Tällainen olisi "joka kodin sotilastarvikepaketti" suomalaisille – puolustusministeri toppuuttelee ideaa kotikivääreistä

Reserviläisliitto haluaisi kiväärit koteihin – ministeri toppuuttelee suurinta intoa 7:56
Katso videolta, millaista verovähennykseen oikeuttavaa sotilastarvikepakettia Reserviläisliitto suomalaiskoteihin haluaisi!

Osaan suomalaiskodeista halutaan nykyistä enemmän sotilasvarusteita. Hallitus selvittää, voisiko reserviläisille myöntää verovähennysoikeuden sotilasvarusteisiin. Reserviläisliiton mielestä kodeissa voisi olla jalkineiden, kypärän, suojapuvun ja taisteluliivin lisäksi ase. Puolustusministeri suhtautuu ehdotukseen myönteisesti, mutta aseeseen varauksellisesti. 

Reserviläisliitossa ollaan innostuneita hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan hallitus selvittää verovähennysoikeuden myöntämisen mahdollisuutta reserviläisten sotilastarvikehankintoihin. 

Liitto on tehnyt jopa suunnitelman koteihin hankittavasta sotilasvarustuksesta. Jalkineiden, kypärän, suojapuvun ja taisteluliivin lisäksi listauksessa on ase, joka on hankittu normaalin lupamenettelyn kautta. 

– Sellainen reserviläiskivääri, joka olisi yhteensovitettavissa osien ja patruunoiden kanssa kriisitilanteessa. Kivääri on sotilaista suurimman osan perusase ja sillä harjoitellaan pääsääntöisesti, sanoo Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Minna Nenonen

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan vapaaehtoista maanpuolustusta on syytä vahvistaa ja mahdollisuus verovähennysoikeuteen selvitetään pikaisesti. 

– Ihmiset voisivat hankkia omia varusteita helpommin. He voisivat käydä vaikka viikonloppuisin ampumaradalla harjoittelemassa ja osallistua vapaaehtoisen maanpuolustustyön erityiskurssille kotiseudullaan. Verovähennysoikeus tukisi juuri tällaista toimintaa.

Sen sijaan ajatus reserviläiskiväärin sisällyttämisestä tarvikepakettiin on Häkkäsen mukaan vaikeampi kysymys.

– Joo, en lähde ottamaan kantaa. Tiedän, että asekysymys on erittäin herkkä ja haasteellinen. Ensin pitää puhua kevyemmistä varustekysymyksistä. Asekysymys sen jälkeen on hankalampi asia.

Häkkänen ei halua "harmaan maaperän alueita"

Ministeri Antti Häkkänen muistuttaa, että poikkeustilanteessa puolustusvoimat ja valtiojohto päättävät tarkoin, milloin voimankäyttö aktivoidaan.

– Oikeusvaltiossa pitää olla millintarkkaan pykälät kunnossa, ettei synny harmaan maaperän alueita, että jossain joku vain päätti käyttää kovan luokan aseita.

Kovan luokan aseilla Häkkänen tarkoittaa erityisesti sotilaskäyttöön tarkoitettuja aseita.

Voisiko verovähennysoikeuden myöntäminen reserviläiskivääriin olla ministerin mukaan turvallisuusriski Suomessa, jossa on paljon aseita väkilukuun nähden? 

– Toki voi olla, mutta nyt pitää muistaa, että Suomessa on paljon metsästäjiä, ampumaurheilijoita ja reserviläisiä ja sitä kautta paljon aseita. Järkevässä käytössä ihmisillä, jotka vastuullisesti käyttävät koulutettuina aseita – metsästystoimintaan tai muuhun – Suomessa ei ole samanlaista kuin vaikka Yhdysvalloissa.

Reserviläisliitto: Ukraina esimerkki, että varusteita tarvitaan

Reserviläisliiton arvion mukaan verovähennysoikeuteen tarttuisi Suomessa noin 10 000 reserviläistä. Reserviläisiä on maassamme 900 000. 

Liiton mielestä suomalaiskotien sotilasvarustelu palvelisi puolustusvoimia mahdollisessa poikkeustilanteessa. Esimerkki tulee Ukrainasta.

– Ukrainan sodassa on selvästi nähtävissä se, että kun varustetta on enemmän puolustusvoimien varusteen tueksi ja lisäksi, on se osoittautunut korvaamattoman arvokkaaksi, toteaa Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Minna Nenonen.

Katso videolta, millainen sotilastarvikepaketti voisi olla!

Lue myös:

    Uusimmat