Skeittarit rullaavat Nuorgamista Hankoon kerätäkseen varoja Ukrainaan – jo 4 000 euroa kasassa

Skeittarit rullaavat Nuorgamista Hankoon kerätäkseen varoja Ukrainaan – jo 4000 euroa kasassa 1:44
Katso video: Näin skeittareiden hurja matka sujui ensimmäisenä päivänä ja viikon kuluttua aloituksesta. (Video: Nuko1414)

Skeittarit rullaavat Suomen halki kerätäkseen varoja ukrainalaisille.

Yhdeksän hengen porukka on päättänyt reissata Nuorgamista Hankoon hyväntekeväisyyden nimissä. Matkaa taitetaan skeittilaudan päällä yli 1 500 kilometriä, satoi tai paistoi.

Idea sai alkunsa Joonas Heinosen nähtyä dokumentin, jossa brittiskeittarit lautailivat Amerikan halki keräten rahaa syöpäsäätiölle.

– Mietin, että kun on jo parin kymmenen vuoden skeittiura takana niin pystyisikö sen yhdistää hyväntekeväisyyteen, hän kertoo.

Pian 35-vuotias Heinonen aloitti skeittauksen jo 11-vuotiaana. Hän työskentelee Mokia Ry:ssa, joka kerää käytettyjä sairaalatarvikkeita Suomesta ja toimittaa niitä kriisialueille. Tarvikkeiden toimittaminen määränpäähän voi maksaa useitakin tonneja, joten varainkeruulla seurue kerää varoja välineiden kuljetukseen.

Ultraskeittausta säässä kuin säässä

Heinonen ryhtyi kyselemään porukkaa mukaan reissuun ja useampi innostui ajatuksesta. Matkaseurueeseen kuuluu auton kuljettaja ja hänen poikansa, neljä skeittaria, yksi matkaa dokumentoiva pyöräilijä, sekä kaksi sometiimiläistä, jotka editoivat kuvattua materiaalia. Projektilla on oma tili Instagramissa, sekä Youtubessa .

Yksi parhaimpia asioita onkin Heinosen mukaan timanttinen ryhmähenki.

Reitti on suunniteltu skeittaus edellä, moottoriteitä ruuhkia vältellen. Matka on tarkoitus taittaa 20 päivässä, mikä tarkoittaa 75 kilometrin matkaa laudan päällä päivässä.

– Aika ultraskeittaustahan tämä on, kuvailee Heinonen.

Tähän mennessä reissu on sujunut jopa odotettua sujuvammin. Lauantaina 5. elokuuta ryhmä saapui Ouluun, mikä tarkoittaa, että 700 kilometriä on jo selätetty. Instagramiin postattu karttakuva havainnollistaa matkan pituutta.

Rankat sateet ovat riepotelleet Suomea, eivätkä skeittaritkaan ole niiltä välttyneet. Heinonen kertoo taittaneensa matkaa pääasiassa sadetakki yllään.

Hän kertoo skeittauksen sateessa olevan raskasta. Vedenkestäviä skeittikenkiä ei ole ja jalkoihin tulee helposti rakkoja.

– Muovipussia jalkaan ja kenkää sinne, naurahataa Heinonen.

Ylämäkiä ja alamäkiä

Alkumatkasta Heinosella oli pahoja kipuja jaloissa.

– Se oli kova paikka mentaalille, siinä ei tehnyt paljon kiinnostanut jutella.

Renkaiden vaihtaminen lautaan, särkylääkkeet ja jalkojen teippaus on auttanut, eikä alkumatkan vaikeuksien jälkeen kipujen kanssa ole ollut enää ongelmia.

– Nyt teippaan jalat päivittäin ja vaihdoin lautaan jossa on matalampi potkukorkeus, kertoo Heinonen.

Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä Heinoselle on ollut skeittaus Saariselältä poistuessa. Pitkän alamäen aikana vauhtia ei tarvinnut potkia lainkaan ja jalat saivat levätä monen kilometrin ajan.

Perjantaina 4. elokuuta varoja oli kerätty jo 4 000 euron edestä. Se tarkoittaa, että ensimmäinen kontti saadaan lähetettyä Ukrainaan.

– Se on ihan huippu homma, sanoo Heinonen.

Lue myös:

    Uusimmat