Ukrainan sota innostaa suomalaisia ampumaradalle – "Ihmiset haluavat kantaa kortensa kekoon viimeistään tässä vaiheessa"

Reserviläisammunnassa yksi varoitus riittää – Ukrainan sota kannustaa suomalaisia ampumaradoille 1:56
Millä tavoin SRA:ssa huolehditaan turvallisuudesta? Toimikunnan puheenjohtaja vastaa.

Reserviläistoiminnan ja sen alla sovelletun reserviläisammunnan suosio on kasvanut Ukrainan sodan aikana, kertovat Huomenta Suomessa vierailleet reserviläisaktiivit.

Reserviläistoiminnan alaisuudessa toimivan sovelletun reserviläisammunnan (SRA) suosio on yli tuplaantunut Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aikana.

– Täysin ei ehkä pystytty siihen huutoon vastaamaan ihan joka puolella Suomea. Halukkaita oli enemmän kuin mitä kursseille pystyttiin ottamaan, SRA:n toimikunnan puheenjohtaja Jari-Pekka Walden kertoo.

Waldenin mukaan lajin harrastajamäärä on kasvanut tyypillisinä vuosina tuhannella uudella harrastajalla vuosittain, mutta sodan aikana uusia jäseniä on tullut 2 500. Hän huomauttaa kiinnostuksen kasvaneen koko reserviläistoimintaa kohtaan muutenkin, vaikka reserviläisjärjestöjen rajat ovatkin tulleet osittain vastaan.

Vaikka SRA on kehitetty reserviläisten, ei esimerkiksi Puolustusvoimien, omasta aktiivisuudesta, näkyvät reserviläisaktiivin ja SRA:n harrastajan Terhi Hakolan mukaan 1990-luvulta lähtöisin olevassa lajissa myös maanpuolustukselliset arvot.

Mikä sovellettu reserviläisammuta?

1990-luvun alussa suomalaisessa reserviläistoiminnassa kehitetty toiminnallinen ampumalaji, jonka keskiössä on nopeus, tarkkuus ja turvallinen aseenkäyttötaito. 

Kyseessä on samalla kilpalaji, jossa ammutaan neljällä eri asetyypillä: kiväärillä, pistoolilla, haulikolla ja tarkka-ampujakiväärillä. 

 

Toiminnallisuus lajissa tarkoittaa sitä, että ampumisen lisäksi lajissa liikutaan tai suoritetaan erilaisia tilanteita, jotka haastavat nopeutta ja tarkkuutta. Laji on kehitetty irrallaan Puolustusvoimista.

 

Mukaan pääsee, jos kuuluu johonkin reserviläisyhdistykseen tai -kiltaan ja käy SRA-kurssin. Kurssiin kuuluu teoriaosuus ja -koe, joiden läpäisemisen jälkeen pääsee osallistumaan ampumakokeeseen. Toimintaa harjoitetaan ympäri Suomea. Harrastaminen ei vaadi asepalveluksen suorittamista.

 

Reserviläistoiminta ja SRA ovat hyvin miesvoittoisia harrastuksia. Hakolan mukaan naisten määrä SRA:n parissa on kuitenkin kasvanut.

– Kyllä naisten innostus ampumaurheilua kohtaan näkyy muuallakin, esimerkiksi MPK:n eli maanpuolustuskoulutuksen kursseilla on naisille suunnattuja kursseja. Siellä se näkyy, on naisia mukana.

Tiukka linja turvallisuuteen

Ampumalajien ja aseiden kohdalla turvallisuuteen kiinnitetään erityisesti huomiota, Huomenta Suomessa vierailleet Hakola ja Walden painottavat.

Taustojen selvitys esimerkiksi asetta hankkiessa kuuluu kuitenkin poliisille, Walden painottaa.

– Mutta totta kai seurataan. On erittäin tarkat turvallisuusmääräykset, ja lajin perusideahan on se, että yksikin vaarantava virhe, niin se on välittömästi hylkäys kilpailusta ja kotiinlähtö.

Ukrainan sodan myötä monet ovat pohtineet, miltä tilanne tuntuisi suomalaisten näkökulmasta, ja rintamallekin asti Ukrainaan on lähtenyt suomalaisia ja muun maan sotilaita.

Hyökkäyssodan synnyttämä eettinen pohdinta sekä huolestuneisuus ovat nähtävissä myös SRA:n parissa. Hakola kertoo, että aihe puhuttaa ampumaradoilla paljonkin.

– Luulen, että ihmiset ovat alkaneet miettiä, että haluavat kantaa kortensa kekoon viimeistään tässä vaiheessa. Jos meitä uhkaa sotilaallinen kriisi jonakin päivänä, niin on ampumataidot hallussa.

Katso koko keskustelu:

Ukrainan sota innosti Suomen reserviläisiä ampumaradalle 10:00
Sovelletun Reserviläisammunnan suosio kasvaa – Ukrainan sota innosti Suomen reserviläisiä ampumaradalle

Lue myös:

    Uusimmat