsi 200 metrin päässä vihollislinjasta.

”Olan” mukaan venäläiset olivat yrittäneet tuhota taloa jo pitkään. Kranaattitulen yltyessä hän siirtyi britannialaisen taistelutoverinsa kanssa poteroon talon sisällä olevaan monttuun.

– Siihen tuli ranskalainen kaveri ja sanoi, että hän tulee tupakille siihen meidän kanssamme. Hän vielä vitsaili siinä, että tämä on varmaan viimeinen tupakka, jonka poltan. Muutama sekunti siitä eteenpäin tuli kranaatti ikkunasta sisään ja se räjähti takanamme oikealla puolella.

– Minulla romahti iso tiiliseinä päälle, ja tunsin heti, että jotain on käynyt.

Päästyään pois tiiliseinän alta ”Ola” ryhtyi tarkastamaan taistelutovereidensa kuntoa. Britannialainen taistelija haavoittui vakavasti, ja ranskalainen kuoli ”Olan” mukaan välittömästi.

–  Se oli ihan tuusan nuuskana se kaveri.

Viereisessä huoneessa nukkumassa ollut puolalainen vapaaehtoistaistelija sai myös surmansa.

– Hän makasi lattialla ja tiesin, että hän olisi noussut, jos olisi ollut hengissä. Tuumasin vain, että en pystyisi tekemään mitään, kun kädet olivat paskana, ”Ola” kertoo.

”Ola” kampesi itsensä bunkkeriin, missä hänen vasempaan kyynärpäänsä tulleet haavat paikattiin. 

Kävellen evakuointipisteelle

”Ola” joutui ensihoidon jälkeen kävelemään vajaan viiden kilometrin matkan evakuointipisteelle, minkä aikana hän huomasi, että osa hänen saamistaan haavoista oli jäänyt lääkintämiehiltä huomaamatta.

–  Huomasin, että housut ja hiha ovat ihan veressä. He leikkasivat hihaani auki ja kysyivät, että pystynkö itse paikkaamaan itseni. Sanoin, että kyllä minä varmaankin pystyn. Kun he avasivat hihan, siitä (kädestä) törrötti luunpalanen, ”Ola” kertoo.

Kenttäsairaalasta ”Ola” siirrettiin toiseen sairaalaan, missä hänen kätensä operoitiin.

– Muistan, että kun olin hereillä, jollain tuurnalla ne hakkasivat sitä sirpaletta pois, kun se oli pysähtynyt yhteen luuhun.

”Olan” molempiin käsiin sekä jalkaan oli osunut kranaatinsirpaleita.

– Muutama päivä tapahtuneen jälkeen olin todella kipeä, tippa linssissä. Eniten minua huoletti se, että nämä haavat olisivat tulehtuneet, hän sanoo.

”Ola” kertoo olevansa todella kiitollinen kaikille ukrainalaisille ja suomalaisille sotilaille sekä avustusjärjestöille, jotka osallistuivat hänen pelastusoperaatioonsa.

– Siitä hetkestä, kun evakuointiani ruvettiin järjestämään, alle vuorokaudessa oli kolme kyytiä, joista pystyi valitsemaan nopeimman. Homma toimi todella hyvin.

”Olalle” on tehty leikkauksia sekä Ukrainassa että viimeksi alkuviikosta Suomessa. Toipumisessa tulee kestämään kuukausia.

Kouluttajasta etulinjan taistelijaksi

Yli kaksikymmentä vuotta aktiivisena reserviläisenä toiminut ”Ola” lähti viime kesäkuussa kouluttamaan ukrainalaisia sotilaita. Hän kuvailee ensivaikutelmiaan Ukrainassa sekasortoiseksi ja kaaokseksi.

– Sotilailla ei ollut mitään hajua sotilashommista eikä aseenkäsittelystä. Me lähdimme perushommista ja koulutimme heitä, ”Ola” kertoo.

– Haluan jakaa eteenpäin sitä tietoa, mikä minulla on. Jos se jonkun hengen pelastaa, työni on tehty.

Kahdella ensimmäisellä matkallaan Ukrainaan viime kesänä "Ola" toimi kouluttajana.

– Olin kaksi viikkoa kotona, sitten elämä alkoi käydä täällä tylsäksi. Olimme lähdössä yhden kaverin kanssa koulutushommiin, mutta niitä ei ollut.

"Ola" ohjattiin merijalkaväen yksikköön, jossa hän taisteli etulinjassa neljä kuukautta.

Helmikuussa hän siirtyi kansainvälisen legioonan joukkoihin, joissa hän taisteli haavoittumiseensa saakka.

Voit katsoa pidemmän haastattelun jutun lopusta.

Koko haastattelu: Ukrainan etulinjassa haavoittunut suomalaistaistelija kertoo sodan todellisuudesta 10:05

Lue myös:

    Uusimmat