Belta: Lukashenka matkusti Venäjälle tapaamaan Putinia – MTV seurasi sotaa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 22. heinäkuuta 2023.

  • Yhdysvallat: Ukraina saa F-16-hävittäjiä vuoden loppuun mennessä
  • WP: Ukraina on aloittanut Yhdysvalloilta saamiensa rypälepommien käytön rintamalla
  • Krimin sotilastukikohdassa räjähti keskiviikkona ammusvarasto
  • Reuters: Mahdollinen havainto Prigozhinista
  • Sota-asiantuntija: Ukrainan vastahyökkäys ei etene
  • Ukraina hyökkäsi Krimin sillalle venedronella heinäkuussa
  • Venäjä irtautui Mustanmeren viljasopimuksesta
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.31: Belta: Lukashenka matkusti Venäjälle tapaamaan Putinia

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka on vierailemassa Venäjällä, kertoo maan valtiollinen Belta-uutistoimisto.

Beltan mukaan Lukashenka ja Putin aikovat keskustella muun muassa turvallisuudesta, taloudellisesta yhteistyöstä sekä yhteisistä ponnisteluista laittoman painostuksen torjumiseksi.

Lukashenkan ja Putinin ja odotetaan keskustelevat sunnuntaina, kertoo Venäjän valtion uutistoimisto Tass.

Tassin mukaan tapaamisessa on tarkoitus keskittyä ”Venäjän ja Valko-Venäjän strategisen kumppanuuden ja liittoutuman suhteiden edelleen kehittämiseen sekä Venäjän ja Valko-Venäjän unionivaltiossa tehtävään integraatioyhteistyöhön”.

20.12: Venäjä: Länsi on vastuussa venäläisen toimittajan kuolemasta Ukrainassa

Venäjän ulkoministeriö sanoi tänään, että Venäläisen toimittajan kuolema Ukrainassa oli länsivaltojen ja Ukrainan tekemä "hirvittävä, harkittu rikos" ja vannoi "vastatoimia" syyllisiä vastaan. Asiasta kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Venäjän ilmoitti aiemmin tänään, että valtiollisen uutistoimisto RIA Novostin sotakirjeenvaihtaja Rostislav Zhuravlev kuoli Ukrainan iskussa Zaporizhzhjan alueella.

Venäjä väittää Ukrainan käyttäneen iskussa rypälepommeja, joiden aiheuttamiin vammoihin Zhuravlev kuoli.

17.20: Zelenskyi: Yhteisymmärrys Naton Stoltenbergin kanssa toimista viljakäytävän "vapauttamiseksi"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo keskustelleensa Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa Mustanmeren viljakäytävän "vapauttamisesta". Zelenskyi kertoi kaksikon puhelinneuvottelusta tviitissään tänään.

Venäjä ilmoitti vastikään vetäytyvänsä sopimuksesta, joka on tehnyt mahdolliseksi turvalliset viljankuljetukset Mustallamerellä Ukrainan sodasta huolimatta.

Zelenskyin mukaan hän ja Stoltenberg arvioivat samalla tavalla riskit, joita viljakäytävän sulkeutuminen aiheuttaa globaalille elintarviketurvalle. Presidentin mukaan kaksikko oli myös samaa mieltä toimista, jotka ovat välttämättömiä viljakäytävän vapauttamiseksi ja sen toiminnan varmistamiseksi.

(STT)

17.02: Ukraina vahvistaa tuhonneensa öljyvaraston ja sotilasvarastoja Krimillä

Ukrainan asevoimat vahvisti tänään tuhonneensa öljyvaraston ja sotilasvarastoja Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla, kirjoittaa ukrainalaislehti The Kyiv Independent.

Krimillä raportoitiin räjähdyksistä aiemmin tänään. Venäjän nimittämä aluekuvernööri Sergei Aksjonov väitti Ukrainan tehneen lennokki-iskun Krimille.

Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Gerashchenko on jakanut Twitterissä videon, jossa näkyy tummaa savua ja kuuluu jonkinlaisia räjähdyksiä.

– Venäläiset Telegram-kanavat raportoivat räjähdyksestä ammusvarastossa tilapäisesti miehitetyllä Krimillä, jonka väitetään johtuneen lennokki-iskusta, Gerashchenko kirjoittaa videon saatetekstissä.

Jos alla oleva julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Autoliikenne Krimin sillalla on tiettävästi toistaiseksi pysäytetty, kirjoittaa The Kyiv Independent

15.48: Venäjän armeija: Venäläinen sotakirjeenvaihtaja on kuollut Etelä-Ukrainassa

Venäläinen sotakirjeenvaihtaja on kuollut Ukrainan iskussa lauantaina, Venäjän armeija väittää.

Armeijan mukaan valtiollisessa RIA Novosti -uutistoimistossa työskennellyt venäläinen sotakirjeenvaihtaja Rostislav Zhuravlev kuoli Ukrainan iskussa Zaporizhzhjan alueella.

Venäjän armeija väittää, että Ukraina käytti iskussa rypälepommeja, joiden aiheuttamiin vammoihin Zhuravlev kuoli. Armeijan mukaan neljä toimittajaa haavoittui ja heidän vammojensa vakavuus vaihtelee.

Ukraina ei ole kommentoinut väitteitä.

(STT)

15.11: Macronin neuvonantaja väittää Kiinan toimittavan Venäjälle sotavarusteita

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin diplomaattinen neuvonantaja Emmanuel Bonne sanoo Kiinan toimittavan Venäjälle varusteita, joita on mahdollista hyödyntää sotilaskäytössä Ukrainassa.

Diplomaattilähteen mukaan neuvonantaja viittasi mahdollisesti toimitettuihin sekä siviili- että sotilaskäyttöön sopiviin teknologioihin.

– On merkkejä siitä, että he tekevät asioita, joita emme toivoisi heidän tekevän, Bonne sanoi Yhdysvaltojen Coloradossa järjestettävässä Aspenin turvallisuusfoorumissa.

Kiina väittää olevansa konfliktissa puolueeton. Se on vaatinut suvereenien valtioiden, mukaan lukien Ukrainan, kunnioittamista, mutta ei ole koskaan julkisesti tuominnut Venäjän presidentin Vladimir Putinin hyökkäyssotaa.

14.35: Zelenskyi: Krimin silta on pätevä sotilaallinen kohde

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, että Krimin ja Venäjän yhdistävä silta on oikeutettu sotilaallinen kohde, koska Moskova käyttää sitä aseiden kuljettamiseen.

Henkilökohtaisesti Venäjän presidentti Vladimir Putinin avaama, lähes 20 kilometrin mittainen silta, on Moskovalle strategisesti ja symbolisesti arvokas kohde.

– Krimin silta ei ole vain logistinen tie. Se on reitti, jota käytetään sodan ruokkimiseen ammuksilla ja se sotilaallistaa Krimin niemimaan, sanoo Zelenskyi.

14.07: Venäläiskuvernööri väittää Ukrainan ampuneen rypälepommeilla venäläiskylää

Venäjän Belgorodin alueen kuvernööri Vyacheslav Gladkov väittää Reutersin mukaan, että Ukraina olisi ampunut rypälepommeja Zhuravlevkan kylään perjantaina. Kylä sijaitsee Venäjällä lähellä Ukrainan rajaa. Väitetystä tapauksesta ei ilmeisesti aiheutunut vahinkoja tai kuolonuhreja.

Telegramissa väitteensä esittäneen kuvernöörin mukaan alueelle ammuttiin 21 tykistöammusta ja kolme rypälepommia. Väitteitä ei ole vahvistettu puolueettomista lähteistä, eikä kuvia paikan päältä ole ollut saatavilla.

Ukraina ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa. Maa sai rypälepommeja tässä kuussa Yhdysvalloilta, mutta on vakuuttanut käyttävänsä niitä vain taistelukentällä vihollissotilaita vastaan. 

(Reuters)

Tällaisia ovat kiistellyt rypäleammukset, joita Yhdysvallat lähettää Ukrainaan 12:38
Tällaisia ovat kiistellyt rypäleammukset, joita Yhdysvallat lähetti Ukrainaan

13.09: Venäjän miehityshallinnon kuvernööri: Ukrainan lennokki-isku räjäytti ammusvaraston Krimillä

Ukrainan tekemä lennokki-isku Venäjän miehittämälle Krimin niemimaalle on aiheuttanut ammusvaraston räjähtämisen Krasnohvardijskessä, Venäjän nimittämä aluekuvernööri Sergei Aksjonov väittää Telegram-viestipalvelussa.

Aksjonovin mukaan ihmiset on evakuoitu viiden kilometrin säteellä iskusta, ja isku oli syynä myös liikenteen hetkelliseen pysäyttämiseen Krimin sillalla.

Aksjonovin mukaan iskusta ei aiheutunut kuolonuhreja. 

Ukraina ei ole kommentoinut Krimin miehityshallinnon väitteitä.

(STT – Reuters)

11.57: Venäjän miehityshallinnon kuvernööri: Ukraina yritti drone-hyökkäystä Krimin niemimaalla

Ukraina yritti tehdä drone-hyökkäyksen Krimin niemimaalla lauantaina, väittää alueella toimiva Venäjän miehityshallinnon kuvernööri Sergei Aksjonov Reutersin mukaan.

Aksyonov on kertonut hyökkäyksen tähdänneen infrastruktuuriin niemimaan keskellä sijaitsevassa Krasnohvardijskessä. Yksityiskohtia ei ole kerrottu.

Kuvernöörin mukaan pelastustyöntekijöitä on paikalla ”torjumassa mahdollisia seurauksia”.

(Reuters) 

11.47: Reuters: Krimin silta jälleen auki

Tieliikenne Venäjän ja Krimin niemimaan välisellä sillalla pyörii taas, kerrotaan virallisella Telegram-kanavalla Reutersin mukaan. Liikenteessä oli lauantaina lyhyt katko.

Tiesulun syy ei ole toistaiseksi tiedossa.

(Reuters)

11.40: Kyiv Independent: Wagner-joukkojen määrä Valko-Venäjällä on kasvanut viiteen tuhanteen

Valko-Venäjälle on saapunut noin 5 000 venäläisen palkka-armeijan Wagnerin sotilasta, Ukrainan rajavartiolaitoksen tiedottaja Andri Demtshenko sanoo. Asiasta uutisoi ukrainalainen Kyiv Independent -lehti.

Wagner-sotilaiden määrä oli aluksi satoja, mutta sotilaita on saapunut maahan jatkuvasti, Demtshenko sanoo.

Demtshenkon mukaan Ukrainan joukkojen läsnäolo ei muodosta välitöntä uhkaa Ukrainalle.

(STT)

11.16: Tieliikenne Krimin sillalla suljettu

Uutistoimisto Reutersin mukaan tieliikenne Venäjän ja Krimin niemimaan välisellä sillalla on tilapäisesti suljettu. Asiasta ilmoitettiin viranomaisten Telegram-kanavalla.

Viestissä pyydetään sillalla ja tutkinta-alueella olevia pysymään rauhallisina.

Syy liikenteen katkaisulle ei ole tiedossa. Viime maanantaina sillalla tapahtuneissa räjähdyksissä kuoli kaksi siviiliä ja osa tiestä vaurioitui.

(Reuters)

7.43: Ukrainan sodan suomalaiset vapaaehtoiset jäävät ilman kuntoutusta

Ukrainassa taistelevien suomalaisten vapaaehtoisten kuntoutus on tällä hetkellä suuri kysymysmerkki Suomen terveydenhuollolle.

Suomen valtion lähettämät sotilaat, jotka ovat palvelleet virallisissa kriisinhallintatehtävissä, ovat oikeutettuja valtion tukemaan kuntouttavaan toimintaan. Vapaaehtoiset sotilaat jäävät tämän avun ulkopuolelle.

Oulunkylän kuntoutuskeskuksen toimitusjohtaja Katja Ilvonen on tutkinut muun muassa Afganistanissa kriisinhallintatehtävissä palvelleiden sotilaiden kuntoutuksen ja tuen tarvetta. Hän arvioi, että tulokset ovat heijastettavissa myös Ukrainasta palaavien suomalaisten vapaaehtoisten hyvinvointiin.

– Kun meidän tuloksiamme katsoo, niin pommihan siinä on odotettavissa, Ilvonen sanoo STT:n haastattelussa viitaten Ukrainan vapaaehtoisten mielenterveyteen.

Traumaperäisen stressihäiriön oireet voivat tulla esiin vasta kuukausia tai jopa vuosia palveluksen päättymisen jälkeen.

(STT)

23.07: Bulgaria muutti linjaansa ja lahjoittaa panssaroituja ajoneuvoja Ukrainalle

Bulgaria on muuttanut linjaansa Ukrainan avustamisessa. Maa päätti lähettää Ukrainalle noin sata panssaroitua miehistönkuljetusajoneuvoa.

Bulgarian parlamentti hyväksyi maan uuden Eurooppa-myönteisen hallituksen ehdotuksen. Ajoneuvot lähetetään asevarusteineen ja varaosineen.

Bulgaria osti armeijalleen 1980-luvulla erilaisia neuvostovalmisteisia BTR-ajokkeja, mutta niitä ei koskaan käytetty. EU:n ja Naton jäsenenä Bulgarialla on varastossaan suuria määriä neuvostotyylisiä aseita, joita Ukraina haluaa saada.

Bulgaria on historiallisesti ja kulttuurisesti lähellä Venäjää, ja se on ollut syvästi jakautunut suhtautumisessa avun lähettämiseen Ukrainaan.

(STT)

22.20: Yhdysvallat: Wagner-ryhmä ei taistele Ukrainassa tällä hetkellä

Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan kertoi perjantaina, että palkkasoturiryhmä Wagner ei taistele tällä hetkellä Ukrainassa. 

Ryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin kertoi keskiviikkona videolla, että hänen taistelijansa eivät tällä haavaa ottaisi enää osaa taisteluihin Ukrainassa, ja että he keskittäisivät voimansa Afrikkaan.

(Reuters)

19.46: Venäläismedia: Girkin pidätettynä syyskuuhun asti

Venäläinen RBK-media uutisoi, että entinen venäläisupseeri ja sotabloggaaja Igor Girkin pysyy vangittuna syyskuun 18. päivään asti. Asiasta uutisoi Reuters.

18.55: Venäläismediat: sotabloggaaja Girkiniä syytetään ääriliikkeiden yllyttämisestä

Venäjän liittovaltion turvallisuuspalvelun FSB:n syyttäjät pyysivät perjantaina Moskovan tuomioistuinta vangitsemaan näkyvän kansallismielisen Kremlin kriitikon Igor Girkinin syytettynä ääritoiminnasta, kertoivat Venäjän valtion uutistoimistot TASS ja RIA.

Girkiniä uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio, jos hänet tuomitaan.

(Reuters)

Lisää perjantain tapahtumista voit lukea täältä.

Lue myös: